محمدخوشچهره، استاد دانشگاه و کارشناس امور اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، با اشاره به پدیده زمینخواری در ایران اظهار داشت: متاسفانه این پدیده هنوز خوب شکافته نشده است.
وی افزود: بررسیهای صورت گرفته در زمینهای شهری و غیرشهری و اراضیای که مورد تصرف قرار گرفتهاند نشاندهنده یک پدیده عجیب است چرا که این وسعت این اراضی از دو کشور حوزه خلیجفارس نیز بیشتر است.
خوشچهره در ادامه اضافه کرد: زمین شیرین با سوداگری و دلالی شیرین شده و با بالا گرفتن ضعف، نظارت و کنترل، قیمت ها نیز به صورت سرسامآور افزایش یافته تاجایی که یک قطعه زمین شهری 50 متری میلیونها دلار ارزش پیدا کرده است.
وی تصریح کرد: فساد و تقلب و انگیزههای فساد و جعلهای حرفهای و کار وکلای بیمسئولیت که در این زمینه دفاع میکنند و با این دفاعیات 30 درصد منتفع میشوند، آنچنان استادانه و ماهرانه صورت می گیرد که خود قابل تامل است.
نباید به ریشه فساد و زمین خواری موردی نگاه کرد
این استاد دانشگاه تهران تاکید کرد: بایستی ریشهها و دلایل فساد شناسایی و راههای مقابله با آن ارائه شود.
وی افزود: چنانچه ما اشتباه و محدود حوزه فساد را مورد بررسی قرار دهیم، دچار نوعی سردرگمی میشویم چرا که در این پدیده خیلی از افراد و همکاران به صورت دلسوزانه و موردی برخورد میکنند.
خوشچهره توصیه کرد: لازم است باطن و گلوگاههای نکات کلیدی فساد را پیدا کرده تا بتوانیم بسیاری از عوارض را تحت الشعاع قرار دهیم.
وی ادامه داد: شیرینی زمین در ایران غیر طبیعی است چرا که میبینیم قیمت زمین در طی 20 سال گذشته آنچنان افزایش پیدا کرده که یک تکه زمین در حومه و اطراف شهر یک ثروت افسانهای بخود اختصاص داده است.
غفلت دولتمردان عامل اصلی گرانی زمین است
این کارشناس اقتصاد با ذکر مثالی اظهار داشت: به عنوان فرض میتوان گفت 70 درصد قیمت یک واحد مسکونی در خیلی از نقاط شهری، قیمت زمین آن است مثلا منطقه الهیه و ولنجک زمین متری 20 میلیون تومان است و اگر مصالح خوب در آن استفاده شده باشد 2 تا سه میلیون تومان میباشد و سرمایهگذار باید 70 درصد سرمایه خود را برای خریدن زمین کنار بگذارد، بنابراین مدیریت شهری، شهرداری و دولت علیرغم تلاشهایی که کردند در این مقوله غفلت بسیاری به خرج دادند و باعث شدند که زمین شیرین شود آن هم شیرینیای که مگسهای زیادی را بخود جلب میکند.
وی افزود: با حق جلوه دادن زمین ناحقی که ارزش آن 300 میلیارد دلار است، یک سوم نصیب وکیل میشود که چنین ظرفیت علمی و کارشناسی ناحق و قوی در اختیارش قرار میگیرد و از راههایی که حتی به فکر آدم نمیرسد، با پول دادن قداست و ارزش زمین را بالاببرد.
این نماینده سابق مجلس شورای اسلامی ادامه داد: یکی از اشکالاتی که در فساد وجود دارد، ورود افرادی است که از ضریب هوشی بالایی برخوردار بوده و با تشخیص فرصتها به خوبی از آنها بهرهبرداری میکنند به طوری که طمع و فساد برای اینگونه افراد حد و مرزی ندارد.
به گفته خوشچهره در آلوده کردن افراد از شیوهها و روشهای پیچیده از جمله رشوهخواری یا وعده معنوی و یا از نقاط ضعف افراد استفاده میشود.
جنگ ما جنگ اقتصادی است
وی تاکید کرد: افرادی که در حوزه هنر هستند و خیلی عاشقانه حماسه جنگ را انعکاس میدهند باید به مقوله اقتصاد نیز وارد شوند تا آن حوزه علیرغم قداستی که دارد برجستهتر شود چرا که اکنون جنگ ما جنگ اقتصادی است و به همین دلیل است که رهبر انقلاب بیش از 7 سال عناوین سال را با اقتصاد مطرح کردهاند.
این استاد اقتصاد دانشگاه تهران تصریح کرد: مهمترین حوزه حفظ مصالح و منافع ملی کشور است و حاکمیت و تمامیت ارضی کشور وابسته به امنیت بوده که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: این حوزههاست که منافع مردم را تامین و اقتصاد، رفاه و ارزش را به همراه دارد و این موضوعات در جهت مصالح و منافع کشور است و هم اکنون همین حوزهها مورد تهاجم واقع شده است.
خوشچهره معتقد است: مفهوم اقتصاد مقاومتی این است که ما در یک تقابل معنیدار در دنیای سلطه قرار داریم که معیشت و تولید داخلی را تحت تاثیر قرارداده است.
تصمیمات نامناسب و ضعف مدیریت ریشه فساد در کشور است
این کارشناس اقتصادی در پایان خاطرنشان کرد: بخشی از نارساییهای داخلی و تصمیمات نامناسب و ضعف و درایت توجه و غفلتها سازمان یافته از بیرون است و تبیین این حوزه و موضوعات به تولید ملی و شکاف طبقاتی دامن میزند که ریشه اصلی آن فساد است.