به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو» کیتهای تشخیص آزمایشگاهی ابزارهایی برای تشخیص بیماریها در مراکز آزمایشگاهی و درمانی به کار برده میشود. این ابزارها نیاز به دقت بالایی دارند تا بتوانند دادههای صحیح به فرد ارائه دهند از این رو دستیابی به دانش فنی این ابزارها و انواع واکسنها از اهمیت بالایی برخوردار است. در این راستا محققان کشور با توجه به شیوع برخی بیماریهای مهلک دامی و انسانی مطالعاتی را از سالها قبل آغاز کردند.
در حال حاضر 40 درصد از واکسنهای طیور کشور در موسسه رازی کرج تولید میشود. این محققان درصدد هستند تا با افزایش تولیدات به میزان قابل توجهی از واردات واکسن به کشور جلوگیری کنند که این مهم گامی در جهت ترویج اقتصاد مقاومتی به شمار میرود.
کیت تشخیص بیماریهای دامی
اخیرا محققان کشور در مطالعات خود موفق به تولید کیت تشخیصی بیماری "یون" شدند. بیماری یون یک عفونت باکتریایی مزمن علاج ناپذیر است که به صورت اولیه قسمتهای تحتانی روده کوچک نشخوار کنندگان را درگیر میکند و تشخیص آن تا مراحل پیشرفت بیماری بسیار دشوار است. کیت تشخیصی بیماری یون تاکنون از کشورهای دیگر به ایران وارد میشد.
پروژه توليد كيت تشخيص الايزا براساس پروتئين نوتركيب جهت تشخيص سرمی بيماری گامبورو از جمله دستاوردهای محققان در این حوزه است. گامبورو یک بیماری حاد و واگیردار ویروسی پرندگان است که باعث تخریب سلول های لنفوسیت بورس و همچنین سایر ارگانهای لنفوئیدی میشود.
گامی مهم برای درمان بهتر بیماریهای
در زمینه تشخیص و درمان بیماریهای انسانی محققان شرکتهای دانش بنیان به دانش فنی تولید بسیاری از کیتها دست یافتند.
از جمله آن میتوان به طراحی و تولید 15 کیت آزمایشگاهی – تشخیصی و تحقیقاتی اشاره کرد. این مجموعه شامل کیتهای پرتقاضایی چون کیت مولکولی تشخیص فاکتور V، کیت مولکولی تشخیص فاکتور MTHFR، کیتهای تشخیصی مولکولی JAK2، K-PAS، B-RAF، کیت تعیین ریز حذفهای کروموروم Y و کیت تشخیص جنسیت جنین از خون مادر و کیتهای تحقیقاتی برای استخراج DNA، RNA، پلاسمید، خالصسازی محصول PCR و سایر کیتهای پرتقاضای دیگر در بخش تحقیقات و تشخیص است.
این کیتهای تولیدی با استفاده از روشهای مولکولی، نوع تغییرات ژنتیکی در مجموعه فاکتورهای قلبی – عروقی و انعقادی را در انسان تعیین میکنند و یا به منظور تشخیص، پیشبینی و انتخاب شیوه درمان و پیشبینی شدت علائم در حوزه سرطان کاربرد دارند.
برخی از این کیتها نیز به منظور تعیین جنسیت جنین و یا تشخیص نارسایی بارداری استفاده کرد.
کیت تشخیصی سیتولوژی بر پایه محیط مایع (LBC) برای غربالگری سرطان دهانه رحم از دیگر دستاوردهای محققان کشور در این زمینه است. این کیت با نام تجاری pastoCYTOprep قابل رقابت با کیت مشابه شرکتهای خارجی است که برای فرآوری و بررسی میکروسکوپی نمونههای سرویکس برای غربالگری کیفی سیتولوژیک و کمک به تشخیص سرطان رحم و ضایعات پیش سرطانی آن و تهیه نمونه برای تشخیص مولکولی (PCR) عوامل عفونی مؤثر این ضایعات کاربرد دارد.
قیمت این کیت حدود 75 درصد قیمت رقبای خارجی بوده و از نظر کارآمدی قابل رقابت با کیتهای مشابه خارجی است.