به گزارش گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، وزیر کشور طی نامه ای به سید حسین هاشمی استاندار تهران مسئولیت پیگیری طوفان پایتخت و قصور مدیران را واگذار کرد و استاندار تهران طی جلسه ای تمام مدیران و اعضای مدیریت بحران استان تهران را در طبقه 16 استانداری تهران فراخواند تا دلایل وقوع حادثه و عملکرد دستگاهها را مورد بررسی قرار دهد.
کارشناسان هواشناسی که این روزها انگشت اتهام به سمت آنها نشانه رفته است در ابتدای این جلسه با تصویر و آمار و اعداد گفتند: تجهیزات و فن آوری روز دنیا را در اختیار نداریم. همچنین استفاده از گوشی های بی سیم و تداخل فرکانسی موجب شده تا 40 درصد پوشش ما دچار نویز شود. البته ما وقتی فهمیدیم طوفان در راه است موضوع را به تلویزیون گفتیم ولی 12 دقیقه طول کشید تا پخش کند!
ناگفته نماند که این طوفان در 64 سال گذشته تا کنون بی سابقه بوده است.
هاشمی استاندار تهران در پاسخ گفت: تلویزیون به سرعت زیر نویس می کند چطور 12 دقیقه طول کشیده است؟! در ضمن چطور آمریکا گردبادهای عظیم را پیش بینی می کند ولی ما نمی توانیم؟!
یکی از اعضای مدیریت بحران تهران از کارشناس هواشناسی سوال کرد: وقتی کشور ما از نظر رادار پیشرفته است چطور نتوانستید پیش بینی کنید؟ که هواشناسی گفت: مشکل همان نویزها هستند. ماهواره هم تنها گرمای ابرها را نشان می دهد و ما ماهواره اکتیو هم نداریم.
انتقاد مدیریت بحران شهر تهران به هواشناسی
صادقی مدیر بحران شهر تهران پرسگر بعدی جلسه بود که گفت: بله هواشناسی می گوید که تجهیزات نداریم خب درست ... ولی چرا وقتی حادثه در ساوه و رباط کریم رخ داد اطلاع رسانی نکردید؟ این که با چشم هم می توانستید ببینید؟ اینجا هر مسئولی می خواهد سازمان خودش را فعال نشان دهد و فرا فکنی می کنند. ما قبلا فکر میکردیم فقط تهران با حادثه زلزله بحرانی می شود ولی این باد هم نشان داد حادثه های دیگر غیرقابل پیش بینی داریم.
استاندار تهران: امکانات مدیریت بحران شهرداری تهران تنها برای نجات و پوشش 500 هزار تهرانی است
استاندار تهران در پاسخ گفت: متاسفانه آیین نامه مشخصی نداریم که این موضوع در شورای تامین استان بحث شد. امکانات مدیریت بحران تهران و تیمهای عملیاتی هرچند اکتیو و عالی هستند ولی تنها برای 500 هزار شهروند پاسخگو است. برای همین وزیر کشور را برای بازدید از مدیریت بحران تهران دعوت کردیم و وی دستور داد زمین 20 هزار هکتاری در حاشیه تهران خریداری شود تا ستاد محکم و قوی با تجهیزات کامل برای پوشش حوادث تهران ایجاد شود.
نماینده سیما در موضوع بحران هم در این جلسه اعلام کرد: ما توانایی داریم با یک تلفن به سرعت وارد عمل شویم. ولی باید طرف ما یک نهاد و یا یک شخص باشد تا به سرعت زیرنویس حتی قطع برنامه داشته باشیم.
استاندار تهران یک به یک به تمام مدیران اجرایی و مسئول در موضوع بحران نوبت صحبت کردن می داد که مدیر آب منطقه ای تهران گفت: در آن روز من خارج از شهر بودم. و توده را دیدم. به سرعت به سدها اعلام کردیم آماده باشند حتی به خانواده ام زنگ زدم و گفتم در و پنجره ها را محکم ببندند. بعد رادیو پیام را روشن کردم دیدم همه چی گل و بلبل است.
نماینده اورژانس تهران در ادامه این جلسه از مصدومیت 45 شهروند؛ هشت مورد صدمات شدید مغزی؛ 110 میلیون تومان خسارت به مراکز درمانی و قطع برق در یک بیمارستان در طوفان تهران خبرداد.
اما مهمترین بخش جلسه اظهار نظر و اعلام فرماندار رباط کریم بود که موجب شد جلسه چند ثانیه ای با سکوت همراه شود. فرماندار رباط کریم گفت: بنده با چشم طوفان را دیدم و 50 دقیقه قبل از ورود طوفان به تهران موضوع را با رئیس مدیریت بحران استان تهران اعلام کردم.
هاشمی: کمیته ای 5 نفره قصور مدیر بحران استان تهران و هواشناسی را بررسی کند
استاندار تهران هم اعلام کرد: اینکه مدیرکل هواشناسی تهران استعفا بدهد کار حل نمی شود. فعلا با استعفای ایشان موافقت نمی کنم و باید کمیته ای متشکل از آقای کریمی معاون عمرانی استاندار، جناب صادقی مدیریت بحران شهر تهران، آقای اکبرپور از مدیریت بحران کشور و دکتر جدی و دکتر کمالی از کارشناسان خوشنام در این حوزه تشکیل شده و میزان قصور رئیس مدیریت بحران استان تهران و هواشناسی مشخص شود. تصمیم این کمیته موجب توبیخ، عزل یا عذرخواهی آنها از مردم خواهد بود.
استاندار: قبول کنید خطا کردید
هاشمی خطاب به هواشناسی گفت: قبول کنید خطا کردی و قصور انجام داده اید. شما میتوانستید حتی بدون دستگاه با استفاده از مشاهدات عینی هم هشدار سریع را اعلام کنیم.
برق هواشناسی قطع شد!
در ادامه جلسه صادقی مدیر بحران شهر تهران به مدیر هواشناسی تهران گفت: بر چه اساسی مصاحبه کرده اید که ما 20 دقیقه قبل از طوفان به رئیس بحران شهر تهران اعلام کرده ام. اگر اینطور باشد من استعفا می دهم چون جان مردم را به خطر انداختم. که مدیر هواشناسی تهران گفت: منظور من رئیس بحران استان تهران بوده است نه شما! البته همان لحظه تمام برق و تلفن دفتر ما قطع شد و تنها موبایل داشتم که اطلاع رسانی کنم!
رحمتی مدیربحران استان تهران هم از خود دفاع کرد و گفت: من به صدا و سیما اطلاع دادم ولی پاسخگو نبودند! بعد هم تنها به دستگاههای اجرایی هشدار دادیم. استاندار تهران در جواب گفت: چرا فکس نکردید؟ چرا به آقای مقیسه مدیر شبکه 5 پیامک ندادید؟
این جلسه یک مهمان ویژه هم داشت. طهماسب مظاهری رئیس سابق بانک مرکزی ایران که به عنوان یک شهروند گفت: با این دفاعیات مردم فکر می کنند دولت تنها به فکر خودش هست و به فکر مردم نیست. استانداری مفصل اصلی است و اگر مسئولی قصور کرد باید خودش عذرخواهی کند. حتی جناب رئیس جمهور سر مساله سبدهای کالا با مردم صحبت کردند.
تقریبا جلسه در حال اتمام بود که گفته های اکبرپور معاون مدیریت بحران کشور کمی فضای جلسه را تغییر داد. وی گفت: من 27 سال است که کارم بحران است. چرا هواشناسی می گوید نمی توانیم اعلام کنیم؟ خرداد ماه سال 86 همین هواشناسی ایران بود که طوفان هشت متری اقیانوس هند را پیش بینی . کرد و توانستیم از کشته شدن شهروندان جلوگیری کنیم.به اعتقاد من سامانه اطلاع رسانی بین خودمان ضعیف است و باید سامانه ای او سی راه اندازی کنیم.
در انتهای جلسه هاشمی استاندار تهران گفت: سیستم اخطار آنی با استانداری، ژئوفیزیک، صدا و سیما و بحران تهران باید ایجاد شودو آیین نامه سیستم بحران هم باید بررسی کنیم تا به روز شود. همچنین از دستگاههایی که خوب وارد عمل شده و مدیریت کردند کمال تشکر را دارم. این طوفان تا امروز 49 میلیارد تومان برای تهران خسارت همراه داشته است. از آقای کرمی هم می خواهم هم پیگیر زمین برای ایجاد ستاد باشد و هم تیمی را برای دیداربا خانواده متوفیان اعزام کند.