رئیس اسبق موسسه مطالعات بینالمللی انرژی ایران گفت: از ابتدای سال جاری نیز مشخص بود که قیمت 100 دلار برای نفت بالاست و تعیین این قیمت در بودجه با توجه به نوسانات قیمتی بسیار شکننده و متزلزل خواهد بود، اما بودجه را بر مبنای قیمت 100 دلار برای هر بشکه نفت بستند که به جا بود قیمت 85 دلار را تعیین میکردند.
غلامحسین حسن تاش، رئیس اسبق موسسه مطالعات بینالمللی انرژی ایران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی "خبرگزاری دانشجو" به بیان دلایل کاهش قیمت نفت و تاثیرات آن پرداخت و گفت: از حدود دو سال پیش رشد عرضه نفت از تقاضای آن پیشی گرفته بود و بر همین اساس کاهش نسبی قیمت نفت کاملا قابل انتظار بود.
وی افزود: عوامل سیاسی و تحولات ژئوپلتیکی در دو سال گذشته و به دنبال آن قطع و کاهش عرضه نفت خام دلیل بالا ماندن قیمت نفت بود که هم اکنون این مشکلات ژئوپلتیکی قدری کمتر شده و به همین دلیل قیمت نفت رو به کاهش گذاشته است.
کارشناس ارشد موسسه مطالعات انرژی به نقش عربستان در کاهش قیمت نفت اشاره کرد و اظهار داشت: تغییر عرضه و تقاضا از طریق مسائل سیاسی است که میتواند بر روند قیمتها تاثیر بگذارد به عنوان مثال اگر تقاضا از عرضه پیشی گرفته و هیچ کشوری نتواند عرضه را بیشتر کند روند قیمتها همچنان افزایشی خواهد ماند و ارزان فروشی یک کشور تاثیری بر قیمتها نخواهد داشت، مگر آنکه آن کشور بتواند عرضه خود را زیاد کند. پس نمیتوان گفت کاهش قیمت نفت توسط عربستان دلیل این روند کاهشی است. این یک مسئله فرعی بوده و موضوع اصلی این است که این کشور نمیخواهد عرضه خود را کاهش دهد.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به بسته شدن بودجه سال جاری بر مبنای قیمت هر بشکه نفت 100 دلار، در حال حاضر کاهش قیمت نفت چه تبعاتی خواهد داشت، گفت: از ابتدای سال جاری نیز مشخص بود که قیمت 100 دلار برای نفت بالاست و تعیین این قیمت در بودجه با توجه به نوسانات قیمتی بسیار شکننده و متزلزل خواهد بود، اما بودجه را بر مبنای قیمت 100 دلار برای هر بشکه نفت بستند که به جا بود قیمت 85 دلار را تعیین میکردند.
به گفته رئیس اسبق موسسه مطالعات بینالمللی انرژی ایران ، با مدیریت هزینهها میتوان مشکل کسری بودجه را مهار کرد.
حسن تاش در ادامه اضافه کرد: در صورتی که روند کاهشی قیمت نفت ادامه پیدا کند، کسری بودجه در سال جاری مختمل خواهد بود چرا که متوسط قیمت نفت در کل سال به زیر 100 دلار خواهد رسید.
وی در پایان خاطرنشان کرد: هم اکنون سهم عمدهای از بودجه کشور ما را درآمدهای نفتی تشکیل میدهند که این حکایت از وابستگی زیاد کشور به درآمدهای نفتی دارد و این موضوع بسیار قابل انتقاد است.