به گزارش خبرنگار دانشگاه "خبرگزاری دانشجو"، محمد علی نجفی، سرپرست وزارت علوم در نشست خبری امروز خود با اصحاب رسانه در خصوص نتیجه بررسی وضعیت بورسیههای بدون آزمون گفت: این نشست برای روشن سازی وضعیت بورسیههای وزارت علوم و پاسخی به افکار عمومی در این زمینه و همچنین گزارشی از مجموعه اقداماتی که در دوره دو ماهه سرپرستی بنده در وزارت علوم انجام شده است.
سرپرست وزارت علوم در پاسخ به سئوال خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" مبنی بر نحوه برخورد با منتشرکنندگان اسامی بورسیههای وزارت علوم و اینکه آیا به دستگاه های قضایی معرفی خواهند شد، گفت: داستان بورسیهها متاسفانه هم پیچیده و هم سیاسی شده است.
وی افزود: از روز گذشته که بیانیه وزارت علوم ارائه شد، برخوردی که به دنبال داشت بیشتر سیاسی بوده تا علمی، اما وزارت علوم معتقد است بیانیه ای که ارائه کرده روشن است و نتیجه را نیز اعلام کرده است و این برخوردهای سیاسی را نمی دانم که از چه جهت است.
نجفی در ادامه بیان داشت: ورود به این مسئله توسط دستگاههای نظارتی بوده و حتی مطرح شده که در ابتدا برای وزارت علوم مطرح کردند و حتی طی نامهای نوشتهاند و اسامی نیز نام برده شده که بنده شخصاً نامه دیوان محاسبات را دارم که این موضوع مطرح شده است.
وی افزود: وزارت علوم معتقد بود در بورسیه های ارائه شده در هشت سال گذشته تخلفاتی وجود دارد که باید بررسی شود اما هرگز گفته نشد که 3700 همگی متخلف هستند.
سرپرست وزارت علوم اظهار داشت: هرگز از طرف وزارت علوم نامی منتشر نشده است و نخواهد شد، اما من لیست بلندبالایی دارم از کسانی که به نحوهای مختلف تخلف کردهاند و حداقل 840 نفر شرایط استفاده از بورس را نداشتند، اما با تسامحی که انجام شد، قرار شد بتوانند ادامه تحصیل دهند، اما با شرط آنکه هزینههای پرداخت شده را بازگردانند و از این پس نیز هزینهها را خود تقبل کنند و همچنین امتیاز استخدام در دانشگاه به عنوان هیئت علمی نیز از آنان گرفته میشود.
سرپرست وزارت علوم تصریح کرد: همچنین 36 نفر از کسانی که متخلف بودند به صورت کامل اخراج شدند.
نجفی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه اقداماتی انجام شده تا چنین تخلفاتی دیگر نتواند صورت گیرد، اذعان داشت: اصلی ترین کار آن است که برگردیم به قانون و در اجرای آن دستورالعمل و قانون را مشخصا تعریف کرده و امسال نیز ما برای اعزام بورسیه به خارج از کشور، آزمون دکتری داخل برگزار کردیم که 115 نفر از افرادی که همگی رتبههای یک تا چهار رشتههای دکتری هستند، انتخاب شدند و قطعا هر زمان که برگردیم به قانون، هیچ تخلفی امکان وجود نخواهد داشت.
سرپرست وزارت علوم در ادامه در خصوص تکمیل ظرفیت دانشگاههای غیرانتفاعی اظهار داشت: در این خصوص جلسهای با مدیران دانشگاههای غیرانتفاعی داشتیم که موضوعات را بررسی کردیم و امسال پرونده نیمسال اول کاملا بسته شده و پرونده تکمیل ظرفیت برای نیم سال دوم در صورتی که امکانات و نیروی انسانی وجود داشته باشد می تواند انجام شود.
وی در ادامه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا وزارت علوم افراد متخلف را به صورت کامل از ادامه تحصیل محروم نکرده است، گفت: سه مبحث باید در این خصوص در نظر گرفته شود که ابتدا باید در نظر داشت دستورالعمل و آئین نامه؛ ایراد قانونی داشته است و این ایراد در سالیان گذشته به قانون وارد بوده است.
نجفی ادامه داد: همچنین بندهایی که به قانون اضافه شده نظیر سوابق فرهنگی و نحوه تایید آن باعث شد برخی افراد بدون آنکه هیچ یک از شرایط پذیرش در بورس را داشته باشند بتوانند پذیرش شوند و البته کسانی که در تایید بورس ها اهمال کاری کردند و برای مثال مصاحبه علمی که تایید صلاحیت نشده و یا شخصی که شرایط سنی نداشته نیز تایید شده است که کسانی که این اقدام را انجام دادند باید پاسخگو باشند.
نجفی ادامه داد: همچنین براساس برخی از این بندها برای مثال یک شخص توانسته 75 نفر را معرفی کند و یا اینکه یکی از روسای دانشگاهها 90 نفر را معرفی کرده است و در واقع افراد بورسیه تنها متخلف نبودند بلکه تعدادی که اطلاعاتی نادرست را وارد کردند شاید به تنهایی متخلف باشند اما در موارد دیگر که با اینکه صلاحیت وجود نداشته بورس آنها تایید شده مسئولان متخلف هستند.
وی در ادامه بیان داشت: در این گونه موارد ما نمیتوانستیم ثابت کنیم که متخلف فرد بورسیه است و همچنین سرمایهای که از طریق دانشگاه در این مدت هزینه شده بود و همچنین اینکه این افراد سه تا چهار سال تحصیل کرده بودند به نظر میرسید محرومیت از تحصیل مجازات سنگینی باشد که در نظر گرفته شود.
نجفی در ادامه با اشاره به بحث رساله فروشی گفت: بحث رساله فروشی نیز یکی دیگر از مواردی است که خوشبختانه برای آن برنامه ریزی خاصی انجام شده و به زودی لایحه برخورد با موسسههای فروشنده رسالههای دانشجویی به مجلس ارسال خواهد شد.
سرپرست وزارت علوم در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر واکنش کمیسیون آموزش مجلس به بیانیه وزارت علوم و اینکه وزارت علوم تنها میتواند تخلف را اعلام کند و صلاحیت تعیین مجازات را ندارد، ادامه داد: اینکه در مجلس گفته میشود 36 نفر اخراجی بورسیههای وزارت علوم تنها دو درصد است و مابقی درست است، باید به وجدان خودشان برگردنند که آیا واقعا تنها 36 نفر بوده، در حالی که این تعداد تنها اخراج شدهاند و بیش از 800 نفر با گرفتن برخی امتیازات از آنها تنها حق ادامه تحصیل دارند.
وی در ادامه در خصوص واکنش کمیسیون آموزش مجلس گفت: اینکه گفته میشود وزارت علوم نمیتواند هم مدعی العموم و هم قاضی باشد صحیح نیست، چرا که ما مدعی العموم نیستیم و در واقع این تخلفی است که در وزارت علوم و مسئولان وقت رخ داده و این وظیفه وزارت علوم بود که آن را پیگیری کند و ما از مجلس وظیفه نظارتی و همچنین وظیفه قانونگذاری را قبول داریم اما در غیر این صورت مطلبی را نخواهیم پذیرفت و در خصوص دستگاههای نظارتی دیگر نیز دیوان محاسبات میتواند در خصوص هزینه کرد بودجه نظر دهد و سازمان بازرسی کل کشور نیز میتواند نظارت خود را داشته باشد.
نجفی افزود: در خصوص مسئولان متخلف ما از سه طریق عمل خواهیم کرد؛ اینکه اگر کارمند در دستگاههای دولتی باشند از طریق هیئتهای رسیدگی به تخلفات و اینکه اگر عضو هیئت علمی باشند از طریق هیئتهای انتظامی رسیدگی به تخلفات هیئتهای علمی و در نهایت هر دو گروه از طریق مراجع قضایی پیگیری خواهند شد.
وی در ادامه با اشاره به بحث تخلفات انجام شده در بورسیهها گفت: برای مثال در میان بورسیههای پذیرفته شده فردی وجود داشته که مقیم آمریکا بوده است و همچنین برخی بورسیههایی نامعقول وجود دارد؛ نظیر بورسیه مطالعات اندونزی و یا اینکه در میان بورسیههای خارج از کشور بورسیه رشتههای زبان و ادبیات فارسی را داشتهایم.
سرپرست وزارت علوم در ادامه بیان داشت: هزینه ای که در ابتدا برای دانشجویان بورسیه پرداخت میشود بین 35 تا 40 میلیون به دانشگاه است و پس از آن ماهیانه حدود یک میلیون تومان پرداختی که متغیر است و این مبلغ از دانشجویان متخلف گرفته می شود.
وی ادامه داد: در میان بورسیه 1141 اعلام نیاز نداشتند و این در خصوص از دانشگاه ها تا 15 بهمن ماه این فرصت به آنان داده شده و دلیل این تاریخ نیز این است که می خواهیم در صورت تایید اعلام نیاز به این افراد بتوانیم برای این افراد تخفیف بگیریم.
پرونده افراد بورسیه بسته شده اما پرونده متخلفان کماکان باز است
نجفی در ادامه اظهار داشت: اینکه اعلام شد پرونده بورسیه ها بسته شده در واقع در خصوص افراد و اینکه نحوه برخورد با آنهاو همچنین تخلفات روشن شده است مدنظر بوده و در خصوص مسئولان متخلف پرونده کماکان ادامه دارد و از سه مرجع شامل هیئت های رسیدگی به تخلفات، هیئت های انتظامی هیئت های علمی دانشگاه ها و مراجع قضایی پیگیری ها ادامه دارد.
وی افزود: از روز گذشته و با اعلام بیانیه وزارت علوم در خصوص وضعیت بورسیه ها پیگیری نامه های ارسالی به دانشگاه ها آغاز شده و همچنین اعلام به دانشگاه و خود فرد بورسیه نیز در این خصوص خواهد شد و مسئولان بعدی وزارت علوم نیز این کار را ادامه خواهند داد.
سرپرست وزارت علوم افزود: همچنین در خصوص اعلام نیاز دانشگاه ها نیز مقرر شده محدودیتی برای دانشگاه ها در نظر گرفته شود که اگر در حال حاضر اعلام نیاز نکردند برای رشته ای در آینده نیز نتوانند این کار را انجام دهند امادر صورتی که دانشگاه اما به دلایل منطقی اعلام نیاز را انجام ندهند می توانند در آینده در این رشته اعلام نیاز کنند.
پیگیری منتشرکننده اسامی بورسیه ها توسط وزارت اطلاعات
نجفی در ادامه بیان داشت: در خصوص فرد منتشر کننده اسامی افراد بورسیه بارها اعلام شده است که از سوی وزارت علوم چنین اقدامی هرگز صورت نگرفته و نخواهد گرفت اما پیگیری این موضوع با نظر وزارت علوم در وزارت اطلاعات در حال انجام است.
سرپرست وزارت علوم در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر نظر وی در خصوص معرفی محمود نیلی احمدآبادی به عنوان وزیر علوم گفت: انتخاب دکتر نیلی انتخاب شایسته ای از جهات مختلف است اول اینکه سابقه درخشان انقلابی دارد و در طول جنگ تحمیلی در ارگان های مختلف نقش موثری ایفا کرده است و همچنین دارای 81 مقاله isi است و افرادی که تاکید داشتند فرد معرفی شونده به عنوان وزیر علوم باید حتما استاد تمام باشد هیچ ایرادی در این زمینه به وی وجود نخواهد داشت.
وی افزود: سابقه مدیریتی محمود نیلی در دانشکده فنی دانشگاه تهران که یکی از بزرگترین و سختترین دانشکدههای دانشگاه تهران است و وی توانست هفت سال مداوم این سمت را با موفقیت طی کند و همچنین چندین ماه سرپرستی دانشگاه تهران وی را فردی شایسته معرفی میکند.
سرپرست وزارت علوم ادامه داد: یکی از ایراداتی که به من وارد میشود سیاسی بودن بنده در فعالیتهای مختلف است که این ایراد به دکتر نیلی وارد نیست و اگر ایشان بتوانند رای اعتماد مجلس را کسب کند قطعا فرد شایستهای است امیدوارم این موضوع محقق شود.
وی با اشاره به اینکه هیچ تضمینی برای استخدام بورسیههای خارج از کشور وجود ندارد، گفت: در خصوص بورسیههای خارج از کشور در قانون نیز هیچ تضمینی برای استخدام وجود ندارد.
نجفی در ادامه در خصوص کمیته شورای عالی انقلاب فرهنگی و در ارتباط با تکمیل ظرفیت دکتری دانشگاه آزاد گفت: در جلسهای که با حضور میرزاده در این ارتباط در کمیسیون آموزش برگزار شد، وی توضیحاتی را مطرح کرد و خود میرزاده درخواست کرد که کمیتهای برای بررسی این موضوع تشکیل شود و مقرر شد این کمیته در شورای عالی انقلاب فرهنگی حضور نمایندگانی از وزارت علوم و وزارت بهداشت و درمان تشکیل شود که هنوز این کمیته کار خود را آغاز نکرده است، اما امیدواریم این کمیته نیز به زودی اعلام نتیجه نهایی در این زمینه داشته باشد.
سرپرست وزارت علوم در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا با معرفی شدن محمود نیلی به عنوان وزیر امکان معرفی عارف به عنوان رئیس دانشگاه تهران وجود دارد گفت: بنده خودم به دکتر نیلی پیشنهاد دادم آقای عارف را برای ریاست دانشگاه تهران معرفی کند چرا که خودشان نیز اعلام کرده بودند آرزوی چنین سمتی را دارند و به نظر من انتخاب وی به عنوان رئیس دانشگاه تهران انتخاب مناسبی است.
نجفی در پایان با اشاره به برخی اقدامات انجام شده در مدت فعالیت وی به عنوان سرپرست وزارت علوم خاطر نشان کرد: در این مدت اقدامات خوب و مطلوبی انجام شد که از جمله آن به برخی مصوبات شامل مصوبه آئین نامه برنامهریزی آموزشی، تشکیل شورای خیرین آموزش عالی، دستورالعمل اعطای وام به دانشجویان دکتری تخصصی که امروز به دانشگاهها ابلاغ میشود، میتوان اشاره کرد.
باید با متخلف سخت ترین برخورد بشه ولی یه سوال؟
اگر فرض را برآن بگذاریم که این گزارش کاملا منصفانه و درست باشد
اگه کمی لااقل به متن گزارش فکر کنید میفهمید که جای سوال دارد شما می گویید معدل کارشناسی 10.8 داشته ولی متخلف نوشته 14.8 بنده میگویییم اگه کسی معدل 10.8 داشته باشه اصلا مدرک کارشناسی نداره اگر مدرک کارشناسی ارائه کرده پس حتما معدل اون بالای 12 است پس از دوحالت خارج نیست یا آنکه مسئولان وزارت علوم گاف بزرگی دادند تا به این وسیله بگند بله عمق فاجعه را ببینید یا اینکه اون طرف مدرک کارشناسی هم نباید داشته باشه و لاجرم مدرک کارشناسی ارشد هم نباید داشته باشه
که اگر این بود فکر نکنم تیتر خوبی بود تا عمق فاحعه را نشون بده