حبیبالله انصاری، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان لوازم خانگی در گفتوگوی اختصاصی با «خبرگزاری دانشجو»، به بررسی مشکلات و موانعی که این سالها تولیدکنندگان، بخصوص تولیدکنندگان لوازم خانگی با آن مواجه بودند و هستند، پرداخت.
وی با تاکید بر اینکه نمیخواهد نام مشکل را بر مسائلی که ذکر میشود بگذارد، گفت: تامین مواد اولیه توسط واحدهای دولتی یکی از مسائلی است که با آن مواجه بوده و هستیم.
انصاری افزود: فولاد، پتروشیمی، مس و آلومینیوم از عمده مواد اولیهای هستند که در این صنعت استفاده میشود و واحدهای صنعتی ما شرایط مناسبی برای تامین این مواد اولیه ندارند که میتوان از دو بعد به بررسی این موضوع پرداخت. هم اینکه متاسفانه این مواد از یک ثبات قیمتی بجا برخوردار نیستند و نمیتوان پیشبینی کرد که طی یکی دو ماه آینده چه قیمتی خواهند داشت و دیگری نیز تحویل بموقع این مواد اولیه است.
کمبود نقدینگی مهمترین مشکل واحدهای صنعتی
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان لوازم خانگی ادامه داد: موضوع دوم کمبود نقدینگی و دریافت وثیقههای سنگین توسط بانکها از واحدهای تولیدی میباشد که یکی از مهمترین مشکلاتی است که واحدهای صنعتی ما با آن روبرو هستند. کمبود نقدینگی تولید موجب میشود که واحدهای صنعتی نتوانند برنامهریزی برای فعالیت آینده خود انجام دهند.
وی در بیان مورد سوم از موانع و مشکلات تولید اظهار داشت: بحث دیگر که به یکی از مشکلات این بخش تبدیل شده، بحث قیمتگذاری است. ما معتقدیم به هر حال قیمتگذاری را باید عرضه و تقاضا و بازار تعیین کند.
انصاری تاکید کرد: زمانی که عوامل تشکیل دهنده فرایند تولید یک کالا افزایش پیدا میکند، طبیعتاً قیمت آن کالا نیز نمیتواند همچنان ثابت بماند. البته با توجه به وضعیت کنونی بازار، واحدها باید خود تشخیص بدهند که چند درصد سود میتوانند کسب کنند.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان لوازم خانگی بالا بودن هزینه انرژی مصرفی در صنایع تولیدی را مورد دیگری از این موانع خواند و اضافه کرد: در حال حاضر واحدهای ما با افزایش قیمت گاز روبرو شدهاند، بنابراین باید شرایطی را ایجاد کنیم که این واحدها بتوانند هزینههایشان را تامین کنند.
وی ادامه داد: مسئله دیگر معافیتی است که باید از نظر عوارض برای واحدها در نظر گرفت. به عنوان مثال زمانی که یک صادرکننده به نصب تابلویی در سطح شهر میپردازد، شهرداری بابت این تابلو، عوارض سنگین زیباسازی دریافت میکند، در صورتی که باید معافیتهایی برای صادرکنندگان قرار دهیم تا بتوانند صادراتشان را توسعه دهند.
انصاری تصریح کرد: جلوگیری از ورود کالاهای غیراستاندارد اعم از محصولات نهایی و همچنین قطعات از کارهای دیگری است که برای حمایت از تولید باید انجام شود تا واردات این محصولات بر اساس یک نظام کیفیت بندی شده صورت پذیرد.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان لوازم خانگی در خصوص ورود لوازم خانگیای که توانایی ساخت آنها در داخل کشور وجود دارد، گفت: خوشبختانه افزایش تعرفه واردات لوازم خانگی، اقدام بسیار خوبی بود تا با توجه به توان بالقوه تولید در کارخانجاتمان، شاهد رشدی خوب در واحدها باشیم.
اثرات تورمی افزایش قیمت حاملهای انرژی بر لوازم خانگی
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به مصرف بالای سوخت در واحدهای صنعتی و تولیدی لوازم خانگی، افزایش قیمت حاملهای انرژی چه تاثیراتی بر فرایند تولید و همچنین قیمت محصولات خواهد گذاشت، گفت: طبیعتاً بیاثر نخواهد بود، اما راهش این است که دست به بهینهسازی انرژی مصرفی در واحدها بزنیم که میتوان در دو جهت به این مهم دست یافت.
انصاری اضافه کرد: زمانی که از کاهش انرژیبری صحبت میکنیم یکی کاهش انرژی در فرآیند تولید است که واحدها باید مصرف انرژیشان را بهینه کنند و دیگری در تولید وسایل انرژیبر است.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان لوازم خانگی تاکید کرد: اگر بخواهیم ساختار لوازم خانگی را از نظر تکنولوژیکی برای کاهش مصرف انرژی و در عین حال افزایش راندمان بهینه کنیم، نیاز است که دولت اعتباراتی را در اختیار واحدهای صنعتی قرار دهد تا بتوانند این تغییر ساختار تکنولوژیکی را به وجود بیاورند و البته کمک کنند تا واحدهای صنعتی بتوانند با یک تغییر در ماشینآلات، مصرف انرژی را در واحدهایشان کاهش دهند.
وی خاطرنشان کرد: در صورتی که این اقدامات صورت نگیرد، شاهد تغییراتی در قیمت محصولات خواهیم بود؛ چرا که قیمت متأثر از کلیه عوامل تشکیل دهنده محصول است که شامل هزینههای سرباری، هزینه انرژی، هزینه حمل و نقل، هزینه مواد اولیه و هزینه دستمزدها و غیره میشود.
قیمت لوازم خانگی افزایش نیافته است
انصاری در خصوص تغییرات قیمت لوازم خانگی در سال جاری گفت: اطلاعی در این خصوص به ما نرسیده است، ولی اگر هم واحدی دست به افزایش قیمت زده باشد، مطمئناً ناگزیر به این کار بوده؛ چرا که تمام عواملی که گفته شد با افزایش قیمت همراه بودهاند، اما به صورت کلی شاهد افزایش قیمتی که به صورت عمومی انجام شده باشد، نبودیم.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان لوازم خانگی در ادامه اظهار داشت: دولت باید با تأمین مواد اولیه، تأمین نقدینگی واحدها، عدم دریافت وثیقههای سنگین از واحدها، تجدید نظر در مورد قانون کار و بیمههای اجتماعی که برنامهای دراز مدت است و باید به گونهای باشد که هم به نفع کارگر باشد و هم به نفع کارفرما، بحث قیمتگذاری و با توجه به کافی نبودن جوایز صادراتی به بهتر شدن فرآیند تولید ملی در کشور کمک کند.
ارتباط صنعت و دانشگاه باید گسترش پیدا کند
وی ادامه داد: نکته دیگری که البته مجموعه ما باید بر روی آن کار کند ارتباط گسترده و علمیتر میان صنعت و دانشگاه است که متأسفانه در حال حاضر وجود ندارد.
انصاری همچنین از نقش تشکلها سخن گفت و بیان داشت: جایگاه و نقش تشکلها میتواند جدی و اساسی باشد و به عنوان یک بازوی اجرایی و برنامهریزی در کنار دولت قرار گیرد؛ دولت جدید نیز باید از این فرصت استفاده کند.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان لوازم خانگی افزود: نکته دیگر کاهش سازمانهای تصمیمگیر و اتفاق نظر از سوی تمام مسئولان اقتصادی صنعتی کشور در راستای توسعه تولید است که در نهایت به توسعه اقتصادی کشور خواهد انجامید.
اقتصاد مقاومتی را چارچوب اساسی اقتصاد و صنعت کشور قرار دهیم
وی صنعت لوازم خانگی را یکی از اجزای مهم در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی خواند و گفت: اقتصاد مقاومتی یک اصل مهم است که همواره باید به آن توجه داشته باشیم. در حقیقت باید بر روی این مسئله بیشتر کار کنیم تا بتوانیم زمینه را برای استحکام تولید و صنعتمان و همچنین پا بر جا بودن شرایط اقتصادی کشور فراهم نماییم.
انصاری در پایان خاطرنشان کرد: همان طور که از سوی مقام معظم رهبری مطرح شده است، باید با کمک کمیسیونهای مختلف که در حال حاضر نیز فعالیت خود را در این زمینه شروع کردهاند، اقتصاد مقاومتی را چارچوب اساسی اقتصاد و صنعت ما قرار دهیم.