گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ هر حادثه ای که اتفاق می افتد، یک مدت در رسانه ها بحثش داغ می شود و همه به دنبال مقصر می گردند و وقتی آب ها از آسیاب افتاد، به دست فراموشی سپرده می شود.
ساعت 11:30 یکی از روزهای آغازین بهمن ماه بود که حریق گسترده یا در خیابان جمهوری به سازمان آتش نشانی اطلاع داده شد.
نخستین گروه آتش نشانان 3 دقیقه بعد خود را به محل حادثه رسانده و بعد از مشاهده گستردگی حریق چند ایستگاه آتش نشانی همراه تشک نجات و دو نردبام هیدرولیکی در محل حاضر شدند.
زمانی که آتش نشانان خود را به محل آتش سوزی رساندند دو زن خود را از پنجره آویزان کرده و بدون توجه به هشدار ها و تذکر آتش نشانان قصد پرتاب خود به پایین را داشتند.
در همان لحظه یکی از نردبام های هیدرولیکی در پایین ساختمان مستقر و جک نردبام زده شد اما به دلیل اشکالات فنی در قطعات کامپیوتری متاسفانه پله های نردبام باز نشد.
جایگزین کردن نردبام دیگر حدود 2 دقیقه زمان نیاز داشت که در همین حین یکی از زنها خود را به پایین پرتاب کرد. آتش نشانان بلافاصله نردبام را باز کرده اما نفر دوم نیز خود را به پایین انداخت.
سخنگوی سازمان آتش نشانی می گوید: اگر این دو زن 2 دقیقه صبر می کردند نردبام دوم باز شده و آنها به پایین منتقل می شدند. 2 دقیقه پس از سقوط این افراد آتش نشانان با باز کردن نردبام دوم 5 نفر از محبوس شدگان در ساختمان را به پایین انتقال دادند.
وی در خصوص علت نصب نکردن تشک نجات در زیر ساختمان نیز گفت: تشک نجات مکان وسیعی را برای نصب کردن نیاز دارد و همچنین با وجود دو دستگاه دمنده برای باد کردن تشک حدود یک الی دو دقیقه زمان نیاز است که این زمان در استانداردها جهانی لحاظ شده است.
سخنگوی سازمان آتش نشان تهران در پایان خاطرنشان کرد: ترس و عجله این دو زن و عدم توجه آنها به توصیه های آتش نشانان مرگ دلخراش آنها را رقم زد. در این آتش سوزی 25 نفر در میانه شعله های آتش محبوس بودند که آتش نشانان 8 تن آنها را از طریق نردبام و 15 تن دیگر را از طریق راه پله ها خارج کردند. سه نفر از آتش نشانان نیز در این حادثه دچار مصدومیت شدند.
در همین رابطه، معاون شهردار تهران درباره علت سقوط دو زن بر روی آسفالت و درگذشتن آنها گفت: تشک در صحنه حادثه وجود داشته، اما تشک در همه جا عملیاتی نیست. از زمان باز کردن تشک و باد کردن آن با پمپ تا زمان قابل استفاده شدن آن، 6 دقیقه زمان لازم است. در صورتی که همه این اتفاقات تقریبا در طی 4 تا 4 دقیقه و نیم رخ داده است. ما اخیرا عملیات های مختلفی برای نجات افرادی داشته ایم که خود را می خواسته اند به پایین پرتاب کنند و تشک مستقر شده است. اما در جایی که عابر پیاده، درخت یا موتور سیکلت وجود دارد، تشک عملیاتی نیست و نمی توان آن را در پیاده روی یک متر و دو متری خیابان جمهوری پهن کرد.
وی همچنین ادامه داد: پرسنل ما در زمان مقرر – حدود 3 دقیقه و 20 تا 30 ثانیه -، یعنی زیر 4 دقیقه که نُرم دنیاست، به صحنه حادثه رسیده اند و عملیات خوبی را در صحنه حادثه انجام داده اند و از این حادثه 25 نفر را نجات داده اند. زمانی که از اتاق محل سقوط این دو خانم فیلمبرداری شده، متوجه شدیم که وسایل موجود در اتاق شامل چرخ های خیاطی و سبدهای لباس سالم بوده و اصلا آتش به این اتاق نرسیده است.
عبداللهی نتیجه گیری کرد: تنها دلیل سقوط این دو خانم، ترس بیش از حد آنها بوده، زیرا چنین استنباط کرده اند که آتش به این اتاق هم سرایت می کند یا آتش نشانی نمی تواند اینها را نجات بدهد. در حالی که اگر افراد حاضر در اتاق این دو خانم را تسکین می دادند یا این دو خانم هول نمی شدند، مانند 5 نفر دیگر توسط آتش نشانی نجات می یافتند.
وی همچنین گفت: نردبان دوم با فاصله 20- 10 ثانیه بعد از نردبان اول به صحنه حادثه رسیده است. زیرا ایستگاه های آتش نشانی با یکدیگر فاصله دارند و در همه ایستگاه ها نردبان نداریم، یعنی در هیچ جای دنیا اینطور نیست که همه ایستگاه ها نردبان داشته باشند. یکی از ایستگاه 18، دیگری از ایستگاه 40، از ایستگاه یک مرکزی در حسن آباد و یک ایستگاه دیگر حرکت کرده اند و امکانات خود را آورده اند. اما طبق گزارش ها و بررسی های ما، خانم دوم حدود 20 ثانیه قبل از اینکه نردبان دوم عملیاتی شود، خود را به پایین پرتاب کرده است.
معاون خدمات شهری شهرداری درباره تجهیزات آتش نشانی گفت: تجهیزات آتش نشانی همه آلمانی هستند و پیشرفته ترین خودروها و ماشین ها را از برندهای مطرح اروپا در اختیار داریم. اینطور نیست که دستگاه های ما قدیمی باشد یا ایراد داشته باشد.
در هر حال، پرونده ی آتش سوزی خیابان جمهوری با پیدا و جریمه شدن خاطیان بسته شد...