به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، توزیع عادلانه یارانهها در میان مردم و کاهش شدت مصرف انرژی دو هدف اصلی اجرای هدفمندی یارانه ها بود. دولت در اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها به علت بروز مشکل کسری بودجه فاز اول در تامین بودجه هدفمندی، افزایش عمومی قیمت حاملهای انرژی و حذف یارانه پردرآمدها را در دستور کار قرار داد و در این مسیر به استفاده از سیاستی برای کاهش شدت مصرف انرژی بیتوجه ماند.
در هفته های اخیر، نمایندگان مجلس در حال بررسی لایحه بودجه سال ۹۴ در کمیسیون های مختلف می باشند و پیشنهاداتی برای اصلاح یا تکمیل آن ارائه داده اند. یکی از موضوعات مورد توجه نمایندگان مجلس، موضوع چگونگی اجرای فاز سوم هدفمندی یارانه ها با توجه به کسری ۸ تا ۱۰ هزار میلیارد تومانی درآمدهای هدفمندی در سال جاری و ناکامی دولت در حذف یارانه پردرآمدها است. یکی از پیشنهاداتی که درباره همین موضوع در کمیسیون انرژی مجلس مطرح شده و به تصویب رسیده است، حذف یارانه پرمصرف ها بوده است. براساس متن مصوبه این کمیسیون، افزایش قیمت برق و آب خانگی صرفا برای پلههای بالای الگوی مصرف اعمال گردد به گونهای که درصد افزایش تعرفه مصرف با افزایش هر پله مصرف بیشتر شود. همچنین افزایش قیمت بنزین صرفا در مورد بنزین آزاد اعمال گردد و سهمیه بنزین بجای وسایل نقلیه به خانوار اختصاص یابد. در رابطه با همین مصوبه، سراغ برخی از نمایندگان مجلس رفتیم تا نظر آنها را جویا شویم:
موسی الرضا ثروتی، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در رابطه با میزان مصرف و نحوه افزایش قیمت ها گفت: هرکسی که اضافه از ضرورت و خارج الگو مصرف کند باید با قیمت بالاتر پرداخت کند. اما برای مصرف کنندگان کمتر از الگوی مصرف باید با قیمت پایین تر در اختیار مردم قرار گیرد. همچنین ثروتی در رابطه با میزان افزایش قیمت حامل های انرژی برای افراد پرمصرف گفت: بایستی قیمت ها را به حدی بالا ببرند که افراد پر مصرف هزینه تمام شده را پرداخت کنند.
جعفر قادری، یکی دیگر از اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس نیز در رابطه با حذف یارانه افراد پرمصرف گفت: حذف یارانه افراد پرمصرف کار ارزشمندی است و باید نرخ ها برای افراد پرمصرف بصورت تصاعدی حساب شود زیرا این باعث وصول بیشتر درآمدی دولت و یا کاهش مصرف می شود.
قادری در رابطه با تاثیرات افزایش قیمت ها بر صرفه جویی بیشتر گفت: اگر میزان افزایش زیاد باشد طبیعی است که رفتار مصرفی تغییر خواهد داشت ولی اگر میزان افزایش محدود باشد در رفتار مصرفی تغییری ایجاد نخواهد شد. در مصارف زیاد، اگر قیمت ها بالارود مصرف کنندگان هم به این سمت خواهند رفت که از انرژی های نو و وسایل کم مصرف استفاده کنند بنابراین در مصارف پایین دولت نباید خیلی افزایش قیمت بدهد بلکه باید برای افراد با مصرف بالا افزایش صورت گیرد.
امیری خامکانی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس نیز با اشاره به نظر مثبت خود درباره طرح نظام پلکانی افزایشی (IBT)، گفت: طرح نظام پلکانی افزایشی (IBT) به این معنی است که قیمت ها برای افراد مصرف کننده زیر الگوی مصرف ثابت نگه داشته شود و یا بصورت جزیی افزایش یابداما قیمت برای افرادی که بالاتر از الگو مصرف میکنند یا کلا آزاد شود و یا پلکانی افزایش یابد.
ابراهیم کارخانه، عضو کمیسیون انرژی، یکی دیگر از اعضای کمیسیون انرژی مجلس در گفتگو با خبرگزاری فارس در رابطه با این موضوع گفت: من با طرح افزایش پلکانی یا همان IBT موافق هستم و نظر کمیسیون انرژی مجلس نیز در این رابطه مثبت است.
کارخانه در ادامه در مورد چگونگی تخصیص سهمیه بنزین در سال آینده گفت: در کمیسیون انرژی طرحی مبنی بر تخصیص سهمیه بنزین خودرو به خانوار مطرح شد که این طرح خوبی است و به عدالت اجتماعی نیز نزدیک تر است. چرا که در حال حاضر یک خانواده پردرآمد با دارا بودن چند خودرو از یارانه بیشتری برخورداراست اما خانواده با سطح درآمدی پایین تر با دارا بودن یک خودرو خود به خود از یارانه کمتری استفاده می کند و این خلاف عدالت است. پس عدالت این است که سهمیه بجای خودرو به خانوار اختصاص داده شود.
موافقان طرح کمیسیون انرژی مجلس برای حذف یارانه پرمصرف ها معتقدند در حال حاضر شناسایی درآمد و داراییهای افراد در کشور به سادگی امکانپذیر نیست، ولی مصرف انرژی به سادگی قابل اندازهگیری است و کارتهای سوخت و کنتورهای برق، گاز و آب، میزان مصرف مشترکین را نشان میدهد. از سوی دیگر، افراد پرمصرف به علت یارانه ای بودن قیمت حامل های انرژی در عمل سهم بیشتری از یارانههای عمومی را تصاحب میکنند. همچنین دهکهای پردرآمد به مراتب بیشتر از دهکهای کمدرآمد انرژی مصرف میکنند و بنابراین پرمصرف ها عموما همان پردرآمدها هستند. در نتیجه، اگر یارانه افراد پرمصرف در مصارف بیرویه حذف شود، در عمل یارانه افراد پردرآمد حذف شده است. همچنین در این حالت به جای فشار بر همه مردم تنها ثروتمندان هزینه افزایش قیمتها را پرداخت میکنند.
با توجه به اینکه کارشناسان و نمایندگان مجلس امید زیادی به اجرای طرح حذف یارانه پردرآمدها در کوتاه مدت و به صورت دقیق، بخاطر پیچیدگیهای موجود در تعیین درآمد افراد و ضعف زیرساخت های اطلاعاتی کشور برای انجام این کار ندارند، پیش بینی می شود طرح کمیسیون انرژی در روزهای آینده به صورت جدی مورد توجه اعضای کمیسیون تلفیق و سایر نمایندگان مجلس قرار بگیرد.
مرجع: عیارآنلاین