اکبرصحرایی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، پیرامون عملکرد وزارت ارشاد همزمان با روی کار آمدن علی جنتی تا کنون گفت: متاسفانه در این فرصت یک ساله بیشتر عملکردها و برنامه های وزارت ارشاد بر مبنای مسائل سطحی و روبنایی بوده است.
وی ادامه داد: به عنوان یک نویسنده باید بگویم بود و نبود وزارت ارشاد تا کنون حداقل برای من که اصلا فرقی نداشته است.البته منظور فقط دوره آقای روحانی نیست و این وزارتخانه دریکی دو دهه اخیر بهتر است بگویم در این سه دهه پس از انقلاب تحت تاثیر شعارهای سیاسی و مسائل سطحی در جامعه حرکت کرده، بنابراین تا زمانی که به این سمت و سو حرکت کنیم قطعا در دوره های بعد هم این مساله همچنان تکرار خواهدشد و طبیعی است که به نتیجه ای نخواهیم رسید.
نویسنده کشورمان در ادامه سخنانش اظهار داشت: من به طور یقین اعلام می کنم در یکی دو دهه اخیر به ویژه در یک سال اخیر بود و نبود وزارت ارشاد تاثیری برای نویسندگان حرفه ای که مشغول به کار هستند نداشته است.
صحرایی در بخش دیگری از سخنانش به وجود یک نقشه راه در حوزه ادبیات داستانی اشاره کرد و دراین باره توضیح داد: همانطور که مقام معظم رهبری هم بارها در سخنانشان اشاره کرده اند ما در هر ساختاری باید یک استراتژی و یک نقشه راه داشته باشیم به ویژه در حوزه ادبیات داستانی که قطعا نیازمند یک نقشه راه هستیم، مساله ای که متاسفانه در چند دهه اخیر در این وزارتخانه توجهی به آن نشده است. ماحتی پس از گذشت این همه سال هنوز تعریف مشخصی از نویسنده، ناشر و مخاطب نداریم.
وی در همین زمینه افزود: به عنوان مثال حقوق، جایگاه و مولفه های یک نویسنده هنوز در کشور ما معنا نشده است. در حالیکه نویسندگان ابزار اصلی تولید کتاب هستند اما ما می بینیم که برخی از قانون های تصویب شده در حضور کتاب و ادبیات به دوران شاه برمی گردد!
به گفته ی صحرایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به جای پردازش به مسائل سطحی باید با در نظر گرفتن یک نقشه راه قانون مشخصی را برای ادبیات کشور تدوین کند در حالیکه متاسفانه در حال حاضر به دلیل نبود این قانون مشخص همه دستگاه ها در دوره مدیریت شان براساس سلایق شخصی عمل می کنند.
نویسنده کشورمان در ادامه اظهار داشت: نتیجه سلیقه ای عمل کردن در هر نهاد و دستگاهی باعث خواهد شد بود و نبود وزارت ارشاد برای نویسنده تفاوتی نداشته باشد. به عنوان مثال من نویسنده همچنان به نویسندگی مشغول هستم و برای چاپ آثارم با ناشرین ارتباط برقرار می کنم طبیعی است که در این صورت وجود وزارت ارشاد تاثیرخاصی برای من نداشته است هرچند که البته نبود چنین وزارتخانه ای به حوزه ادبیات و مسائل فرهنگی کشور ضربه می زند.
صحرایی درخصوص ممیزی بعد از چاپ به اظهار نظر پرداخت و دراین زمینه گفت: واقعیت امر این است که مطرح شدن ممیزی بعد از چاپ از سوی وزیر ارشاد بیشتر شبیه به جنگ زرگری است. مطرح کردن این بحث که ممیزی بعد از چاپ باشد یا پیش از چاپ پوششی برای پوشاندن ضعف های کاری ما در حوزه نقشه راه است. زمانی که ممیزی براساس یک قانون مشخص و بر اساس یک نقشه راه چند ساله درنظر گرفته شود طبیعی است که در هردولتی این قانون باید اجرا شود و به هیچ عنوان قابل تغییر نباشد و در این صورت با آمدن هر وزیر جدید به این وزارتخانه شاهد اجرای قوانین بر اساس سلایق نباشیم.
وی ادامه داد: به طور کلی در حال حاضر در حوزه مسائل هنری کشور اعم از سینما، شعر و ادبیات افراد منتظر هستند یک شخصیت سیاسی روی کار بیاید و همه بر اساس جناح و نظر آن حرکت کنند درحالیکه من معتقدم این امر توهین به حوزه ادبیات و هنر تلقی می شود.
این نویسنده در بخش دیگری از سخنانش در پاسخ به اینکه وضعیت بازار نشر را در حال حاضر چگونه ارزیابی می کنید؟ تصریح کرد: متاسفانه وضعیت بازار نشر در حال حاضر به هیچ وجه مناسب نیست. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت فرهنگی باید راهکارهایی را بیاندیشند تا به تولید کتاب در کشور کمک کنند نویسنده را به سمتی سوق دهند تا شاهد خلق آثار ماندگاری در حوزه ادبیات باشیم. درواقع وزارت ارشاد باید با مشخص نمودن یک قانون هدفمند در خصوص نحوه توزیع آثار در بازار نشر و اینکه یک اثر چگونه مورد استقبال مخاطب قرار گیرد راهکارهایی مناسب ارائه دهد.
وی ادامه داد: به ویژه در چند سال اخیر که بازار نشر ما به دلیل گرانی کاغذ به شدت افت کرده و متاسفانه در چنین وضعیتی حتی میزان آثار چاپی بزرگترین ناشر کشور بسیار کاهش یافته است.
صحرایی با بیان این مطلب که نویسندگان در دولت جاری از رده خارج شده اند، ابراز داشت: قطعا باتوجه به اینکه در شرایط بدی از بازار نشر به سر می بریم و بیش از نود درصد آثار به چاپ نمی رسند طبیعی است که در چنین شرایطی عدم انتشار اثر یک نویسنده مساوی با مرگ وی خواهد بود و متاسفانه این امر باعث می شود نویسندگان از رده خارج شوند.
وی در پایان گفت: وضعیت فعلی بازار نشر باعث خواهد شد بسیاری از نویسندگان جوان و تازه کار که البته در این حوزه از استعدادهای خوبی برخوردار هستند دیده نشوند.