به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از یزد، سمینار بررسی پویایی جمعیت مسلمانان 17 مهرماه جاری با حضور محمدجلال عباسی شوازی، رئیس موسسه مطالعات و مدیریت جامع و تخصصی جمعیت کشور و میمنت حسینی چاوشی محقق ایرانی تبار در دانشگاه ملی استرالیا و جمعی از اساتید دانشکدههای دانشگاه در سالن شهید صدوقی یزد برگزار شد.
عباسی در این نشست درباره تحقیق تحولات جمعیتی ایران گفت: تحولات جمعیتی، اقتصادی و اجتماعی در سالهای اخیر زیاد است و پیامدهایی را به دنبال داشته که نیاز به شناخت بیشتر دارد.
وی افزود: فعالیتهایی که در این خصوص انجام شده است در سال 1381 اولین پروژه علمی در استان یزد شروع شد نگاه این بود که تحولاتی که در جمعیت اتفاق افتاده است نیازمند یک بازنگری در خصوص سیاست های جمعیتی است.
استاد دانشگاه تهران در خصوص سیاست های کلی ابلاغ شده از سوی مقام معظم رهبری گفت: این سیاستها دیدگاه توسعه محور دارد و علاوه بر کمیت جمعیت به بحث کیفیت آن نیز توجه دارد.
عباسی خاطرنشان کرد: در بندهای این سیاستها به افزایش باروری به سطح جانشینی، ازدواج، بهداشت باروری، تشکیل خانواده و تقویت بنیان خانواده، ترغیب و تشویق فرهنگ ایرانی اسلامی، افزایش امید زندگی، ایجاد جامعه دوستدار سالمند همچنین استفاده از افراد در سنین کار، آمایش سرزمین، مدیریت مهاجرت به داخل و خارج و استفاده از توانایی ایرانیان خارج از کشور برای سرمایه گذاری در ایران و تقویت فرهنگ و هویت ایرانی و وحدت بین جامعه و ارزیابی تحولات جمعیتی اشاره شده است.
وی تصریح کرد: باید باتوجه به ساختار سنی جمعیت برنامهریزی داشته باشیم؛ زیرا ساختار سنی کشور را در تاریخ تحولات جمعیتی بینظیر است و باید این سطح ساختار مورد توجه و استفاده قرار گیرد.
استاد دانشگاه تهران جمعیت کشور را یک جمعیت سالخورده باسواد عنوان کرد که هنوز امید به زندگی دارند و گفت: اکثر افراد در آینده باسواد هستند که این یک فرصتی ایجاد کرده است که به فرصت طلایی و پنجره جمعیتی معروف است؛ زیرا جمعیت در سن کار افزایش مییابد و تعداد مصرف کننده کمتر میشود.
عباسی تصریح کرد: اگر شرایط کاری برای افراد ایجاد شود امکان تولید، بهره وری، ذخیره و سرمایه گذاری بیشتر میشود و در این راستا نیز پیام این ساختار سنی این است که از فرصت طلایی استفاده کنیم و ایجاد شغل و امنیت شغلی داشته باشیم.
وی تصریح کرد: ارائه خدمات بهداشتی برای افراد سالخورده، افزایش امید زندگی، تغییر خدمات اجتماعی و بیمه برای این افراد، ایجاد سیستمهای پاسخگوی نیاز سالمندی، تغییر سیستم و سن بازنشستگی همچنین توجه به ساخت سنی جوانان و ایجاد شرایط مناسب و بانشاط برای آنها باعث میشود سیاستها را متناسب با بستر اجتماعی اجرا کنیم.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: ما باید نگرش واقع بینانه نسبت به سیاستهای جمعیتی داشته باشیم؛ زیرا سیاستها در کوتاه مدت ممکن است موفقیت کمی داشته باشد و رسیدن به اهداف سیاستهای جمعیتی در مدت زمان کم غیرقابل انتظار است.