به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، روابط عمومی بانک مرکزی گزارش داد:
مدیر کل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی از تکمیل سامانه یکپارچه آمار اقتصادی با همکاری حوزه فناوری اطلاعات خبر داد و اعلام کرد: امسال با بکار گیری سخت افزار جدید و از طریق این سامانه، طرح های حوزه آمار بانک مرکزی مستقل از کاغذ، از طریق اینترنت و با سخت افزار جدید اجرا خواهد شد.
علیرضا مقتدایی ویژگی اصلی این سامانه را افزایش کیفیت و سرعت انجام فرآیندهای طرح های آماری خواند.
وی با اشاره به این که مقدمات تغییر سال پایه اماری از سال 1389 آغاز شد، افزود: بانک مرکزی به منظور تغییر سال پایه شاخص های قیمت و دیگر بررسی های خود از سال 1389 با تدوین برنامه عملیاتی اجرای طرح تجدیدنظر، به اصلاح نقشه شهرهای مورد بررسی پرداخته و پس از دریافت اطلاعات حاصل از انجام کار میدانی برای پالایش داده ها و اطلاعات دریافتی از بررسی میدانی اقدام به انتخاب بلوک های نمونه و فهرست برداری از آنها کرده است.
طرحهای آمار ساختمانی ،شاخص های قیمت ،طرحهای آمار خدمات و صنعت و مسکن اجاری و طرحهای نظر سنجی از عمده طرحهایی است که در هر دوره تجدید نظر می شود.
وی افزود: در سال1390 تعداد 79 شهر با پوشش 70درصدی جمعیت کشور مورد بررسی قرار گرفت.
بر اساس طرح آماری منسجم با پوشش متناسب جغرافیایی و جمعیتی و همچنین با یک پوشش زمانی بهینه اقدام به جمع آوری اطلاعات بودجه خانوار در خصوص 16 هزار خانوار نمونه کرده و پس از براورد سبد خانوار، 385 قلم کالا و خدمت به عنوان اقلام نماینده مصرف خانوارها در بررسی شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی انتخاب شد.
وی در باره اینکه آیا سبدی که در نظر گرفته می شود همه اقلام مصرفی خانوار را پوشش می دهد؟ گفت : همه اقلام مصرفی که شامل خدمت و کالاست به نسبت اهمیت در این سبد نقش دارد.
هزینه های کالاها و خدمات مصرف شده در خانوار حدود یکهزار ردیف اطلاعاتی در طرح بررسی بودجه خانوار است.
انتخاب اقلام نماینده سبد شاخص از میان این اقلام هم بر اساس دستورالعمل های توصیه شده موسسات معتبر بین المللی صورت می گیرد.
اقلام منتخب نماینده بر اساس استانداردهای بین المللی در 12 گروه اصلی طبقه بندی می شود و می توان گفت این 385 قلم کالا و خدمت انتخاب شده از میان کل اقلامی است که خانوار ایرانی مصرف کرده است یا یک قلم انتخاب می شود یا در صورت انتخاب نشدن ؛ اهمیت آن (هزینه آن) به کالاها و خدمات مشابه داده می شود.
وی افزود: تعداد منابع اطلاعجهت بررسی تغییرات قیمت اقلام 40 هزار منبع است و به صورت متوسط ماهانه 121 هزار مظنه قیمت جمع آوری می شود.
مقتدایی ، تغییر سال پایه را مسبوق به سابقه در سال های1315، 1338، 1348، 1353، 1361، 1369، 1376 و 1383و 1390 خواند و افزود: تغییر سال پایه به معنای بهنگام سازی سبد مصرفی خانوار است که بر اساس آخرین علایق و سلایق خانوار به روز رسانی می شود و از طرف دیگر هر چند سال یکبار قطعاً الگو ها در حوزه صنعت ، واردات و صادرات نیز تغییر می یابد بر این اساس، بانک مرکزی به صورت متوسط هر چند سال یکبار سال پایه را تغییر می دهد و برای کوتاه کردن این فاصله نیز تلاش می کنیم.