به گزارش گروه فرهنگی«خبرگزاری دانشجو»، صبح امروز جلسه تکریم و معارفه مدیر هنرهای نمایشی با حضور اهالی تئاتر در مجموعه تئاتر شهربرگزار شد. در این مراسم دکتر محمود عزیزی در جایگاه قرار گرفت و با اشاره به مدیرانی که در طول سالها در این جایگاه قرار گرفتند گفت: همه عزیزانی که در این عرصه آمدند و رفتند در یک مسئله اتفاق داشتند و آن هم نویدهایی بود که برای ارایه ارزش به فعالیت فرهنگی - اجتماعی در تمام حکومت ها دادند. آرزو و تقاضایی که دارم این است که اگر نمی توانید باری از دوش تئاتر بردارید باری به آن اضافه نکنید. پیکره تئاتر رنجدیده است .
سهم سینما بیشتر از تئاتر است
وی در ادامه گفت: اتفاق عجیبی که در هیچ جای دنیا وجود ندارد این است که سهم سینما را برابر یا بیشتر از تئاتر می بینیم در حالی که باید در این حوزه تفهیم شود که موضوع سینما تکراری است و باید حمایت ها در حوزه تئاتر تقویت شود. تئاتر رسالت مهم و تعیین کننده ای دارد.
عزیزی در ادامه به جایگاه خانه تئاتر اشاره کرد و گفت: خانه تئاتر نهاد ارزنده ای است که امیدواریم تعامل درستی با این خانه صورت گیرد و شعارهایی که در این خصوص داده می شود جامه عمل پوشانده شود. آقای مرادخانی رسالت سختی دارند و باید بگویم با گذشت 36 سال از عمر انقلاب دیگر توقع نداریم آزمون و خطا ببینیم .
در ادامه از ایرج راد به عنوان مدیرعامل خانه تئاتر خواسته شد تا در این مراسم صحبت کند او نیز با تایید صحبت های عزیزی گفت: بارها و بارها در این مراسم حاضر شدیم دوستان زیادی مسئولیت را برعهده گرفتند اما امیدوارم افراد براساس مسئولیت فعالیت کنند و پس از پایان دوره احساس گناه نکنیم.
وی سخنانش را با قدردانی از اردشیر صالح پور ادامه داد و گفت: ایشان در مدت کوتاه فعالیت ارزنده ای داشتند. ایشان متعلق به بدنه تئاتر کشور هستند و از حضور ایشان بسیاری از دانشجویان و جوانان بهره خواهند برد. اما درباره آقای شفیعی باید بگویم ایشان تحصیلات تئاتر دارند. سالهاست در معاونت اداره کل هنرهای نمایشی حضور داشتند و به بخشهای مختلف اشراف دارند و مهمتر از همه بی حاشیه هستند.
وی در ادامه تاکید کرد: نکته مهم دیگر جوانی ایشان است که پرانرژی است اما در کنار گفت و گو و تعامل با هنرمندان باید دقت داشته باشند که از خرد جمعی در تصمیم گیری ها استفاده کنند. ما هم در خانه تئاتر تلاش می کنیم تا بتوانیم در بهتر شدن وضعیت تئاتر کمک کنیم.
از فعالیت یکساله معاونت هنری راضی نیستیم
راد در ادامه تاکید کرد: تئاتر کشور با کمبود امکانات فراوان و مشکلات عدیده از جمله عدم بودجه روبرو است و باید مشکلات در نشستها با عوامل تئاتر حل و فصل شود. متاسفانه دوستان تئاتری از عملکرد یکساله اخیر معاونت هنری راضی نیستند. مشکلات حل نشده اما اهالی تئاتر صبور هستند و صبوری را پیشه کرده اند. امیدواریم حرکتی شکل بگیرد که منطقی و سازنده باشد. نگاه آقای مرادخانی بیشتر به سمت موسیقی است باید یک مقدار هم به تئاتر و هنرهای تجسمی بیشتر دقت شود.
در ادامه جلسه علیرضا نادری کارگردان تئاتری کشور پشت تریبون آمد و در ابتدا تاکید کرد دوستان از تلخی و انتقاداتش خرده نگیرند زیرا هیچ گاه اهالی لابی نبوده است اما در مدت زمانی که در خانه تئاتر حضور پیدا کرده است با مدیران برای رفع مشکلات اهالی تئاتر ارتباط برقرار کرده است .
وی در ادامه تاکید کرد: در شرایط فعلی تئاتر کشور با تهدید بزرگی روبرو است. من فکر نمی کردم امروز فکر میکردم تودیع آقای طاهری است. زمان به سرعت می گذرد ونباید به گذشته فکر کنیم بلکه باید آینده را به درستی ببینیم . چه کسی در شرایط معمول می تواند پیشنهاد دهد و این سیستم چه کار باید انجام دهد. دکتر مرادخانی در نهادسازی و بنیان سازی به درستی عمل می کند در حوزه موسیقی ما یک موزه داریم اما متاسفانه تئاتر موزه ندارد یعنی هویت ندارد.
وی در ادامه گفت: شورایعالی انقلاب فرهنگی مصوباتی را برای مقوم کردن فرهنگ ایجاد کرده است اما هنوز پیگیری نشده است . به عقیده من تئاتر ایران در مرحله نابودی است باید برای این بیمار به فکر برنامه مدون بود.
نادری در ادامه تاکید کرد: باید شفاف سازی صورت گیرد و مصوبات شورایعالی انقلاب فرهنگی را به درستی پیگیری کرد تا بتوان شاهد رشد و شکوفایی در این عرصه بود. اصلاح نظام اداری از دیگر فعالیت هایی است که باید صورت گیرد.در خانه تئاتر هم باید نظام اداری درستی داشته باشد. اگر بتوانیم با برنامه پیش برویم تا به طرف وضعیت بد خواهم رفت و تئاتر از معرض نابودی خارج می شود.
حسین پاکدل هم در بخشی از جلسه به این نکته اشاره کرد: برخی از مدیریت ها قرار بود کار انجام ندهند، برخی سرعت گیر جلوی پای هنرمند می گذاشتند البته نباید هنرمند را به حال خود رها کرد. ذات هنر به شکلی است که باید با آن به درستی رفتار کرد و نباید فضا به شکلی باز شود که خردمندان خانه نشین شوند و احمق ها میراث خواهی کنند.
برومند:تئاتر صدای یک جریان خاص است
مرضیه برومند که دیرتر در جلسه حاضر شد و فضای فیزیکی تئاتر شهر را مناسب ندانست و گفت: متاسفانه مجموعه تئاتر شهر زیبا نیست در شرایطی که ما وقتی در حوزه فرهنگ حاضر می شویم می دانیم که باید رنج و سختی تحمل کنیم و باید شرافتمندانه و با صرفه جویی زندگی کنیم اما سوال من اینجاست که وقتی ما باید صدای مردم باشیم متاسفانه صدای یک جریان خاص هستیم مردم از تئاتر ما دور شدند مشکلات مردم در آثار دیده نمی شوند فقط برای یک قشر سوسول و ژیگول کار اجرا می بریم.
مردم در تئاتر جای ندارند/ عدالت به نفع مردم شکل بگیرد
وی در ادامه به آلودگی هوای اهواز اشاره کرد و گفت: صبح یکی از هموطنان به من پیام داد که به داد ما برسید ما باید صدای مردم باشیم. امیدوارم آقای شفیعی در دفترش با حساب و کتاب باز باشد و مرعوب برخی از پیشکسوت های این عرصه نشوند. به اسم تئاتر منافع کوتاه مدت خود را تامین می کنند که یکی از رنجهای ما است. عدالتی به نفع مردم باید در تئاتر شکل بگیرد نه به نفع اهالی تئاتر.
ویژگی شفیعی ذهن ریاضی خیلی خوب است
پس از صحبت های مرضیه برومند علی مرادخانی در جایگاه قرار گرفت و در ابتدا از همه افرادی که در انتخاب شفیعی او را یاری رساندند تشکر کرد و گفت: در تئاتر با مشکلات عدیده ای مواجه هستیم . تئاتر حوزه اندیشه ای است و در این مهم آقای شفیعی ویژگی های خاصی دارند از جمله اینکه ذهن ریاضی خیلی خوبی دارد. اعداد و ارقام را خوب می شناسد و این مهم است . بخشی از نمودار تئاتر هزینه هاست. در بخش تئاتر ذاتاً با کمبود بودجه مواجه هستیم و باید به نوعی عمل کنیم بتوانیم بخشی از بودجه را به زیرساخت ها بدهیم.
وی در ادامه به بودجه معاونت هنری اشاره کرد و گفت: 16 میلیارد بودجه معاونت هنری است که بخش عمده آن (7 میلیارد و 577 میلیون تومان) آن به تئاتر اختصاص یافته است که این بودجه از بودجه زیرساخت ها مجزا شده است.
معاون هنرهای نمایشی در ادامه گفت: تشکیل موزه تئاتر را با جدیت دنبال می کنیم و پیگیری های آن را به اتابک نادری سپردیم تا اتفاق مهم رخ دهد. ما وارث مجموعه ای هستیم که ساختمان هایش پیر شده است. و در شرایط فعلی در حال بازپرداخت بدهی های قبلی هستیم تلاش می کنیم ظرف ماه های ابتدای سال (خردادماه) بتوانیم در نقطه صفر قرار بگیریم که برای رسیدن به نقطه صفر 10 میلیارد بودجه نیاز داریم.
مرادخانی درادامه تصریح کرد: مقدمات جلسات شورایعالی تئاتر فراهم شده است و انشاءالله در اسفندماه اتاق فکر مجموعه تئاتر شکل خواهد گرفت. پست مدیریت تئاتر کار بسیار سختی است جامعه نسبت به دو سال گذشته حساس تر شده است و دغدغه هایی وجود دارد که باید به آن احترام بگذاریم. به طور مثال مجوز ارایه شده به همخوانی زن، اعتراضی را به همراه داشت که دغدغه علما برای ما بسیار قابل احترام است باید حساسیت های جامعه را لحاظ کنیم. و آرام آرام به سمت پاکیزهسازی در این حوزه برویم. برخی از زیرساخت ها باید آهسته شکل بگیرد. تئاتر مظهر فرهیختگی است و آینه تمام نمای جامعه می تواند باشد.
وی در ادامه گفت تئاتر یک سر و گردن بالاتر از سینما است و در این شرایط مدیر خوب مدیری است که بیشتر بشنود و در کارش از خرد جمعی بهره ببرد.
اردشیر صالحپور پس از سخنان مرادخانی به چند نکته مهم در حوزه تئاتر اشاره کرد و گفت: متاسفانه مهربانی و برادری در اهالی تئاتر کمرنگ شده است . به جز اهالی تئاتر کسی نمی تواند وضعیت این عرصه را بهتر کند که آن هم با مهرورزی میسر خواهد بود. ضرورت فعالیت بخش خصوصی به مراتب بیشتر به چشم می خورد همچنین در مدت کوتاهی که مسئولیت سرپرستی تئاتر را برعهده داشتم دو دستاورد شکل گرفت اول این که باید نقدپذیر بود و دوم شورایعالی تئاتر باشد تحقق یابد تا با درک درست از وضعیت تئاتر آن را رهبری کرد. اخلاق و انصاف را در آثار باید به دقت توجه کنیم .
در پایان مراسم مهدی شفیعی پشت تریبون قرار گرفت و از حضور اساتید و پیشکسوتان برای این جلسه تشکر کرد و گفت: از شما می خواهم به عنوان کارگذار برایم دعا کنید تا در این مدت کوتاه مدیریتی رو سفید باشم و با به یادآوردن نام من حس خوبی در ذهن متبادر شود. به اعتقاد من تئاترایران بالنده است امسال در جشنواره شاهد حضور جوانان زیر 40 سال بودیم که بسیار ارزنده است و کار ما دو چندان می کند.
در ادامه شفیعی گفت: اعتقاد داریم فارغ التحصیلان و هنرمندان نسل های مختلف در کنار می توانند اتفاق خوبی را رقم بزنند. در این سالها امکانات سخت افزاری نتوانسته جوابگوی علاقمندان به این عرصه باشد . به عقیده من جریان جدیدی در حوزه تئاتر شکل گرفته است که بسیار خلاق و توانمند وبا انرژی تر از سیستم دولتی است. سازو کاری را شکل بدهیم که تئاتر به کمپانی های کوچک تبدیل شود و تمام فعالیت گروه ها از این طریق دنبال شود.
وی در ادامه گفت: من ظرفیت وزارت ارشاد را می شناسم باید امکاناتی که در اختیار داریم به سمت هنرمندان سوق دهیم و به سمت قوام تئاتر برویم. آقای نادری از افراد دلسوز و مسئولیت پذیر هستند که واقعیتها را عنوان می کنند و در تصمیم گیری ها صاحب ایده و تفکر اند .
باید با بودجه کم هم حمایت کنیم
شفیعی در ادامه به بودجه محدود تئاتر اشاره کرد و گفت: بودجه خوب نیست الان از همیشه بدتر است شرایط مالی در همه بخش ها این گونه است و متاسفانه باید بگویم سرجمع بودجه فعالیت تئاتری اداره کل به رقم 10 میلیارد هم نمی رسد. اگر بودجه هم کم باشد باید حمایت از تولیدات تئاتر تعریف شود و نباید فراموش شود که اگر به سمت تئاتر خصوصی برویم و از همه ابزارها و ظرفیت ها استفاده کنیم و صندلی های اندک موجود خالی نباشد.
وی در خاتمه به مجموعه های تئاتر شهر در استان ها اشاره کرد و گفت تاکنون 8 تئاتر شهر در استان ها ایجاد شده است که 5 تئاتر شهر آن هر شب برنامه دارد وکلیددار آن انجمن های هنرهای نمایشی هستند باید مجموعه ها فعال باشند با بتوانیم تئاتر را در شهرستان ها گسترش دهیم.