به گزارش گروه دانشگاه های کشور «خبرگزاری دانشجو»، کارگاه آموزشی هویت و تمدن اسلامی با حضور حجت الاسلام حبیب الله بابایی، مدیر گروه مطالعات اسلام و غرب پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و جمعی از دانشجویان دانشگاههای شمالغرب کشور در دانشگاه تبریز برگزار شد.
حجت الاسلام بابایی با طرح این سوال که ایرانیت و اسلام ما چه رابطه ای با یکدیگر دارند، بیان داشت: باید بررسی و تبیین شود که پذیرش اسلام توسط ایرانیان از روی اکراه و اجبار بوده یا یک پذیرش عقلانی و فرهنگی بوده است.
وی ادامه داد: مسلم است که مردم ایران در زمان ورود اسلام به ایران متمدن و آگاه بوده و از روی فقر فرهنگی یا کمبود تمدن اسلام را نپذیرفته اند. بلکه به خاطر گرایش به توحید و فرهنگ غنی، توانستند پیام دین اسلام را فهم نمایند و طی یک روند تدریجی آنرا پذیرفتند.
عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان اینکه قرآن بزرگترین سوغاتی ورود عرب ها به ایران بود، خاطر نشان کرد: مردم ایران در مواجهه با اعراب، دین اسلام را دریافت کردند، اما تا حدود زیادی فرهنگ عرب را پس زندند.
بابایی با مقایسه تاثیرات کتب مختلف در شکل گیری، تغییر و اضمحلال تمدن ها بیان داشت: قرآن مسلمانان در مقایسه با کتب دیگر علاوه بر نقش تفکری به ابعاد ایمانی انسانها پرداخته و همین امر موجب شد تا تغییرات فرهنگی جوامع با سرعت بیشتری پیشرفت کند.
وی پروسه ورود اسلام به شهرهای ایران را یک روند تدریجی و طبیعی دانسته و افزود: وجود آتشکده زرتشتی در مناطق مختلف ایران تا چند صد سال بعد از ورود اسلام دلیلی بر نفی تفکر ورود با اجبار و زور اسلام با ایران و از بین بردن آثار سایر ادیان است.
عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با تاکید براینکه ایرانیان سهم بسزایی در نهضت ترجمه و شکل گیری تمدن اسلامی در جهان اسلام داشتند، متذکر شد: با وجود اینکه پس از حمله مغولها به ایران آثار ترجمه از بین رفت، اما ظهور عرفا و صوفیان اسلامی از واکنش های مسلمانان به این حمله بود.
حجت الاسلام بابایی در بخش دیگری از سخنان خود با تشریح عملکرد ادوار مختلف در شکل گیری تمدن اسلامی تصریح کرد: صفویان توانستند با هنرمندی تمام ادیان و اقوام مختلف در وضعیت پراکنده را تبدیل به امت واحد کرده و یک تمدن چندین ساله بوجود آورند.
وی ورود دنیای غرب پس از دوران صفوی را از عوامل اصلی ایجاد گسست فکری و روانی دانسته و افزود: ظهور غرب زده ها و پراکندن تفکرات غربی و عدم مواجهه فعال تعدادی از علما در مواجهه با این افکار موجب شد تا دین در جای خود درجا زده و تمدن اسلامی به رکود کشیده شود.
عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی بیان داشت: ظهور و ورود انقلاب اسلامی ایران بیداری جدیدی را در دنیای اسلام و به خصوص در دنیای عرب به وجود آورد.
بابایی در پایان گفت: نقش ایجابی جمهوری اسلامی ایران در مهندسی کردن تمدن اسلامی در کشورهای منطقه غیرقابل انکار است.