به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، محمدنبی حبیبی امروز در نشست تخصصی تهذیب مکان یا امتنان که به همت سازمان دانشجویان و باشگاه آزاداندیشی در دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، بیان داشت: یکی از لوازم تحقق جمهوریت نظام تهذیب است، زمانی که مقوله مهم رای مردم را در تشکیل مجلس شورای اسلامی، شوراها و سایر نهادهای که با رای مردم شکل میگیرند را پذیرفتیم، چطور ممکن است در فضایی که تهذیب نباشد به تحقق آرمانهای انقلاب امیدوار شد.
وی افزود: البته زمانی که سخن از تهذیب به میان میآید وجود احزاب قوی رقیب به عنوان توسعه تهذیب در کشور ضروری است. همچنین زمانی که بحث از اقتدار حزب به میان میآید باید سه مولفه و خصوصیت در نظر گرفته شود که یکی از این خصوصیتها تعریف مبانی ایدئولوژیک حزب است؛ زیرا حزب بدون ایدئولوژی مشخص دائما در معرض فروپاشی قرار دارد، در این راستا حزب موتلفه اسلامی از همان زمان تشکیل خود در سال 42 دارای اساسنامه بوده است و ویراش آن نیز توسط شهید بهشتی صورت پذیرفته است.
این فعال سیاسی با اشاره به اینکه یکی از مواردی که در اساسنامه قید شده است، این است که ما به دنبال تشکیل جامعه نمونه اسلامی هستیم، خاطرنشان کرد: معتقدیم باید مبانی مذهبی حزب را تشکیل داد که این مبانی میتوانند در تمامی مراحل حضوری فعال داشته باشند.
حبیبی خصوصیت دوم را توانمندی جهت داشتن برنامههای در جهت اداره کشور دانست و بیان داشت: حزب باید بداند برای اداره کشور در شئون مختلف چه برنامهای دارد، حزب نمیتواند کلیگویی کند؛ بلکه باید برای اداره کشور مانند پزشکی جهت معالجه بیمار رفتار کند نه اینکه یکسری سخنان کلی را بیان کند.
وی با بیان اینکه حزب علاوه بر بیان ایرادات باید راهکار عملیاتی و زماندار ارائه دهد، تصریح کرد: خصوصیت سوم حزب داشتن مدیر برای اداره کشور است به این معنا که حزب باید کادرسازی کند، چنانچه حزب این سه خصوصیت را داشته باشد آنگاه حزب خواهد بود و چنانچه چنین احزابی شکل گرفت آنگاه رقابت برنامهها جای رقابت الفاظ را خواهد گرفت و مردم به مدیران و برنامههای آنان رای خواهند داد نه به شعارها.
این فعال سیاسی گفت: هنگامی که این رویهها طی شد و چنین احزابی شکل گرفتن پیشرفت کشور حاصل خواهد شد همچنین تلاش احزاب جهت رسیدن به سطح مطلوب نیز پیشرفت را باعث میشود.
یکی از آفات مهم حزب وابستگی به حکومتهاست
در ادامه حجت الاسلام رسول منتجب نیا، قائم مقام حزب اعتماد ملی در تعریف حزب گفت: حزب دارای چارچوب قانونی است که برای گردهم آمدن نیازمند افکار مشترک سیاسی، اجتماعی و اقتصادی هستند.
وی با تأکید بر اینکه برخی حزب را امری زائد میدانند، در صورتی که حزب یک ضرورت قطعی اجتماعی است، افزود: فعالیت سیاسی به صورت فردی و غیرحزبی یا ممکن نیست و یا ممکن و یا اثرگذار نیست، فعالیت جمعی بدون تشکیلات حزبی نیز تنها یک تشکل زیرزمینی است؛ بنابراین وجود حزب در جامعه ضروریت حیاتی دارد.
قائم مقام حزب اعتماد ملی فسلفه وجود احزاب را شناسایی، جذب، تربیت و پرورش افراد و کادرها ارزیابی و تصریح کرد: به دست آوردن اخبار به روز داخلی و خارجی نظارت مستمر بر مسئولان و نقد به موقع آنان، تهیه و تدوین برنامه کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت برای اداره کشور از جمله اهداف احزاب است.
منتجب نیا، در خصوص آفات جدید احزاب بیان داشت: مشخص نبودن هویت حزب، عدم فراگیری احزاب و محدود شدن به کادر مرکزی، فاصله گرفتن از بدنه اجتماع، تبدیل شدن به ستاد انتخاباتی، وابستگی به حکومت و به خصوص دولتها و از دست دادن استقلال، استفاده از رانتهای حکومتی و بیتوجهی به مطالبات مردم از جمله آفات مهم در احزاب است.
وی با بیان اینکه مسئولان برای حل مشکلات باید از احزاب کمک بگیرند، خاطرنشان کرد: تأسیس حزب جمهوری اسلامی همگام با انقلاب به وجود آمد و در کنار آن سازمان مجاهدین نیز شروع به فعالیت کرد؛ اما بعد از طی زمانی رو به ضعف رفتند و حیات مجدد احزاب از سال 92 به وجود آمد؛ بنابراین در این راستا از دولت روحانی خواهان حمایت از احزاب هستیم و دولت باید وزارت کشور را وادار به تقویت احزاب کند؛ اما تا کنون چنین عمل نکرده و این در شأن روحانی نیست.
قائم مقام حزب اعتماد ملی ادامه داد: به جای اینکه مسئولان در راستای قوت احزاب تلاش کنند؛ اما این کار را نکردند و علت آن این است که احزاب باید ناظر بر امور کشور و برنامههای مسئولان باشند.
حجت الاسلام منتجبنیا با تأکید بر اینکه فقدان رسانههای مکتوب و مجازی جهت ارتباط با مردم از جمله مواردی است که فرهنگ تهذیب در کشور را گسترش نداده است، گفت: تأکید دارم بر تهذیب و تکثر احزاب و یکی از آفات بزرگ را تکحزبی بودن میدانم زیرا باعث ایجاد دیکتاتوری خواهد شد.
بسیاری تصور میکردند با فوت عسگر اولادی حزب موتلفه اسلامی با مشکل اساسی مواجه میشود
در ادامه حبیبی، دبیر کل حزب موتلفه اسلامی با بیان اینکه چنانچه گروهی دور هم جمع و نظریه انتخاباتی داشته باشند؛ اما حزب نباشند ممنوع نیست، بیان داشت: حزب تشکیلاتی است که در هیچ روز فارغ از افعال سیاسی نباشد، چنانچه قرار است یک حزب فعالیت حزبی انجام دهد نباید سطحی رفتار کند.
وی در خصوص حزب موتلفه اسلامی گفت: اساسنامه داشتن کنگره، انتخابات دمکراتیک، شاخههای استانی و شهرستانی از جمله خصوصیات یک حزب فعال است که موتلفه اسلامی این خصوصیات را رعایت کرده است.
دبیر کل حزب موتلفه اسلامی ادامه داد: جهت تشکیل حزب باید معیارهای مشخصی وجود داشته باشد، در کشور 300 حزب به ثبت رسیدهاند، موضوعیت یافتن تکثر حزبی یکی از آفاتی است زیرا بسیاری از این افراد غیرفعال و یا نیمهفعال هستند.
حبیبی، با اشاره به اینکه حزب موتلفه هر سه سال یک بار کنگره برگزار میکند، گفت: کنگره از 30 نفر از اعضای مرکزی تشکیل و دبیرکل باید 20 رای از 30 رای را کسب کند؛ همچنین هر هفته شورای مرکزی به برگزاری جلسه خواهد پرداخت و معاونتهای ما شورای مشخصی دارند که در 200 شهر و 30 مرکز استانی دارای نمایندگی میباشند.
وی در پایان گفت: بسیاری تصور میکردند با فوت عسگر اولادی چیزی از حزب موتلفه نخواهد ماند؛ اما از 15 سال پیش اقداماتی انجام شد که حزب به شخص خاص وابسته نباشد؛ بنابراین بیش از 4000 مدیر تعیین کردهایم.