به گزارش گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو» به نقل از پایگاه اطلاعرسانی فدراسیون دانشمندان آمریکایی (Federation of American Scientists)، وزارت خارجه آمریکا انتشار اسناد مرتبط با اقدامات مخفیانه این کشور در ایران در دهه 1950 میلادی را متوقف کرد. بهنوشته این پایگاه، این وزارتخانه بهعلت نگرانی بابت تأثیر منفی انتشار این اسناد بر مذاکرات جاری بر سر برنامه هستهای ایران، این تصمیم را اتخاذ کرده است.
اسناد مناقشهبرانگیز مرتبط با تاریخ ایران، که بخشی از سلسله اسناد روابط خارجی ایالات متحده است، از تابستان گذشته آماده انتشار شده بود، اما براساس صورت جلسه نشست کمیته مشورتی مستندسازی تاریخ دیپلماتیک وزارت خارجه آمریکا در 8 سپتامبر گذشته که هفته جاری در وبگاه این وزارتخانه منتشر شد "مقامات ارشد وزارت خارجه آمریکا تصمیم گرفتند تا انتشار این اسناد را بهعلت مذاکرات جاری با ایران به تأخیر بیندازند".
دکتر استفن راندولف، مورخ وزارت خارجه آمریکا، روز گذشته تأیید کرد که وضعیت مجموعه اسناد ایران "همانند آنچه در سپتامبر بود باقی میماند" و هیچ تاریخ انتشاری برای آن تعیین نشده است. این موضوع همچنین طی نشست هفته جاری این کمیته مشورتی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
بهنوشته این وبگاه، جلوگیری از انتشار این اسناد تاریخی، برای دههها موجب ناامیدی شده بود، دستکم از زمانی که این وزارتخانه اسناد بدنام 1989 در مورد سیاست آمریکا در قبال ایران را، که هیچ اشارهای به اقدامات مخفیانه سیا نکرده بود، منتشر کرده بود.
اما این اقدام اخیر، تأییدی دوباره بر مخفی نگهداشتن مقدار قابل توجهی از اسناد دیگری است که حتی ممکن است تاریخ آن به پیش از قطع رابطه با کوبا بازگردد.
مخفی باقیماندن اسناد آمریکا در مورد کودتای 1953 نهتنها از نظر تاریخی واجد اهمیت است بلکه مانع از تحرک دو کشور شده و سیر وقایع و رخدادهای کنونی را تغیییر میدهد.
پروفسور ریچاد ایمرمن استاد تاریخ دانشگاه تمپل و رئیس کمیته مشورتی تاریخ وزارت خارجه آمریکا در این رابطه گفت: "منطق (این اقدام)، آنچنان که من درک کردهام، این است که انتشار این مجموعه اسناد میتواند احساسات ضدآمریکایی را در ایران تشدید و در نتیجه آینده پیشِرو مذاکرات هستهای برای دستییابی به یک توافق را تضعیف کند".
وی گفت: من هشدار وزارت خارجه را درک میکنم، اما با این موضع موافق نیستم. نهتنها اقدامات مخفیانه 1953 یک راز افشاشده است، بلکه انگیزه گروگانگیری سال 1979 بوده است. هرچه آمریکا این اسناد را برای مدت بیشتری نگه دارد، شرایط وخیمتر میشود".