به گزارش «خبرگزاری دانشجو»، صابر محمدنیا، عضو تیم اجرایی طرح تولید غدههای عاری از ویروس سیب زمینی به شیوه کشت بافت، گفت: سيب زميني در بيش از ۱۳۰ كشور و در مساحتي بالغ بر ۱۸ ميليون هكتار كشت میشود و از آنجا که این محصول عمدتاً از طريق غيرجنسي تكثير ميشود، در اغلب مناطق جهان مورد تهدید امراض و آفات متعددي قرار میگیرد.
وی با اشاره به انتقال و گسترش بيماريهای بین نسلی از طریق غدههاي بذري آلوده تصریح کرد: محققان كشورمان نيز همگام با ساير كشورهاي دنيا، تحقيقات دامنه داري را در زمينه توليد گياهچههاي عاري از ويروس از طريق كشت بافت و توليد ريزغدههاي گلخانهاي عاري از عوامل بيماري زاي ويروسي با هدف دستيابي به يك فناوری قابل دسترس و سازگار با نيازها و امكانات داخلي پي ريزي و اجرا نمودهاند.
عضو تیم اجرایی این طرح افزود: بدین منظور سيستم كارآمد توليد رسمي غده بذري سيب زميني که در زمينه توليد غدههاي بذري پيش پايه و پايه پيشرفتهاي قابل توجهي را حاصل نمود، ایجاد شد.
محمدنیا تهیه غدههای بذری عاری از ویروس سیب زمینی با استفاده از تکنیکهای کشت بافت را مهمترین مشخصه این طرح بیان کرد و افزود: در این فرآیند ابتدا گیاهانی که مشخصه اصلی رقم مورد نظر را دارند، انتخاب شده و سپس وارد فرآیند ویروس زدایی میگردند.
وی اضافه کرد: در ادامه مریستمها یا اندامهای هوایی دارای بیشترین رشد گیاه جدا سازی شده و بر روی محیطهای کشت مناسب کشت گردیده و در ادامه گیاهچههای حاصل پس از تکثیر مقدماتی توسط آزمایشگاههای مستقل مورد آزمون عاری از ویروس بودن قرار میگیرند.
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام آزمون ELISA و تکثیر گیاهچههای موجود در صورت عاری بودن آنها از هرنوع ویروس بر مبنای این آزمایش را دیگر مرحله این فرآیند بیان کرد و ادامه داد: با کشت گیاهچههای تکثیر شده پس از این آزمایش در گلخانههای استاندارد، ریزغده یا مینی تیوبر تولید میگردد.
محمدنیا بیان کرد: در پایان این فرآیند، ریزغدههای حاصل مجدداً مورد آزمون عاری از ویروس قرار گرفته و در صورت مساعد بودن جواب بعد از شکسته شدن خواب در اختیار تولیدکنندگان غدههای بذری قرار خواهد گرفت.
وی با اشاره به اهداف راه اندازی این طرح در دانشگاه صنعتی اصفهان، ایجاد اشتغال برای فارغ التحصیلان رشته کشاورزی، دستیابی به جدیدترین فناوری تولید غدههای بذری عاری از ویروس سیب زمینی و کمک به خودکفایی کشور، تولید و تأمین غدههای بذری عاری از ویروس مورد نیاز کشاورزان سیب زمینی کار استان و منطقه و شناسایی، تولید و معرفی ارقام جدید سیب زمینی متناسب با نیازهای منطقه را مهمترین اهداف حاصل شده در انجام این طرح بیان کرد.
لازم به ذکر است، طرح تولید غدههاي بذری عاري از ويروس سیب زمینی به شیوه کشت بافت توسط هسته كشاورزي پژوهشكده شهيد اعتباري دانشگاه صنعتی اصفهان با همكاري دانشكده كشاورزي این دانشگاه و شركت انبوه كشت اصفهان در راستاي ترويج و تقويت روحيه كارآفريني در مساحتی قریب به ۱۵۰۰ مترمربع در دانشگاه صنعتی اصفهان اجراء گردید.