گروه دانشگاه "خبرگزاری دانشجو" - یادداشت دانشجویی؛ ابتدای مهرماه مقارن است با سالروز آغاز جنگ تحمیلی و آغاز هفته دفاع مقدس و همچنین فصلی نو برای جامعه فرهیخته و علمی کشور؛ فصلی که آغاز یک سال تحصیلی جدید برای اساتید و دانشجویان است.
در دنیای امروزی دانش و دانائی به عنوان یک دارائی غیر مشهود تلقی میشود و خواص مهمی دارد که دارائیهای مشهود یا مادی و فیزیکی ندارند و همچنین جایگاه دانشگاه را میتوان از سخنان امام خمینی (ره) جستجو کرد که ایشان در این باره میفرمایند: "دانشگاه و حوزههای علمیه روحانیون میتوانند دو مرکز باشند برای تمام ترقیات و تمام پیشرفتهای کشور و میتوانند دو مرکز باشند برای تمام انحرافات و تمام انحطاطات. از دانشگاه هست که اشخاص متفکر متعهد بیرون می آید. اگر دانشگاه، دانشگاه باشد، اگر دانشگاه واقعاً دانشگاه باشد و دانشگاه اسلامی باشد یعنی در کنار تحصیلات متحقق در آنجا تهذیب هم باشد، تعهد هم باشد، یک کشوری را اینها میتوانند به سعادت برسانند. و اگر حوزههای علمیه مهذب باشند و متعهد باشند، یک کشور را میتوانند نجات بدهند."(صحیفه نور، ج ۳۱ص، ۶۰۲)
این سخنان ارزشمند و حکیمانه از امام خمینی (ره) به خوبی جایگاه والای دانشگاهها و حوزههای علمیه را نشان میدهد و بر همگان آشکار میکند و جایگاه علم آموزی و کسب دانش چه وجهه مبارک و ارزشمندی برای یک ملت و جویندگان این عرصه دارد.
به دانش فزای و به یزدان گرای
که او باد جان ترا رهنمای
به دانش ز یزدان شناسد سپاس
خنک مرد دانا و یزدان شناس
بی گمان ارزش انسان در آموزه های قرآنی به دانش است؛ از این روست که تسخیر فرشتگان و هستی، زمانی برای انسان شدنی شد که خداوند به انسان اسمای خویش را تعلیم داد و انسان به دانش اسمایی آگاه شد. (بقره آیه ۳۱ تا ۳۴)
این آگاهی هر چند به شکل آگاهی حضوری و شهودی است که از آن به دانش وجودی نیز تعبیر میشود؛ زیرا در جان و وجود انسان جای میگیرد و بخشی بلکه همه وجود وی را شکل میبخشد. با این همه، دانشی دارای ارزش است که انسان را به مقام خودش بازگرداند و از مقام هبوط به عروج رساند و صعود دوبارهای را از خاک به عرش افلاک برین تا عرش سدره المنتهی آغاز کند.
در تفکر اسلامی تحصیل علم و دانش همواره با تهذیب نفس همراه بوده و این حکایت از تقدس فرایند تعلیم و تربیت دارد. در هیچ یک از ادیان و مذاهب دینی پیدا نمیشود که به اندازه اسلام به جایگاه علم و دانش، تفکر و تعقل احترام بگذارد. همین تفکر و تعقل و کسب علم و دانشی که دنیای مسیحیت اجازه نمیدهد که از نزدیک مذهب عبور کند، اسلام این مسائل را یکی از منابع شناخت خودش تشریع میکند.
اما همانطور که عرض کردیم ابتدای مهرماه مقارن است با آغاز هفته دفاع مقدس. با توجه به نقش دانشجویان در تمامی مسائل کشور و همچنین اهمیت دانشگاهها، حضور دانشجو و اقشار دانشگاهی در عرصه نبرد مستقیم با دشمن بعثی و نیز خلاقیتهای آنان در مدیریت همه جانبه جنگ، تأثیر بسزائی در ناکارآمد ساختن ارتش تا دندان مسلح عراق و حامیان آن بر جای گذاشت و نتیجه این پیوند مقدس (همراهی بخشهای عملیاتی و رزمی با مراکز علمی و دانشگاهی) این بود که سرانجام برای اولین بار ایران از یک نبرد طولانی و نابرابر سرافراز بیرون آمد؛ بدون اینکه حتی یک وجب از سرزمیناش در دست نیروهای دشمن باقی مانده باشد.
جدای از این ارتباط غیر قابل انکار بین دانشگاه و دفاع مقدس، یک حقیقت را میتوان در دفاع مقدس پیدا کرد و آن هم درسهایی بود که ملت سرافراز ایران در طول هشت سال جنگ تحمیلی گرفتند؛ درسهایی که حتی نسلهای آینده نیز میتوانند از انها برای پویایی انقلاب اسلامی، تحصیل کنند. درسهایی همچون درس ایثار، درس شهامت، درس مقاومت، درس ایستادگی و نشکستن، درس توکل، درس مدیریت، درس جهاد، درس معنویت، درس زندگی شرافت مندانه و عزت، درس هم بستگی ، اتحاد و بسیج ، درس صبر و هزاران درسی که ملت سرافراز ایران از دانشگاه دفاع مقدس گرفتند .
آری دفاع مقدس بزرگترین دانشگاه انقلاب است که باعث بلوغ انقلاب شد. امروز هم که ۲۵ سال از پایان جنگ تحمیلی گذشته و ملت ما خاطره جانفشانیها و ایثارگریهای رزمندگان و شهدای خود را گرامی میدارند، این واقعیت بار دیگر خود را نشان میدهد که عرصه مبارزه امروز به همان میدانی کشیده شده است که عزیزان دانشجو و دانشگاهی شهید ما دغدغه آن را داشتند. امروز نبرد فرهنگی، علمی و دانشگاهی و رسانهای سازمان یافته از طرف دشمنان علیه انقلاب اسلامی طراحی و سازماندهی میگردد که محیطهای علمی و پژوهشی با به کارگیری اندیشه و توان خود باید برای مقابله شایسته علمی با آن آماده شوند.
فرستنده: امیررضا غلامی
انتشار یادداشت دانشجویان به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط "خبرگزاری دانشجو" نیست و منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.