به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، رضا سعیدی امروز در سومین سمینار «رشد و تکامل نوزادان و کودکان» در تالار ابن سینای دانشکده پرستاری مشهد، با اشاره به اینکه کودکان آسیب پذیرترین افراد جامعه هستند، بیان داشت: یکی از معیارهای سنجش سلامت مادران و کودکان توجه به شاخصههای مرگ است.
وی با اشاره به اینکه این شاخصها، شاخصههای مهمی در راستای ارزیابی سلامت در جامعه هستند، تصریح کرد: براساس آمار جهانی سالانه 26 هزار کودک زیر پنج سال در جهان فوت میکنند و از مجموع سالانه 50 میلیون مرگ و میر سالانه در جهان حدود 10 میلیون مرگ و میر مربوط به کودکان زیر پنج سال است که این به معنای این است که یک پنجم فوتیهای جهان از آن کودکان است.
این فوق تخصص نوزادان با تاکید بر اینکه 40 درصد نوزادان در ماه اول تولد فوت میکنند، خاطرنشان کرد: عامل اسهال اصلیترین عوامل مرگ و میر کودکان و نوزادان هستند و این در حالی است که 40 درصد این مرگ و میرها به سادگی قابل پیشگیری است.
سعیدی با اشاره به اینکه افغانستان، آنگولا و سیرالئون بالاترین فوتیها را در کودکان از آن خود کردهاند، گفت: کوبا و سریلانکا پایینترین آمار مرگ و میر را به خود اختصاص دادهاند که این نشان دهنده مراقبتهای بهداشتی در این کشورهاست.
وی گفت: طبق برآوردهای who در ایران از هر 1000 کودک، 22 نفر آنها زیر یک سال فوت میشوند و همچنین سالانه در ایران فوت 26 کودک زیر پنج سال، در هر تولد را داریم.
این فوق تخصص نوزادان ادامه داد: بنابر جدیدترین آمار در قطر، از هر 1000 کودک هفت مورد فوت میشود و در کویت از 1000 کودک 10 نفر آن زیر یکسال و 11 کودک زیر پنج سال فوت میشود و این در حالی است که ایران رتبه سوم منطقه را در خصوص آمار مرگ و میر کودکان به خود اختصاص داده است.
سعیدی تاکید کرد: براساس آمارهای یونیسف چنانچه یک میلیارد دلار هزینه کنیم جان یک میلیون کودک نجات خواهد یافت و چنانچه مادران تا سن یک سالگی به کودکان خود شیر دهند جلوی مرگ یک میلیون کودک گرفته میشود.
وی با اشاره به اینکه رسیدگی به تغذیه با شیر مادر، تنظیم خانواده و رسیدگیهای بهداشتی از جمله عواملی هستند که در این راستا موثر هستند، تصریح کرد: سلامت مادر و نوزاد به هم گره خورده است چنانچه خواهان کودکان سالم باشیم باید مادرانی سالم باشیم؛ مشاهده میشود مادرانی که از سواد بالاتری برخوردارند کودکانی به مراتب سالمتر دارند.
این فوق تخصص نوزادان ضمن بیان اینکه سالانه 500 هزار مادر باردار در جهان فوت میکند که اکثرا در کشورهای در حال توسعه هستند، افزود: براساس آمار یونیسف 200 میلیون کودک به ظرفیتهای تکاملی دست نمییابند و ظرفیت هوشی آنان شکوفا نمیشود.
سعیدی در پایان گفت: باید بحث سلامت را به شاخصههای مرگ اضافه کنیم تا تنها روی شاخصههای مرگ توجه نشود؛ زیرا در خصوص سلامت کشور و جامعه باید شاخصههای سلامت مدنظر قرار گیرند.