غلامرضا رحمانی، کارشناس اقتصاد بینالملل در گفتگو با خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، با اشاره به مشکلات اقتصادی استفاده از یک پول ثابت در معاملات تجاری بین کشورها گفت: «پیمان پولی دوجانبه» راهکار و اعلامیهای است که به صورت مشترک از سوی دو یا چند کشور که به صورت بینالمللی با یکدیگر تجارت میکنند، به منظور ارتقای تجاری و توسعه بیشتر اقتصادی منعقد میشود و این اطمینان را به این کشورها میدهد تا با ارزهای محلی خود در زمانها مختلف و بدون احساس خطر تحریمها، معاملات تجاری انجام دهند.
وی افزود: با وجود اینکه این موضوع به تازگی در محافل کارشناسی دنیا مطرح شده است، اما بسیاری از کشورها در حال حاضر این راهکار را برای مقابله با تحریمها و التهابات ارزی به کار میبرند.
رحمانی با بیان اینکه در کشور ما هنوز راهکار عملی و اجرایی از سوی مسئولان برای اجرای این پیمان داده نشده است، گفت: کشور ما با وجود تحریمهای فراوانی که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا متحمل میشود، اما تاکنون اقدام جدی برای حذف دلار و یا سایر ارزها از مبادلات بینالمللی و استفاده از راهکار «پیمان پولی دوجانبه» انجام نداده است.
این کارشناس اقتصادی در ادامه اظهار داشت: این سؤال برای ما نیز وجود دارد که با توجه به تجربیات مناسب سایر کشورها در این راه و همچنین مشکلات تحریمی بسیاری که متوجه کشور ماست، چرا مسئولان دولت و بانک مرکزی تاکنون به صورت جدی این طرح را دنبال نکردهاند؟ آیا مشکلی بر سر راه اجرای آن وجود دارد؟
تضعیف آمریکا و شکست تحریمها با حذف دلار از مبادلات تجاری
این عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد در پاسخ به این سؤال که «پیمان پولی دوجانبه» چه مزایایی برای کشور ما دارد، بیان کرد: در حال حاضر دلار به عنوان ارزی واسط در مبادلات تجاری ایران نقش ایفا میکند و تمامی مزایای استفاده ما از این ارز تنها به سود آمریکاست. یکی از مزایای این طرح این است که دلار از مبادلات تجاری بینالمللی کشورمان حذف شده و ارزش داخلی این ارز به واسطه کاهش تقاضا آن از بین میرود.
وی مزیت دیگر «پیمان پولی دوجانبه» را دور زدن تحریمها دانست و تصریح کرد: با حذف دلار از مبادلات دوجانبه ما، آمریکا دیگر امکان ردگیری مسیرهای تجاری کشورمان را ندارد و به این وسیله عملاً میتوانیم تحریمها را با شکست مواجه کرده و به راحتی به فعالیتهای اقتصادی بینالمللی خود ادامه دهیم.