به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، عظیم زاده امروز در اولین همایش بین المللی الکل در مشهد در سالن رازی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بیان داشت: یکی از کسانی که در خصوص کشف الکل منسوباتی نسبت به وی وجود دارد، جابربن حیان است.
وی افزود: در آثار این دانشمند آمده که، دانشمندان از نوشتههای بسیار دل شاد نمیشوند؛ بلکه از عمل شدن به آنها لذت میبرند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه از شراب تعابیر بسیاری به عمل آمده است، گفت: کلمه شراب، خمر و الکحول یا الکل در آثار مکتوب قدیمی بسیار دیده میشود و در حقیقت شراب بر هر نوشیدنی مست زا و غیر مست زا لغب میگیرد.
عظیم زاده به رساله ذهبیه امام رضا(ع) اشاره کرد و افزود: در رساله امام هشتم (ع) و برخی کتب دانشمندان و پزشکان بزرگ ایرانی چون رازی و ابن سینا روایات و نکات بسیاری در خصوص شراب بیان شده است.
وی خمر را به معنای پوشاندن دانست و گفت: خمر در کتابهای پزشکی به معنای پوشاندن و پنهان کردن است و به نوعی میتوان گفت شراب مستی زا را خمر گویند.
در تمدنهای مختلف از شراب و الکل صحبت به میان آمده است
این استاد دانشگاه با بیان اینکه مبارزه با شراب دارای عمر طولانی است، بیان داشت: در سالیان بسیار دور افرادی را که بیش از اندازه شراب مصرف میکردند در داخل رودخانه انداخته و غرق میکردند و در یونان هم مجازاتهایی برای مصرف این مایع وجود داشته است.
عظیم زاده خاطرنشان کرد: الکل منصوب به رازی است و بیشترین مدارک گواه این است که وی الکل را کشف کرده، اما آثار و شواهدی از دیگر افراد و دانشمندان اروپایی نیز در این خصوص وجود دارد.
وی افزود: افرادی چون سارتن و نظر دیل از الکل در دوران خود حرف زدهاند و ساله موئیچ در قرن 12 میلادی به عنوان کسی شناخته شده است که که مسئله الکل را مطرح کرده است.
این استاد دانشگاه از جابربن حیان به عنوان رد پای مسلمانان در مسئله الکل یاد کرد و گفت: نوشتههای بسیاری در خصوص الکل از جابر بر جا مانده است به نحوی که گویای این است که تفکرات و دانش وی دو سه قرن از مردم زمان خودش جلوتر بوده است.
عظیم زاده بیان داشت: این علم بالا در جابر موجب شد از او به نام معمای جابری نام برده شود و در نوشتههای وی از دستگاه تقطیر گلاب صحبت به عمل آمده که برای تقطیر انگور نیز استفاده میشده است.
وی تصریح کرد: رازی نیز در کتاب الاسرار خود از تهیه قهوه شرابی حرف میزند، با این عنوان که قهوهای است متفاوت با قهوه و شبیه الکل است، به هر حال باید با باز کردن اطلاعات مکتوب راهی برای کشف این حقیقت پیدا و راهی برای جایگزینی این ماده پیدا کنیم.
این استاد دانشگاه در پایان گفت: عمل تقطیر شراب در ایران در قرن نهم میلادی، در چین قرن 11، در سالرنو قرن 12 و در اسکندریه در قرن اول میلادی صورت گرفته است./155ب2/