به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاري دانشجو»، علي مطهري نماينده مجلس شوراي اسلامي در نشست ساليانه اتحاديه انجمنهاي اسلامي دانشگاههاي سراسر كشور در خصوص فرهنگ و جامعه دانشگاهي گفت: استقلال فرد يك مسئله روشن است كه در اختيار شخص قرار دارد و يا خير كه براي مثال يك كودك يا يك برده و يك مجنون شايد از خود استقلالي ندارند و اين عدم استقلال ميتواند در كشورها و ملتها نيز مصداق داشته باشد كه برخي ملتها فرمانده و برخي فرمانبر هستند.
نماينده مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: برخي ملتها از خود استقلال سياسي دارند و برخي اين گونه نيست و ديگر ملتها براي آنها تصميم ميگيرند همانند ايران قبل از انقلاب كه نمونه خوبي براي عدم استقلال سياسي است و به بهانه حفظ امنيت ايران در خليج فارس ايران را به عنوان ژاندارم منطقه معرفي كرده بودند و نفت ايران را تصاحب كرده و به جاي پول نيز به ايران به بهانه حفظ امنيت اسلحه ميدادند.
وي افزود: استقلال سياسي نيز همين گونه است به اين معنا كه نميتوانيم از خود تصميم بگيريم و بايد غربيها دستور دهند تا كاري انجام شود اما آنچه از همه اين موارد مهمتر است استقلال فرهنگي است كه از استقلال سياسي و اقتصادي نيز بسيار بااهميتتر است و ميتوان گفت اگر ملتي استقلال فرهنگي نداشته باشد استقلال سياسي و اقتصادي را نيز نخواهدتوانست حفظ كند.
مطهري در ادامه بيان داشت: فرهنگ يك ملت در مقابل تمدن و در واقع از آن شكل گرفته است و در واقع مقوله ديگري است كه تعريف آن در قالب مجموعه رفتارهاي عقلي مذهبي و فكري يك قوم آورده ميشود.
وي ادامه داد: همان طور كه در سخنان شهيد مطهري آمده است استعمار گونههاي مختلفي دارد اما پايه استعمار سياسي و استعمار اقتصادي در اصل استعمار فرهنگي است.
نماينده مجلس شوراي اسلامي در ادامه بيان داشت: بالاتر از استعمار فرهنگي از خودباختگي است كه شايد بيشتر در حيوانات ديده ميشود و در ملتها نيز به اين گونه است كه هر نوع سبك زندگي پوشش و آدابي را كسب از بيگانه آمده ميپذيرند و قبول ميكنند.
مطهري در ادامه بيان داشت: فرق علوم فيزيكي و شيميايي با مكتبها و ايدئولوژيها در اين است كه آن علوم متعلق به يك ملت نيستند اما ايدئولوژيها و رسوم زندگي ميتواند خاستگاه داشته باشند و ملتي به آن افتخار كند چرا كه هر ملت شيوه و مكتب و راه و رسم خاصي از خود نداشته باشد در ساير مكتبها حذف ميشود و تحت تسلط ملتهايي قرار ميگيرد كه خود ايدئولوژي و مكتب دارد.
وي افزود: ملتي كه استقلال فرهنگي دارد نسبت به فرهنگهاي بيگانه دچار از خود باختگي نيست و مانند فردي است كه اعتماد به نفس دارد و با اظهارنظرهاي مختلف متزلزل نميشود.
نماينده مجلس شوراي اسلامي تصريح كرد: ملتها بايد از خود شخصيت و سبك زندگي داشته باشند و همچون آهن ازخود ايستادگي داشته باشند نظير مردم غزه كه امروزه ايستادهاند.
مطهري ادامه داد: اما اينكه چگونه يك شخصيت محكم داشته باشيم و دجار از خود باختگي نشويم بايد ابتدا از سابقه خود استفاده كنيم و از مكتب خود مطلع باشيم اما نه به اين معنا كه تعصب داشته باشيم و خوبيهاي مكاتب ديگر را ناديده بگيريم.
وي در ادامه بيان داشت: پذيرش اسلام از طريق اجداد و يا علما و كشوري كه در آن زندگي ميكنيم نيست بلكه بايد معاد و نبوت را درك كرده باشيم اما هر انساني با عقل و خرد خود ميداند كه عدالت خوب است و ظلم بد است كه دين آن را تاييد كرده و در واقع حكم قطعي عقل حكم اسلام است.
مطهري اذعان داشت: در كنار استقلال فرهنگي بايد فرهنگ عمومي مورد توجه قرار گيرد كه گاها متاسفانه از آن غفلت مي كنيم در حالي كه بايد نسبت به رفتارهاي اجتماعي خود حساس باشيم نسبت به فرهنگ كار، نحوه رانندگي و هزاران مسئله ديگر حساس باشيم و نبايد آنها را پيش پا افتاده بدانيم همان گونه كه همواره مورد تاكيد مقام معظم رهبري نيز بودهاند و ايشان در سخنرانيهاي خود اظهار داشتند كه چرا فرهنگ كار جمعي در كشور ما ضعيف است و يا اينكه چرا در بخشهايي از كشور طلاق افزايش يافته، چرا صله رحم در كشور ضعيف است، چرا در فرهنگ رانندگي آنچنان كه بايد قانونمند نيستم و مسائلي اين چنيني كه همه يك آسيب است.
نماينده مجلس شوراي اسلامي خاطر نشان كرد: جامعه دانشگاهي ما بايد نسبت به اين مسائل حساس باشد و به ويژه فرهنگ عمومي كه جامعه دانشگاهي نبايد نسبت به فرهنگ عمومي بيتفاوت و بيتوجه باشد.