به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، جواد محقق در نشست خبری شانزدهمین دوره جایزه کتاب سال دفاع مقدس که صبح امروز در ستاد مرکزی راهیان نور برگزار شد، با بیان اینکه یکی از برکات این جایزه ایجاد ارتباط بین کتابخانه تخصصی جنگ حوزه هنری و جایزه کتاب سال دفاع مقدس بوده است، گفت: تثبیت نام این جایزه نیز از دیگر برکات برگزاری این دوره از جایزه کتاب سال دفاع مقدس بوده است؛ چرا که در گذشته عناوین مختلفی برای این جایزه عنوان می شد.
محقق: 45 داور بیش از 2 هزار اثر را در این دوره از جایزه مورد بررسی قرار دادند
وی ادامه داد: 2 هزار و 563 عنوان کتاب در این دوره از جایزه مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت 10 درصد کتاب ها یعنی 223عنوان به مرحله نهایی راه یافتند و به عنوان نامزدهای این جایزه به شمار می روند؛ البته در این دوره 45 داور در 5 بخش، 15 گروه اصلی و 2 گروه وابسته به بررسی آثار می پردازند که این روند تا یک هفته آینده ادامه دارد.
دبیر علمی شانزدهمین دوره جایزه کتاب سال دفاع مقدس افزود: اثار در این دوره از جایزه در بخش های ادبیات و هنر، مستندنگاری ها، نقد و پژوهش، کودک و نوجوان، گردآوری های ادبی، مرجع نگاری ها و بخش جنبی مورد بررسی قرار گرفتند که به تفکیک حوزه در بخش ادبیات و هنر که شامل ادبیات داستانی، شعر و نثر ادبی، ادبیات نمایشی و مجموعه هنری است 450 اثر بررسی شد که 60 اثر به مرحله نهایی راه یافتند.
محقق در همین زمینه افزود: در بخش مستندنگاری که شامل خاطره، زندگی نامه، گزارش و سفرنامه و نامه و وصیت نامه می شود هزار و 440 اثر مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت 102 اثر به مرحله نهایی رسیدند، در بخش نقد و پژوهش که شامل نقد و پژوهش ادبی، هنری، فرهنگی و تاریخی است 314 اثر بررسی شد که 38 اثر به مرحله نهایی رسیدند، در حوزه کودک نوجوان که شامل داستان کودک و نوجوان، شعر کودک و نوجوان و مستندنگاری است 268 اثر بررسی شدند که در نهایت 29 اثر به عنوان نامزد انتخاب شدند.
وی با اشاره به گروه های وابسته شانزدهمین دوره جایزه کتاب سال دفاع مقدس گفت: در بخش گردآوری های ادبی این حوزه و مرجع نگاری ها 126 اثر بررسی شد که هنوز نامزدها مشخص نشده اند و در بخش جنبی که شامل کتاب هایی با موضع درگیری با ضد انقلاب، مترجم برگزیده، طراح برگزیده جلد و متن و فعال برگزیده نشر و اطلاع رسانی هستند نیز آثار در حال بررسی داوران قرار دارند.
دبیر علمی شانزدهمین دوره جایزه کتاب سال دفاع مقدس در بخش پایانی مراسم در پاسخ به سوالی مبنی بر وضعیت کیفی آثار گفت: هنوز نتایج داوری ها به صورت نهایی اعلام نشده و قطعا نمی توان برآیندی از نظر داوران داشت؛ علاوه بر آن جوایز ادبی در حقیقت میوه چین آخر فصل هستند و تاثیری در بحث کیفی کتاب ها به خصوص در دوره ای که برگزار می شوند، نخواهند داشت.
گلعلی: داوریها به دور از گرایشهای سیاسی انجام میشود
در ادامه برنامه گلعلی بابایی، رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس گفت: امسال بیستمین سال تاسیس جایزه کتاب سال دفاع مقدس است که در تمامی دوره ها با عظمت زیادی برگزار شد.
وی با بیان اینکه در تمامی دوره های برگزاری جایزه کتاب سال دفاع مقدس مسئولان تراز اول کشوری حضور داشتند، ادامه داد: تفاهم نامه ای بین سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس و حوزه هنری بسته شد که طبق آن داوران در کتابخانه تخصصی جنگ متمرکز شدند و به تمامی آثار این حوزه دسترسی پیدا کردند.
بابایی تصریح کرد: بیش از 2000 هزار کتاب از سوی داوران در این دوره از جایزه کتاب سال دفاع مقدس مورد بررسی قرار گرفت.
رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس با اشاره به اهداف برگزاری این جایزه اظهار داشت: شناسایی، گردآوری و بررسی کتاب های منتشر شده در حوزه دفاع مقدس به منظور بررسی اثار جنگ، تشویق و ترغیب نویسندگان به منظور خلق اثار دفاع مقدسی، ایجاد زمینه مناسب جهت شکوفایی استعدادها، شناسایی و شناساندن آثار دفاع مقدس به عنوان میراث غنی به نسل های آینده، تقویت کتابخانه ها و مراکز مربوط به حوزه دفاع مقدس، ایجاد حرکت پویای علمی در حوزه دفاع مقدس و ... از جمله هدف های برگزاری جایزه کتاب سال دفاع مقدس به شمار می رود.
وی افزود: خوشبختانه ادبیات دفاع مقدس جایگاه خود را در میان ادبیات کشور پیدا کرده است و از این رو باید برای این فرهنگ و ادبیات جایزه ای در شان خودش برگزار شود.
بابایی با بیا اینکه تمام تلاش مان این است که در داوری ها عدالت رعایت شود، اظهار داشت: داوران به دور از گرایش های سیاسی و ... به بررسی اثار می پردازند، البته ممکن است در اینده اظهارنظری هایی در این زمینه به وجود آید.
رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس در بخش دیگری از برنامه در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر زمان و مکان برگزاری این جایزه تصریح کرد: اختتامیه جایزه کتاب سال دفاع مقدس اواخر دی ماه و یا اوایل بهمن ماه در حوزه هنری برگزار می شود.
وی گفت: قول مساعدت وزارت ارشاد را برای حمایت از جایزه کتاب سال دفاع مقدس گرفته ایم ولی هنوز میزان این حمایت ها مشخص نیست.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر جمع آوری کتاب شهید «همت» از بازار نشر گفت: همان زمانی که کتاب منتشر شد و نواقض آن آشکار شد، مکاتبه ای را با وزیر ارشاد داشتیم که وی نیز دستور توقف چاپ آن را صادر کرد.
وی ادامه داد: کتاب توسط کارشناسان مختلفی بررسی شود و مشکلات آن احصاء گردید و حتی جلسه ای با حضور فرمانده کل سپاه، وزیر ارشاد و نویسنده کتاب تشکیل شد و چون خانواده شهید به ویژه همسر شهید همت مخالفت هایی با این کتاب داشتند ما به صورت قانونی جلوی این اثر را گرفتیم.
رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس با بیان اینکه وقتی نویسنده اثر ماکت کتاب در نمایشگاه کتاب دفاع مقدس سال گذشته نشان داد به وی گفتیم که حتما با خانواده شهید در این زمینه صحبت شود، اظهار داشت: نویسنده اثر عنوان کرد که با خانواده شهید در این زمینه هماهنگی می کند که متاسفانه این اتفاق نیفتاد و مشکلات فعلی ایجاد شد.
بابایی تصریح کرد: کتاب شهید «همت» از لحاظ قانونی توقیف است و ناشر اجازه پخش آن را ندارد؛ با این حال طی جلسه ای که با حضور نویسنده و معاون حقوقی سپاه داشتیم تمامی کتاب های شهید «همت» از سوی سپاه خریداری شد تا دیگر شاهد توزیع آن در سطح کشور نباشیم؛ به عبارت دیگر کتاب از بازار جمع آوری نشد بلکه تمامی این اثر خریداری شده است.
صمدزاده: بیش از 300 کتاب طی دو 2 سال با وجود دریافت فیپا منتشر نشدند
در بخش پایانی این مراسم نیز نصرتالله صمدزاده رئیس کتابخانه تخصصی حوزه هنری بیان اینکه این جایزه 3 سال با تاخیر همراه بوده است، گفت: تمام تلاش ما این است که کتابخانه را به روز نگه داریم ولی برگزاری این جایزه و همکاری ما در این خصوص باعث شد که کاستی هایمان در بحث دفاع مقدس را جبران کنیم.
وی ادامه داد: امسال کارنامه نشر 3 سال آثار دفاع مقدس را به بهانه برگزاری شانزدهمین دوره جایزه کتاب سال دفاع مقدس منتشر می کنیم؛ علاوه بر آن سایتی برای این جایزه در نظر گرفته شده که طی هفته آینده راه اندازی می شود.
رئیس کتابخانه تخصصی جنگ حوزه هنری تصریح کرد: در این دوره از جایزه 2 هزار و 563 اثر مورد بررسی قرار گرفت که برای دسترسی به 800 عنوان از این کتاب ها 4 ماه از طریق پیامک و تلفن با ناشران در ارتباط بودیم؛ با این حال متوجه شدیم که 300 عنوان از این کتاب ها با وجود دریافت فیپا و موجود بودن اسم آنها در بانک اطلاعاتی کتابخانه ملی اصلا منتشر نشده اند.
صمدزاده افزود: در سایت این جایزه که به نام نشر آورد است تمامی اطلاعات مربوط به جایزه و پیشینه آن و اطلاعات مربوط به آثار این دوره از جایزه موجود است.
وی با اشاره به مشکلات ایجاد شده در خصوص کتاب شهید «همت» خاطر نشان کرد: اگر روش مشخصی برای زندگی نامه نویسی تعریف شود، در آینده دوباره شاهد این مشکلات خواهیم بود و ما نگران این مسئله هستیم که ایجاد چنین مشکلاتی باعث دلسردی نویسندگان برای نوشتن زندگی نامه شهیدان و فرماندهان شود.