به گزارش گروه علمی علمی «خبرگزاری دانشجو»، بیودیزل یک سوخت گازوئیلی پاک است كه از منابع طبیعی و تجدید پذیر چون روغنهای گیاهی ساخته میشود. بیودیزل همانند گازوئیل نفت در موتورهای احتراقی كار میكند و برای استفاده از این سوخت معمولا نیازی به ایجاد تغییر در موتور خودرو نیست.
استفاده از بیودیزل در یک موتور گازوئیلی معمولی منجر به كاهش اساسی هیدروكربنهای نسوخته، منواكسید كربن و ذرات معلق میشود. خروج اكسیدهای نیتروژن بسته به سیكل كاری و روشهای آزمایشی، كمی كاهش و یا افزایش مییابد. با به كاربردن این سوخت، از سهم كربن موجود در ذرات معلق كاسته میشود چون اكسیژن موجود در بیودیزل احتراق كامل به CO2 را ممكن میسازد.
بیودیزلها را میتوان از روغنهای گیاهی تازه و یا مستعمل و چربی حیوانات تولید كرد از این رو این سوخت، قابل تجزیه بیولوژیكی است و هنگامی كه به عنوان یك جزء تركیبی مورد استفاده قرار میگیرد، نیازمند حداقل تغییرات در موتور است و نسبت به گازوئیلی كه جایگزینش میشود، سوختی پاك است.
در سالهای اخیر با افزایش گازهای گلخانهای نظیر متان، دی اکسید کربن، بخار آب و اکسید نیتروژن در جو زمین، دمای کره در حال افزایش است که این امر باعث تغییرات ناخوشایند در محیط زیست شده است. از این رو در سال ۱۹۹۷ طی پیمانی معروف به کیوتو کشورهای صنعتی متعهد شدند که ظرف 10 سال آینده میزان انتشار گازهای گلخانهای خود را تا 50 درصد کاهش دهند و به کشورهای در حال توسعه اقداماتی برای افزایش ضریب نفوذ استفاده از انرژیهای تجدید پذیر نظیر انرژی خورشیدی و بادی انجام دهند.
بر اساس این پیمان توجه بیشتر کشورها به سمت سوخت پاک و بیودیزلها جلب شد و در این راستا ایران نیز گامهایی را برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای برداشته است که از آن جمله میتوان به دستگاه تولید بیودیزل خودکار در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران اشاره کرد.
پژوهشکده کشاورزی سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی در راستای حمایت از محیط زیست و تولیدات محصولات سالم کشاورزی ارگانیک، استفاده از گیاهان دارویی برای کاهش مصرف سموم و کاهش آنتیبیوتیکها فعالیتهای خاصی را شروع کرده است.
در ادامه این فعالیتها با ساخت دستگاه تولید بیودیزل از سال 1391 درصدد ارائه الگویی برای کاهش مصرف انرژی در کشور بوده است.
ظرفیت دستگاه ساخته شده 50 لیتر است و سوخت به دست آمده از این دستگاه معمولا 2 تا 5 درصد به سوخت گازوئیل افزوده شده و تا 20 درصد هم نیازی به هیچگونه تغییر در سیستم سوخت خودروهای گازوئیلسوز ندارد.
عملکرد این دستگاه به این صورت است که روغن از یک دریچه وارد دستگاه شده و از دریچه دیگر الکل برای انجام واکنش وارد دستگاه میشود و با تایید میزان روغن و الکل کاربر با فشردن کلیدی، دستگاه در مدت 12 تا 24 ساعت بسته به میزان ورودی، سوخت را آماده بهرهبرداری میکند.
از آنجایی که اختراع این دستگاه در راستای جلوگیری از مصرف بیرویه سوختهای فسیلی است از این رو این دستگاه نه تنها از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است بلکه از نظر جلوگیری از آلودگی محیط زیست نیز بسیار موثر است.
محققان این پروژه تحقیقاتی در تلاش هستند تا دستگاه تولید بیودیزل خودکار برای نصب در رستورانها را تولید کنند و امیدوارند ساخت پایلوت 5000 لیتری آن را در آیندهای نزدیک به بهره برداری برسانند.
به باور این پژوهشگران سوختهای زیستی تولیدی، تجدیدپذیر هستند و هیچ آسیبی به محیط زیست وارد نمیکنند و با تولید این دستگاه از مصرف بیرویه نفت خام جلوگیری میشود.