مهدی تقوی، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، بیان داشت: کاهش ضریب جینی بدین معناست که توزیع درآمد عادلانهتر شده است، آیا شما چنین چیزی میبینید؟
وی افزود: احساس من این است که ضریب جینی نه تنها کاهشی نداشته، بلکه با توجه به مشاهدات ما از اقتصاد، افزایش نیز یافته است؛ چرا که هم شاهد افزایش تورم بودهایم و هم نرخ بیکاری بالا رفته است، پس چطور ممکن است ضریب جینی بهبود پیدا کند؟ فقط یک دلیل ممکن است وجود داشته باشد و آن این است که ثروتمندان به اندازه فقرا و حتی بیشتر فقیر شده باشند که همچنین موضوعی نیز مشاهده نمیشود.
تقوی ادامه داد: ما در سالهای 90 و 91 نرخ رشد منفی داشتیم که این از هدفمندی یارانهها نشأت میگیرد. هدفمندی یارانه هم تورم را افزایش داد و هم نرخ بیکاری را، در نتیجه عدهای از کار اخراج شدند و نمیتوانند مخارج زندگی خود را تامین کنند.
به گزارش «خبرگزاری دانشجو»، در جدیدترین آمار منتشر شده در مرکز آمار ایران، در بازه زمانی 1380 تا 1391 ضریب جینی در ایران از 0.4304 به 0.3659 رسیده است، یعنی چیزی در حدود 0.0645 کاهش یافته است؛ همچنین نسبت درآمد 10 درصد ثروتمندترین خانوارها به درآمد 10 درصد فقیرترین خانوارها با 0.8 واحد درصد کاهش، از 12.9 برابر به 12.1 برابر رسید.
ضریب جینی یک واحد اندازه گیری پراکندگی آماری است که معمولاً برای سنجش میزان نابرابری در توزیع درآمد یا ثروت در یک جامعه آماری استفاده می شود. این ضریب با نسبتی تعریف می شود که ارزشی بین صفر و یک دارد؛ یک ضریب جینی پایین برابری بیشتر در توزیع درآمد یا ثروت را نشان می دهد، در حالی که ضریب جینی بالاتر توزیع نابرابر را مشخص می کند.