به گزارش خبرنگار" خبرگزاری دانشجو" ازمشهد، ساربان، مشاور رئیس جهاد کشاورزی خراسان رضوی امروز در آمفی تئاتر پردیس دانشگاه فردوسی مشهد در جمع دانشجویان رشته کشاورزی با بیان اینکه در بخش کشاورزی سرمایههای زیادی وجود دارد، گفت: اولین سرمایه این بخش آب وخاک میباشد که متاسفانه به صورت غیر اصولی مصرف کردهایم.
وی افزود: منابع آبی در کشور بدون مطالعه ایجاد شده است و بیش از ظرفیت دشتها، پروانه حفر چاه صادر کردیم.
مشاور رئیس جهاد کشاورزی با اضافه کردن این مطلب که دومین سرمایه در بخش کشاورزی نیروی انسانی است، تصریح کرد: به وجود اینکه در کشور 365هزار بهره بردار داریم؛ اما تعداد اندکی از آنان در تولید محصولات کشاورزی شاگرد ممتاز هستند.
ساربان با تاکید براینکه نگرش کشاورزان نسبت به کشاورزی علمی مثبت نیست، بیان داشت: برای اینکه کشاورزی علمی شود باید این نگرش تغییر کند.
وی تکنولوژی را سومین سرمایه بخش کشاورزی دانست و گفت: کشاورزی در تکنولوژی بشدت دارای مشکل است. دانش در کشاورزی باید تبدیل به تکنولوژی شود و سرمایه آن تغییر پیدا کند.
مشاور رئیس جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اعلان اینکه در استان خراسان رضوی 17 محصول برتر وجود دارد، گفت: اقتصاد در بخش کشاورزی حرف اول را میزند، ما باید تلاش کنیم تا این محصولات صادر شوند.
ساربان با تاکید براینکه باید دانش وارد بخش کشاورزی شود، گفت: کشاورزان برای اینکه بتوانند مشکلات خود را به حداقل برساند باید در کنار خود یک فرد متخصص داشته باشند.
وی بیان داشت: راهکار دیگری که میتواند در کشاورزی موثر باشد تولید در محیطهای کنترل شده، مانند کشت در گلخانهها است.
شرکتهای کشاورزی نمیتواند با بخش خدماتی رقابت کنند
در ادامه گرمهای، عضو مدیریت سپاد خراسان رضوی در ادامه بیان داشت: بعد از دفاع مقدس به منظور ارائه خدمات دو شرکت به نام سپاد و کشت و صنعت جوین تاسیس شد.
وی با بیان این مطلب که سیاستهای درست و غلط از گذشته تا حال در به وجود آمدن مشکلات کشاورزی تاثیر داشته اند، گفت: قانون اصلاحات اراضی باعث شد که در جوین 200رشته قنات خشک وبالغ بر 1000چاه عمیق حفره شود.
عضو مدیریت سپاد خراسان رضوی بیان داشت: نتیجه برداشت بی رویه از ذخایر آبی کشور باعث شد تا سطح آبهای چاه عمیق از 60 متر به 30 متر برسد.
گرمهای با بیان این مطلب که با وجود سهام کشاورز به سمت شرکتهای کشاورزی با وجود سودهی نمیآید، تصریح کرد: شرکتهای کشاورزی نمیتواند با بخش خدماتی رقابت کنند.
وی با اضافه کردن این مطلب که بخش خدماتی نیاز به ارتباط با دانشگاه دارد، گفت: به لحاظ تولید بذر مشکلاتی داریم و مطالعاتی هم در زمینهای کشت گیاهان دارویی و غذایی در شرکتهای خدماتی صورت میگیرد.
پیاز زعفران به کشور افغانستان قاچاق شد
در ادامه شریعتی مقدم، مدیر عامل شرکت نوین زعفران خراسان رضوی با بیان این مطلب که خاستگاه زعفران ایران است، گفت: این محصول در 80 هزار هکتار کشت میشود که تولید سالانه آن 250 تن میباشد و92 درصد سهم صادرات کشور از این محصول است.
وی در ادامه با بیان این مطلب که در سالهای گذشته پیاز زعفران به کشور افغانستان قاچاق شد، افزود: هم اکنون تولید این کشور در زعفران دو برابر کشور خودمان است.
مدیر عامل شرکت نوین رعفران خراسان رضوی تصریح کرد: کشور افغانستان به دلیل حمایت کشورهای اروپایی به ویژه آمریکا، داشتن خاک مرغوب و نیروی منسجم و فعال انسانی رقیب جدی در عرضه رعفران برای کشور ما خواهد بود.
شریعتی مقدم با بیان اینکه متاسفانه برای بخشی از صادرات این محصول با کمبود منابع مواجه بودهایم، بیان داشت: برای تولید محصولاتی با صرفه وکم هزینهتر از نظر آبی متاسفانه از سمت مسئولان حمایت نشدهایم.
وی با بیان این مطلب که با وجود تحریم توانستیم با کمک بخش خصوصی 15 درصد از زعفران را در سال افزایش دهیم، بیان داشت: صادرات این محصول به 50 کشور به طور مستقیم از ایران صورت میگیرد و به 30 کشور دیگر غیر مستقیم و به صورت واسطه انجام میگیرد.