به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، محمد رضا نعمت زاده عصر امروز (دوشنبه نهم تیرماه) میزبان اصحاب رسانه در ساختمان وزارت صنعت بود تا در آستانه روز صنعت به تشریح برنامه ها و اقدامات این وزارت خانه از ابتدای فعالیت دولت یازدهم بپردازد.
البته نعمت زاده به دلیل شرکت در جلسه شورای اقتصاد در وزارت امور اقتصادی و دارایی با تأخیر37 دقیقه ای و ساعت 14:37 دقیقه به جلسه آمد این درحالی است که زمان آغاز نشست خبری وزیر صنعت به خبرنگاران ساعت 14 اعلام شده بود.
وی در آغاز نشست خبری خود با خبرنگاران با ارائه توضیح درباره تأخیر خود در جلسه امروز گفت: بنده زنگ زده بودم ساعت یک که جلسه را به ساعت 14.30 موکول کنید اما ظاهرا همکار ما خجالت کشیده و نتوانسته به خبرنگاران زنگ بزند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه اولین مراسم روز صنعت در سال 76 در استادیوم 12 هزار نفر برگزار شد، افزود: در این مراسم که سال اخر دولت سازندگی بود صنعت گران علاقه مند بودند از دولت وقت تشکر کنند من هم از فرصت پیش آمده استفاده و تقاضا کردم آنروز به عنوان روز صنعت نامگذاری شود و رئیس جمهور هم موافقت کرد و بالاخره دهم تیرماه به عنوان روز صنعت نام گرفت.
نعمت زاده ادامه داد: به جز سال قبل در تمامی سالها این مراسم با حضور رئیس جمهور وقت برگزار شده و نتایج خوبی هم به همراه داشته است. فردا هم در سالن اجلاس سران این مراسم با حضور رئیس جمهور برگزار خواهد شد.
این عضو کابینه دولت یازدهم هدف اصلی روز صنعت را بزرگداشت فعالان این حوزه برشمرد و گفت: این افراد سهم بالایی در سازندگی و تولید ناخالص داخلی کشور و اشتغالزایی دارند؛ همچنین تکریم از پیشکوستان صنعت در این مراسم انجام خواهد شد.
وی از تقدیر 60 فعال اقتصادی در مراسم روز ملی صنعت خبر داد و افزود: همچنین گزارش عملکرد صنعت و معدن و تجارت توسط دستگاه های دولتی و خصوصی را در این مراسم خواهیم داشت البته تحلیل و بررسی عملکرد گذشته نیز در این بخش پیش بینی شده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین بیان کرد: سال گذشته تمام هم و غم دولت و دست اندرکاران اقتصادی کشور بر این بود که باید تورم که مضر برای تولید و مصرف کننده است، مهار شود و از روند افزایش آن جلوگیری شود. آمار مرکز آمار از وضعیت سه ماه گذشته نیز نشان می دهد که نرخ تورم در ماه های قبل رو به کاهش بوده است. هرچند با افزایش قیمت حامل های انرژی در فاز دوم برخی کارشناسان فکر می کردند تورم صعودی شود اما این اتفاق نیفتاد.
وی با بیان اینکه در خردادماه که افزایش قیمت ها بیشتر خود را نشان داده نرخ تورم هشت دهم درصد بوده است، تصریح کرد: تورم نقطه به نقطه 14.5 درصد شده است و این نشانگر روند کاهشی نرخ تورم است.
نعمت زاده رکود را مشکل عمده اقتصاد ایران برشمرد و گفت: بنای دولت براین شد که برنامه ریزی انجام شود تا راهکارهای مقابله با رکود را مشخص و درباره آن تصمیم گیری کنیم؛ تا آخر این ماه قول دادند که موضوع مشخص خواهد شد.
این عضو کابینه یازدهم از ارسال نظرات وزارت صنعت در پنج بخش تامین مالی، اصلاح مقررات، چگونگی حمایت از تولید جهت رونق، ایجاد تحرک در بازارهای داخلی و ایجاد تحرک در بازارهای خارجی و توسعه صادرات به دولت خبر داد.
وی ادامه داد: آمار تولیدات صنعتی کشور نشان می دهد در اغلب زمینه ها که در سال های 90 و 91 روند نزولی داشتیم در ماه های اخیر افزایش و بهبود تولید را داشتیم؛ البته مورد منفی هنوز هم است ولی متوسط رو به افزایش است.
نعمت زاده از افزایش 9 درصدی رشد صنایع فولاد، 90 درصدی رشر خودروی سبک، 30 درصدی رشد لوازم خانگی، لوازم الکترونیکی و 5 تا 6 درصدی رشر پتروشیمی خبر داد و افزود: البته هنوز با رکود دست و پنجه نرم می کنیم ولی مدیران صنعتی ما به وضعیت امیدوار شده اند هر چند هنوز مساعدت مالی از آنها نشده است ولی خودشان حرکت را به سمت مثبت تغییر داده اند.
نعمت زاده بعد از اتمام سخنان ابتدایی خود به سوالات خبرنگاران حاضر در جلسه پاسخ داد.
وی درباره وضعیت صنعت خودرو و کش و قوس های این بازار طی ماه های اخیر گفت: کاهش تولید، تفاوت قیمت بازار و کارخانه، دخالت دستگاه های مختلف در این زمینه، محدودیت تولید و تنوع به خاطر تحریم ها، محدودیت های مالی، قطع روابط بانکی با خارج باعث شد شرایط این بازار غیر عادی شود.
نعمت زاده با بیان اینکه به این جمع بندی رسیدیم که تنها راه برای اصلاح امور افزایش تولید و بهبود کیفیت خودروی داخلی است، گفت: دیپلماسی سیاسی را هم البته تولید کردیم و معاون تولید بنده به کشورهای گروه 5+1 اعزام شده و تحریم را برای همان دوره کوتاه 6ماهه برداشتیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تأکید کرد: اجازه نمی دهیم خودرویی ناقص تولید شود. این موضوع را هم البته کتباً به مدیران خودروساز ابلاغ کرده ایم.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره افزایش نامحسوس قیمت کالاهای اساسی ضمن بیان این توضیح که قیمت کالا می تواند فصل به فصل متفاوت باشد، گفت: روند تورم نشان می دهد که رو به کاهش است و هدف ما این است که این روند تا حد معقول کاهش یابد اما تا حدی که به رکود اثر منفی نداشته باشد. نگرانی درباره افزایش قیمت ها نباید داشته باشیم به خصوص اینکه اثر افزایش نرخ حامل های انرژی مشخص شده و این موضوع را پشت سر گذاشتیم. روند طبیعی را خواهیم داشت و باید دید آمار چگونه قضاوت خواهد کرد.
این عضو کابینه یازدهم درباره برنامه دولت برای جلوگیری از افزایش قیمت ها و حمایت از تولید در فاز دوم گفت: بعد از اجرای فاز دوم و انجام پرداخت های نقدی رقم ناچیزی برای حمایت از تولید باقی ماند هر چند مصوبات مجلس این تکلیف را ایجاد کرده است.
وی افزود: در دو بخش تصمیم گیری شد یکی اینکه واحدها بتوانند از پروژه هایی که مصرف شان را کاهش می دهد استفاده کنند همچنین رقمی را در بانک ها سپرده گذاری کنیم و با لحاظ مبلغی توسط نظم بانکی تسهیلات ارزان قیمت به این واحدها بدهیم تا سرمایه در گردش شان را تامین کنند. البته هنوز وجهی را دریافت نکردیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ضمن تاکید براینکه مسابقه افزایش قیمت را بخاطر افزایش قیمت حامل انرژی نداشتیم، تصریح کرد: همین باعث شد تا نرخ تورم طی ماه های اخیر نزولی شود.
وی در ادامه با بیان اینکه بزرگترین ایراد قانون فعلی تجارت ایران این است که این قانون چهارساله است، افزود: یکی از محاسن این قانون البته این است که آنقدر خوب نوشته شده که طی 80 سال گذشته فقط دو سه نوبت اصلاح برای آن انجام شده است؛ بزرگترین ضرر این قانون اما این است که چهارساله است و نمی توان برای تمام بخش های صنعتی و تجاری از آن استفاده کرد. البته مجلس و شورای نگهبان بخاطر موقتی بودن این قانون جلوی آنرا گرفته اند.
نعمت زاده درباره مذاکره ژنو گفت: اینبار ما نماینده ای در هیات مذاکره کننده ایران نداریم.