به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، در پایان معاملات هفته منتهی به ۲۷ اسفند ماه 1393 که آخرین هفته سال ۹۳ نیز به شمار میرفت، شاخص کل با ۱۵۳۹ واحد کاهش نسبت به هفته قبل، به رقم ۶۲ هزار و ۵۳۱ واحد رسید.
بر اساس این گزارش عملکرد تالار شیشهای در این هفته به شرح زیر بود:
شنبه: مطابق انتظارات بازار روز شنبه مثبت شد. همچنان شاهد افزایش امیدها نسبت به حصول توافق هسته ای هستیم. بازار این روز هر چند با عرضه هائی مواجه بود، اما این عرضه ها نتوانست سهام را وارد مدار منفی کند. بخصوص سهامی که از توافق تاثیر مستقیم مثبتی می پذیرند. از گروه های بانکی، خودروئی، لیزینگی و حمل و نقل به عنوان اصلی ترین کاندید این رویداد مهم یاد می شود. بازار این روز هر چند نشانه هائی از ورود پول داشت، اما به نظر می رسد همچنان پولهای بزرگ وارد نشده باشد. تفاسیر از ادامه این روند در بین فعالان بازار مختلف است. در روز شنبه تقریباً نصف بازار با ارزش معاملات بلوک مواجه بود. خبهمن، میدکو، شیراز و شبهرن نمادهائی بودند که با بلوک هائی در بازار بلوکی همراه بودند. بالتبع معامله آنها در این بازار بر شاخص کل تاثیری ندارد و فقط حجم معاملات را افزایش می دهد. پس می توان گفت که مثبت خوب این روز تا حدودی مدیون کاهش حجم مبنا و معاملات واقعی سهام بوده است. همچنین در روز شنبه بازگشائی فخوز و معاملات منفی فولاد و کگل اثر منفی بر شاخص داشتند و فارس، تاپیکو و بملت نیز بیشترین اثر مثبت را بر شاخص داشتند. شاخص بازار این روز توانست با رشدی 539 واحدی به عدد 64610 واحد برسد.
یکشنبه: مطاب انتظارات بازار روز یکشنبه مثبت و با افزایش عرضه ها مواجه بود. خصوصاً عرضه ها در گروه های مثبتی همچون بانکی و خودروئی توسط حقوقی قابل توجه بود. این عرضه ها البته با توجه به مهلت تسویه T+3 تا حدودی طبیعی بود. برخی از اعتبارها در کارگزاری ها نیز به نظر این روز باید تسویه می شد. بازار روز یکشنبه نیز همانند روز شنبه در بازار بلوکی با بلوکهائی مواجه بود. البته همانند روز شنبه این بلوکها تاثیری در مثبت شدن شاخص نداشت و مثبت این روز نیز همانند روز گذشته خودجوش و ناشی از خوش بینی های هسته ای بوده است. دلار نیز در این روز مجدداً ریزش کرد. نهایتاً بازار روز یکشنبه با 370 واحد رشد به عدد 64980 واحد رسید. گروه بانکی و در راس آنها بانک صادرات پیشرو بودند.
دوشنبه: مطابق انتظارات بازار این روز مثبت و متعادل بود و البته به دلیل برخورد شاخص گروه های پیشرو بانکی و خودروئی به مقاومت پیش روی خود با افزایش و شدت عرضه ها مواجه شد. البته این عرضه ها تنها به این دلیل نبود و عوامل و اخبار سیاسی نیز دخیل بودند. تنها می توان گفت همزمانی انتشار این اخبار با برخورد شاخص ها و قیمتها به محدوده مقاومتی خود باعث عکس العملی مضاعف گردید که منجر به تشدید عرضه ها شد. به جرات می توان گفت که اگر چنین اخباری نبود، احتمالاً این روز اوضاع بسیار بهتر می بود، چرا که فروشنده های پول لازم تقریباً به اتمام رسیده اند. در روز دوشنبه بازاری پر بلوک و بسیار پر معامله ای را شاهد بودیم. شایعات پیرامون این معاملات بر این امر صحه می گذارد که عمده این بلوکها بین صبا تامین و رفاه بابت رد دیون بوده است. بازار این روز با یک افول آغاز کرد و نهایتاً با یک صعود نصفه و نیمه هم به کار خود پایان داد. نهایتاً بازار روز دوشنبه با اثر مثبت فملی و بقیه بانکهای پرحجم نظیر تجارت و صادرات به رقم 65122 واحد رسید و توانست تا حدودی از مرز روانی 65000 فاصله بگیرد.
سهشنبه: روز سهشنبه بازار یک روز خاص و تاریخی را تجربه کرد. در این روز رکورد ریزش در نمودار شاخص شکسته شد که در تاریخ بورس سابقه نداشت. شاخص نیز 5.5 درصد ریزش را تجربه کرد. ریزشی که هم تلخ و هم شیرین بود. تلخ از این جهت که سرمایه های مردم دود شد، شیرین از این جهت که موجب پدیدار شدن فصلی نو در بازار خواهد شد. در این روز دو نماد شفن و حفاری نیز به گره رفتند، اما در کمال تعجب حجم مبنای آنها ثابت ماند. این دیگر بسیار تعجب آور و عجیب بود. هر چند بعداً هر دو نماد به اندازه حجم مبنای خود مورد معامله قرار گرفتند، اما به نظر در این زمینه مقام ناظر باید توضیح دهد! به نظر این مساله حتی از مساله بازگشائی کذائی پالایشگاه ها نیز مهمتر باشد. این گزارشات بسیار مبهم و به نظر عدم انتشار و بازگشائی آنها با این شرایط بسیار بهتر از بازگشائی با چندین سناریو می باشد. به طور کلی این بازگشائی و نحوه انتشار زمانی و محتوائی گزارشات موجبات نارضایتی بسیاری از فعالان بازار را برانگیخته بود. روز دوشنبه اواخر وقت که شایعات انتشار گزارشات پالایشگاه ها منتشر شد، عرضه ها شدت گرفته بود و در روز سهشنبه از ابتدای وقت نیز بازار با فشار این عرضه ها در تقریباً تمامی نمادها همراه بود. هر چند بعد از بازگشائی پالایشگاه ها و برخی حمایتها از آنها بازار در دیگر نمادها با افزایش تقاضا همراه بود، اما همچنان شرایط را نمی توان با ثبات تلقی کرد. در این روز شایع شده بود که صف فروش شبندر را صندوق توسعه بازار جمع آوری کرده استف که به نظر صحیح باشد. به هر حال این اقدام باعث شد شپنا، صف خرید شود و کلیت بازار هم تا حدودی با بهبود روند معاملاتی همراه گردد. نهایتاً روز سهشنبه ریزش تاریخی شاخص با اثر منفی پالایشگاه ها سبب شد تا به رقم 61532 واحد برسد.
چهارشنبه: مطابق انتظارات پس از ریزش سنگین روز سهشنبه که عمدتاً ناشی از هیجانات منفی ناشی از بازگشائی پالایشگاه ها بود، روز چهارشنبه بازار تقریباً با 1000 واحد رشد توانست تا حدودی قسمتی از ریزش روز گذشته خود را جبران کند. خوش بینی های هسته ای نیز افزایش یافت و فروشندگان نیز پا پس کشیدند. معاملات پالایشگاه ها که همگی با صف خرید همراه بودند نقش مهمی در مثبت خوب این روز ایفا کردند. از جمع آوری صفوف فروش پالایشگاه ها در اواخر وقت روز سهشنبه مشخص بود که روز چهارشنبه متعادل می شوند که نهایتاً به دست سفته بازان صف خرید نیز شدند. البته این رویه موجبات تعجب همگان را برانگیخت. اینکه ریزش شپنا دیروز سنگین بود، مورد قبول همگان است و می تواند صف خرید نماد را توجیه کند ولی صفوف خرید در بقیه پالایشگاها تقریباً عجیب بود که می توان دلیل آن را همین جو خوش بینی ناشی از توافقات هسته ای و البته جوی که در شپنا ایجاد شده بود دانست. دقت داشته باشید که فارغ از مساله شپنا، این جو در پالایشگاه ها احتمالاً به زودی نقش بر آب شود. چراکه با توافق هسته ای احتمالی ریزش بیشتری را در نفت خواهیم داشت و در ثانی بودجه 94 آنها نیز همچنان در هاله ای از ابهام است. به طور کلی می توان گفت که به هیچ وجه ابهام از این صنعت رخت بر نبسته است. شاید بتوان گفت که اسپردهای نفت و فراورده احتمالاً بتواند به کمک این صنعت در سال آتی بیاید، اما با توجه به نوسانات آن هم اصلاً مشخص نیست. به هر حال رفتار بازار به نظر در این نمادها صحیح نمی باشد و عمدتاً با هیجان همراه بود. هر چند با توافق هسته ای کلیت بازار P/E می گیرد و ممکن است این صنعت نیز مستثنا نشود. در این روز هم بازار با بلوکهائی همراه بود، اما حجم معاملات به یمن پالایشگاه ها و معاملات صعودی سهام افزایش محسوسی داشت. نهایتاً آخرین بازار سال ۹۳ با بیشترین اثر مثبت تاپیکو، ومعادن و وبملت و با رشد خوب 999 واحدی به عدد 62531 واحد رسید.