به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ برنامه «راز» به کارگردانی نادر طالب زاده شب گذشته با حضور سید هادی سید افقهی و حسین رویوران از کارشناسان جهان اسلام و خاورمیانه به بررسی وضعیت کنونی عراق و گروهک داعش پرداخت.
در ابتدای برنامه افقهی تحولات منطقه تاثیر متقابل بر کشورهای این حوزه دارد، گفت: تحولات عراق از سال 2003 شروع شد و باید گفت که فعل و انفعالات در این کشور از آن زمان تا الان ادامه داشته است و کشورهای حاشیه خلیج فارس سعی داشتند بر امور این کشور دخالت کنند تا از این طریق از نهادینه کردن دخالت مردم در تعیین سرنوشت خود جلوگیری کنند.
وی با اشاره به وقوع بیداری اسلامی در خاورمیانه اظهار داشت: در واقع مردم می خواستند با چنین بیداری ای امنیت سیاسی و اجتماعی خود را در کشورهایشان بالا ببرند ولی آمریکا با پاتک های خود و فعال کردن ذخایر استراتژی اش در منطقه خاورمیانه سعی در کاهش سرعت وقوع بیداری اسلامی داشت. به عبارت دیگر آنها قصد دارند به طور کلی بیداری اسلامی را در منطقه نابود کنند و می خواهند با وقوع جنگ های داخلی کاری کنند که کشورها به امور داخلی خود مشغول شوند.
این کارشناس خاورمیانه ادامه داد: قطعا اگر بیداری اسلامی رخ دهد منطقه از وجود استکبار جهانی و آمریکا پاک خواهد شد و زمینه برای آزادسازی قدس باز می شود.
افقهی با اشاره به وضعیت فعلی کشور عراق تصریح کرد: در وضعیت فعلی مرجعیت، مردم و نیروهای امنیتی و ارتش این کشور در راس مقابله با گروهک داعش و هم پیمانان این گروهک قرار دارند.
در ادامه برنامه رویوران با بیان اینکه انقلاب اسلامی نقطه عطف تاریخ منطقه خاورمیانه به شمار می رود، گفت: چرا که با وقوع انقلاب اسلامی یکی از همپیمانان غرب در منطقه از بین رفت و همین مسئله الگویی برای حاکمیت مردمی و اسلامی در سایر کشورها ایجاد کرد.
وی با بیان اینکه رویکرد حاکم بر انقلاب اسلامی رویکرد دینی و اسلامی است، اظهار داشت: امام خمینی احساس کردند که باید در 2 حوزه فرهنگ سازی و توسعه بصیرت اسلامی و همچنین حرکت های جهادی فعالیت های جدی ای صورت گیرد؛ از این رو باید گفت مطرح کردن موضوع روز قدس یکی از فازهای فرهنگ سازی انقلاب اسلامی به شمار می رود.
این کارشناس مسائل خاورمیانه افزود: طبیعتا غرب از وقوع انقلاب اسلامی به شدت احساس خطر کرد و حتی مسئولان رژیم صهونیستی عنوان کردند که این انقلاب زلزله ای بزرگی است که می تواند اسرائیل را متضرر کند و باید گفت که به دلیل همین مسائل بود که جنگ تحمیلی علیه ایران آغاز شد؛ جنگی که 28 کشور دنیا در آن بر علیه کشورمان شرکت کرده بودند. به عبارت دیگر باید گفت که این جنگ عراق و ایران نبود بلکه جنگ صدام علیه کشورمان بوده است.
رویوران با بیان اینکه همزمان با جنگ ایران و عراق، اسرائیل به کشور لبنان حمله نظامی کرد، تصریح کرد: در این مقطع امام خمینی فاز دوم فعالیت های انقلابی را آغاز کرد و به لبنان کمک کردند؛ البته ایشان نیروهای نظامی ایرانی را از لبنان به ایران بازگردد و به جای آنها نیروهای تبلیغاتی و آموزشی را برای کمک فرستادند؛ در واقع امام توانست در لبنان الگوی مناسبی ایجاد کنند که بر اساس آن اسرائیل در سال 2000 تا مرزهای بین المللی لبنان عقب نشینی کرد و باید بگوییم که این الگوی مناسبی بود که توسط انقلاب اسلامی شکل گرفت.
وی ادامه داد: امام خمینی بعد از کمک به لبنان از مقاومت اسلامی حماس و سایر نیروهای مبارز فلسطینی حمایت کرد و همین مسئله باعث شد که بعدها اسرائیل از غزه عقب نشینی کند و زمانی که بسیاری از کشورها فکر می کردند مقابله در قبال اسرائیل به بن بست رسیده است انقلاب اسلامی الگویی جدیدی در این زمینه ایجاد کرد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه اسرائیل دو بار به غزه حمله نظامی کرد ولی هر بار شکست خورد، تصریح کرد: امروزه نیز می بینیم که مقاومت می تواند اسرائیل را شکست دهد؛ همان طور که دیدیم اسرائیلی که تمام ارتش های عربی را شکست داده است از چند هزار نیروی حزب الله شکست خورد و همین مسئله باعث ایجاد موج بیداری اسلامی در منطقه خاورمیانه شد. به عبارت دیگر بیداری اسلامی متاثر از موج مقاومت بود که در واقع تغییر باور در بین مردم کشورهای منطقه باعث ایجاد چنین بیداری ای شده است.
رویوران اظهار داشت: حسنی مبارک، قذافی، بن علی و .... هر کدام سال ها بر کشورهای خود حکومت کردند ولی تغییر باور مردم باعث سرنگونی آنها شد و باید گفت وقوع بیداری اسلامی و همچنین شکست اسرائیل از لبنان باعث ایجاد وحشت شدیدی در غرب شد.
وی با بیان اینکه امروزه اسرائیل در کنار عربستان قرار گرفته و بحث اتنقال تضادها در منطقه ایجاد شده است، تصریح کرد: در حالی که تا پیش از این مسئله دیدیم که انقلاب اسلامی موفق بوده است و همین مسئله باعث شد تا غربی ها تلاش کنند مسیر تضادها را تغییر دهند تا اینگونه دیگر اسرائیل مورد تهدید قرار نگیرد و طبیعتا نتیجه این تغییر مسیر تضادها باعث شکل گیری گروهکی مانند داعش شد تا از این طریق امنیت اسرائیل تامین شود. به عبارت دیگر افرادی با تغییر اولویت های مردم منطقه باعث شدند که امروزه اسرائیل احساس امنیت داشته باشد و احساس کند که به راحتی می تواند فلسطینی ها را سرکوب کند؛ با توجه به مسائل گفته شده نمی توان داعش را گروهکی مستقل دانست.
در ادامه برنامه افقهی گفت: به عقیده ما بعد از ظهور امام زمان (عج) کوفه به عنوان پایتخت حاکمیت کل جهان اسلام قرار می گیرد؛ از این رو باید گفت که مسئله عراق با تحولات سوریه علی رغم غنای فرهنگی سوریه و همچنین وجود مسئله اول جهان اسلام یعنی فلسطین، بسیار متفاوت است. به عبارت دیگر عراق مسئله اول خاورمیانه است که باید نسبت به آن حساس باشیم.
وی با بیان اینکه فتوای آیت الله سیستانی دومین فتوای مرجعیت عراق در طول سال های گذشته است، اظهار داشت: ایشان بارها عنوان کرده اند که اهل سنت جان شیعیان هستند؛ ایت الله سیستانی این مسئله را در حالی بیان کردند که بارها توسط افرادی مورد اهانت قرار گرفتند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه اظهار داشت: غربی ها در اتاق فکری های خود برنامه های درستی را برای گروهک داعش طراحی می کنند ولی وقتی این برنامه ها در صحنه نبرد قرار می گیرد، مسائلی مانند فتوای آیت الله سیستانی باعث تغییر کل معادله نبرد می شود. همچنان می گویم که داعش آلت دست کشورهای غربی و سعودی است و قطر به عنوان قلک این گروهک به حساب می آید؛ طبیعتا داعش یک توطئه بین المللی است تا از این طریق چهره منطقه خاورمیانه را تغییر دهند.
در ادامه رویوران با بیان اینکه آنچه در عراق رخ داد سناریوی سیاسی و نظامی برای فروپاشی حاکمیت عراق بود، گفت: به عبارت دیگر چیزی به عنوان داعش تنها نداریم بلکه تمام شاخص های حزب بعث و وابستگان به صدام و داعش برای فروپاشی حاکمیت کشور عراق با هم اتلاف کرده اند. سناریوی که در عراق شکل گرفت اینگونه که به سرعت پرچم داعش در این کشور بالا رفت، یعنی به سرعت اخباری مبنی بر سقوط شهرهای عراق منتشر شد و با خرید برخی از مسئولان عراقی شاهد فروریزی ساختاری نظامی در عراق در ابتدای حمله داعش به این کشور بودیم.
وی با بیان اینکه البغدادی به نیروهای تحت امرش گفته بود که در بغداد نمایند بلکه به سمت کربلا و نجف حرکت کنند، تصریح کرد: مشکل اینجا بود که هنوز در مناطق سنی نشین کشور عراق حزب بعث وجود داشت و همین حزب بسیاری از پایگاه ها و مکان های مهم را در شهرهای عراق اشغال کرد، طبیعتا در چنین شرایطی دولت عراق به شدت آسیب پذیر شد و با زمین گذاشتن اسلحه ها توسط 4 تیپ ارتش عراق نوری مالکی به عنوان فرمانده کل نیروهای مسلح این کشور با مشکلات زیادی روبه رو شد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه در همین زمینه افزود: البته ورود مرجعیت به این مسئله از فروپاشی حاکمیت عراق جلوگیری کرد؛ به گونه ای که با صدور فتوای آیت الله سیستانی ظرف 2 روز 2 میلیون نفر از مردم عراق داوطلب مبارزه با گروهک داعش شددند و همین مسئله باعث متوقف شدن فروپاشی نظام حاکم بر عراق شد. در حال حاضر نیز دلوت عراق در مرحله برنامه ریزی و آزادسازی شهرهای خود قرار گرفته و از توانایی بالایی برخوردار شده است و طبیعتا وقتی نیروهای داوطلب آموزش دیده به صحنه نبرد وارد شوند، قطعا مسئله عراق تغییر خواهد کرد.
رویوران با بیان اینکه داعش در مناطق سنی نشین عراق پیش روی کرده اند، افزود: با این حال امروز می بینیم که داوطلبان شیعه برای آزادسازی سنی ها از دست گروهک داعش آماده شده اند که قطعا این مسئله نشان دهنده وحدت در کشور عراق است؛ چرا که اکثر داوطلبان مبارزه با داعش با دستور مرجعیت به این صحنه آمده اند؛ البته در این میان تعداد زیادی از سنی ها نیز از فتوای آیت الله سیستانی تبعیت کرده اند که این مسئله نشان می دهد که فتوای ایشان به فتوای فرامذهبی تبدیل شده است.
در ادامه برنامه افقهی با بیان اینکه در وضعیت فعلی داعش اعلام کرده که دیگر دولت اسلامی شام و عراق نیست، بلکه دولت اسلامی است، گفت: بعد از اینکه البغدادی خود را خلیفه مسلمانان نامید گروهک داعش با بوق و کرنا اعلام کرد که همه مسلمین موظف به بیعت با وی هستند؛ در حالی که علمای همه کشورهای عربی به نوع تعیین البغدادی به عنوان خلیفه مسلمین اعتراض دارند و قطعا باید پشت پرده این مسائل مشخص شود.
وی با بیان اینکه سخنگوی داعش گفته بود به عنوان اولین گام خلیفه شدن البغدادی مرزهای جغرافیایی بین کشورها باید برداشته شود، تصریح کرد: همچنین وی در یکی از مصاحبه های خود عنوان کرده بود که برای تحقق اهداف حکومت اسلامی فعلا با هیچ گروهی مذاکره نمی کنند بلکه فقط از شمشیر استفاده خواهند کرد. باید گفت که داعش در حال حاضر با کل دنیا سر جنگ دارد و به هیچ چیز و هیچ کس هم رحم نخواهد کرد و طبیعتا اسلامی که گروهک داعش انتخاب کرده خشم همه مسلمانان را برانگیخته است.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه همه نگران هستند که چه کسانی به گروهک داعش ماموریت می دهند، اظهار داشت: داعش شیوه های تجاوز و جهاد نکاح، کشتارهای دسته جمعی، حمله به بانک ها و موسسات و ... را برای خلیفه شدن البغدادی انتخاب کرده است و با این شیوه می خواهد پیام آسمانی را به مسلمانان جهان به همراه بیاورد!. این گروهک معتقد است که تنها تفکرات خودش اسلامی است و افرادی که تفکرات خلاف آنها داشته باشند کافر هستند و باید کشته شوند.
افقهی با بیان اینکه در وضعیت فعلی علمای کشورهای عربی کجا هستند چرا که باید جوانان خود را توجیح کنند، ادامه داد: علمای این کشورها باید بگویند که البغدادی بر اساس چه مستنداتی خود را خلیفه مسلمین نامیده است، در حالی که می بنینیم متاسفانه علمای ایت کشورها سکوت کرده اند. باید گفت که در وهله اول علمای وهابی به عنوان آزادسازی کشور سوریه از گروهک داعش حمایت کردند؛ در حالی که می بینیم امروز گروهک داعش مردم موصل را قتل عام می کند؛ آنها حتی به مردم مناطق سنی نشین نیز می گویند که باید به آیین آنها ایمان بیاورند.
وی گفت: داعش حتی مساجد الازهر را تخریب می کنند ولی مساجد وهابی ها که در آن کتاب ها، نشریات و محصولات فرهنگی وهابی توزیع می شود را حفظ می کنند؛ قطعا در چنین وضعیتی مشت کشورهای سعودی و وهابی باز شده است چرا که آنها عنوان کردند که جنگ های منطقه، جنگ بین سنی ها و شیعیان است در حالی که می بینیم اینگونه نیست.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه متاسفانه در چنین وضعیتی علمای اهل سنت سکوت کرده اند، افزود: ولی آیت الله سیستانی با فتنوای خود اعلام قیام کرد و می بینیم که همه افراد از این فتوا حمایت کردند و باید گفت که در وهله اول باید این دروغ که این جنگ ها جنگ سنی و شیعه است از بین برود چرا که در اصل این جنگ ها جنگ سنی ها با سنی ها است.
افقهی تصریح کرد: زمانی که داعش از حکومت اسلامی شام و عراق نام برد برای این بود که آنها هم خشونت بنی امیه و بنی عباس را در گروهک خود دارند، به عبارت دیگر داعش همان اسلام آمریکایی است؛ امام خمینی نیز گفتند که ما 2 نوع اسلام داریم؛ اولی اسلام ناب محمدی و دوم اسلام آمریکایی است و باید گفت که اسلام انقلابی باعث وحشت غرب شد؛ چرا که این اسلام غرب را به چالش کشیده بود.
وی با بیان اینکه تفکر داعش از مرز عراق، سوریه و لبنان عبور کرده است، ادامه داد: ممکن است که داعش از نظر نظامی گستره زایدی در اختیار نداشته باشد ولی می بنییم که در کشور مصر گروه دامش تشکیل شده که تهدید می کند اگر با البغدادی بیعت نکنند، دست به اسلحه خواهد برد؛ با این حال که علمای مصری، تونسی، لیبیایی و .... سکوت کرده اند، در حالی که قطعا نابودی داعش در عرصه جنگ نرم آسان تر از نابودی آنها در عرصه جنگ سخت است.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه داعش بازوی رسانه ای قدرتمندی برای خود ایجاد کرده است، اظهار داشت: آنها حتی گاهی شعارهای ضداستکباری نیز سر می دهند در حالی که آنها بازوهای حکومت طاغوت و استکباری هستند.
افقهی افزود: داعش حتی علیه مسیحی ها نیز اعلام جنگ می کند در حالی که هیچگاه حضرت محمد (ص) چنین برخوردهایی با مسیحی های دوران خود نداشته است؛ انها حتی مقبره خلیفه دوم اهل سنت را نیز منفجر کرده اند. داعش 3 مرحله عمل را در میدانهای نبرد برای خود در نظر گرفته است که تکنیک، تاکتیک و استراتژی را شامل می شود؛ به عبارت دیگر آنها در مرحله تکنیک با حمله و قتل و کشتار، در مرحله تاکتیک با ایجاد وحشت در میان مردم کرده و در مرحله استراتژی که مرحله نهایی آنها است اقدام به بیعت گرفتن از مردم می کنند.
وی گفت: ایران عضو سازمان همکاری های اسلامی است پس باید کشورهای دیگر را دعوت کرده و جلسه فوق العاده ای درباره گروهک داعش برگزار کنند، ولی چون عده ای از کشورهای عربی حامی این گروهک هستند، حاضر نمی شوند که اجلاس سازمان همکاری های اسلامی برگزار شود. همچنین در گذشته کنفرانس مبارزه با تروریست برگزار شد ولی الان که تروریسم درمنطقه وجود دارد همه ما در حال تماشای آن هستیم؛ در حالی که باید بگوییم اینها تنها گروهک داعش نیستند بلکه بازی خطرناکی برای تفکیک منطقه خاورمیانه است.
این کارشناس مسائل خاورمیانه خاطر نشان کرد: امروزه غربی ها می خواهند دولت اسلامی را در دل جبهه مقاومت ایجاد کنند؛ در حالی که ما باید با مطرح کردن مجدد مسئله فلسطین برای دشمنان هزینه تراشی کنیم و قطعا ظرفیت های رسانه ای، منطقه ای، بین المللی و .... وجود دارد که باید بر علیه گروهک داعش به کار گرفته شوند .