به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی روز شنبه ۵ اردیبهشت ماه و در بیستمین همایش فرماندهان، روسا و مدیران ناجا، با اشاره به اینکه خوشبختانه در نظام اسلامی ما شرع و قانون بر یکدیگر منطبق هستند، گفت: پلیس موظف به اجرای اسلام نیست بلکه وظیفه پلیس اجرای قانون است و اگر غیر از این باشد، در مخمصه فکری قرار گرفته و مردم را نیز گرفتار خواهیم ساخت.(متن کامل خبر اینجا)
رهبر معظم انقلاب اسلامی: نیروی انتظامی درستکار و قاطع میتواند مایه آبروی نظام اسلامی شود
این در حالیست که آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز یکشنبه ۶ اردیبهشت ماه در دیدار شرکت کنندگان در همایش فرماندهان و مدیران و روسای عقیدتی و سیاسی نیروی انتظامی قانونگرایی در دو بُعد مواجهه با مردم و همچنین در درون سازمان نیروی انتظامی را ضروری و با اهمیت برشمردند و گفتند: بدلیل سطح گستردگی ارتباط نیروی انتظامی با مردم، سلامت نیرو در این سازمان بسیار مهم است بگونهای که یک نیروی درست کار و قاطع میتواند مایه آبروی نظام جمهوری اسلامی در مقابل دیدگان مردم شود.(متن کامل خبر اینجا)
رهبر معظم انقلاب اسلامی: پاسداری از ارزشهای اسلامی و انقلابی بزرگترین وظیفه نیروی انتظامی
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی و فرمانده کل قوا، در تاریخ ۱۳۷۴/۰۴/۲۱ در دیدار فرماندهان و جمعی از پرسنل نیروی انتظامی با ایشان، که به مناسبت فرارسیدن هفته نیروی انتظامی انجام شد، طی سخنانی از اقتدار، عزت، رحمت و رأفت، به عنوان سه خصوصیت ضروری برای نیروی انتظامی کارامد و مورد قبول جامعه اسلامی نام بردند و پاسداری از ارزشهای اسلامی و انقلابی را بزرگترین وظیفه نیروی انتظامی دانستند.(متن کامل خبر اینجا)
رهبر معظم انقلاب اسلامی: نباید اغماض شود، تا نیروی انتظامی همان چیزی بشود که نظام اسلامی لازم دارد
رهبر معظم انقلاب اسلامی در تاریخ ۱۳۷۶/۰۴/۲۵ در دیدار با جمعى از فرماندهان و پرسنل نیروى انتظامى اظهار داشتند: اگر خدای نکرده از کسی تخلّف یا خیانتی دیدید، هیچ اغماض نکنید. یکی از جاهایی که نباید اغماض بشود، اینجاست. اگر خدای نکرده کسی در دستگاهی که مردم چشم امید به این دارند که در مقابل متخلّف و تهدیدکننده آسایش و امنیت مردم بایستد، احساس تخلّف کند و خدای نکرده تعرّضی به امنیت مردم از درون آنجا بشود، این گناه خیلی بزرگی است. نباید اغماض شود، تا نیروی انتظامی همان چیزی بشود که نظام اسلامی لازم دارد؛ یعنی مقتدر، سربلند، عزیز، باعطوفت و رحمت و حاضر در همه نقاط. (متن کامل خبر اینجا)
امام خمینی(ره): چه پاسداران و چه سایر قوای انتظامی و نظامی و غیر انتظامی موظف به حفظ اسلام هستند
ذکر این نکته ضروری است که امام خمینی (ره) نیز در دیدار با برخی فرماندهان نیروهای مسلح تذکراتی را در رابطه با دفاع از اسلام بیان کردند که این تذکرات نشان میدهد بنیانگذار انقلاب اسلامی وظیفه قوای نظامی و انتظامی را حفظ اسلام دانسته و تاکید فراوانی بر آن داشتهاند.
ایشان بیان کردند: شماها توجه داشته باشید، چه پاسداران و چه سایر قوای انتظامی و نظامی و غیر انتظامی و چه سایر ملت، همه توجه داشته باشند که ما وظیفه داریم که این اسلامی که الآن به ما رسیده حفظش کنیم تا آن فرد آخری هم که ـ خدای نخواسته ـ کشته میشود، موظف برای حفظ اسلام، برای دفاع از ملت، دفاع از کیان اسلامی، دفاع از کشور اسلامی تا آن آخر زن و مرد، بچه و بزرگ مکلفاند که دفاع کنند. مسئله دفاع یک امر عمومی است برای همه؛ هر کس قدرت دارد دفاع کند. به هر مقدار که قدرت دارد دفاع کند از کشور اسلام، باید دفاع کند. اسلام و احکام اسلام آنقدر اهمیت دارد که پیغمبرها برای احکام خدا و برای خدا خودشان را فدا کردند و در اسلام، از صدر اسلام به بعد، بزرگان اسلام خودشان را فدا کردند برای اسلام. وقتی یک همچه مطلبی است و یک همچه امانتی از جانب خدای تبارک و تعالی، به ما سپرده شده است، ما موظفیم همهمان برای حفظش و نباید بترسیم از اینکه چند نفر کشته شدند، چند نفر را با بمب کشتند، چند نفر را انفجار حاصل شد؛ هیچ ابداً این حرفها نیست. اسلام نه وابسته به من است و نه وابسته به تو. اسلام از خداست و همۀ ما مکلف برای حفظ او هستیم و با قدرت و قوّت حفظ میکنیم او را.(متن کامل اینجا)
البته پس از اظهارات رئیس جمهور در این رابطه واکنش علما و مراجع عظام تقلید نیز یک به یک منتشر شد.
آیت الله ناصر مکارم شیرازى از مراجع تقلید صبح روز دوشنبه ۷ اردیبهشت ماه در ابتداى درس خارج فقه خود در مسجد اعظم قم به سخنان اخیر رییس جمهور درباره اینکه پلیس موظف به اجرای قانون است نه اسلام، واکنش نشان داد.
وی تصریح کرد: اخیراً یکى از مسؤولان محترم گفته بودند وظیفه نیروى انتظامى اجراى قانون است نه اجراى اسلام؛ این سخن از سه جهت اثر منفى داشت و به هیج وجه مناسب نبود.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با تبیین سه اشکال و اثر منفی اساسی مترتب بر این سخن ناصواب، تصریح کرد: نخست اینکه معلوم مىشود قوانین ما چیزى غیر از قوانین اسلامى است؛ در حالى که همه بر گرفته از اسلام است و همه افراد اعم از پلیس و غیر پلیس موظف به اجراى قوانین اسلام هستند.
این مرجع تقلید تاکید کرد: حتى وظیفه امر به معروف و نهى از منکر بنا به تصریح قرآن کریم و اجماع مسلمین وظیفه همگان است.
آیت الله مکارم شیرازی یادآورشد: اثر منفی دیگر اینکه، اینگونه سخنان روحیه نیروى انتظامى را تضعیف مىکند و زحماتى را که براى تهذیب اخلاق و مبارزه با منکرات متحمل شده است نادیده مىگیرند و آنها را در اجراى قوانین اسلامى سست مىسازد.
این مرجع تقلید سومین اثر منفی مترتب بر این سخن را مهمتر و حساستر از دو مورد قبل دانست و خاطرنشان کرد: از همه مهمتر چراغ سبزى است که به افراد آلوده به انواع مفاسد اخلاقى و مجالس کثیف و مانند آن داده مىشود که از این به بعد آزاد هستید و پلیس کارى به شما ندارد، آنها بدون این سخنان طوفان مىکنند واى اگر چراغ سبزى هم به آنها نشان داده شود.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی تاکید کرد: امیدواریم نصیحت دوستانه ما را بپذیرند و بعد از این چنین سخنانى را تکرار نکنند.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم یادآورشد: مخصوصاً به سخنان رهبر معظم انقلاب که اخیراً خطاب به نیروى انتظامى فرمودند گوش فرا دهند؛ همان طور که ایشان تاکید کردند حفظ آرامشهاى روحى و اخلاقى جامعه مهمتر از آرامش جسمانى آنهاست.
همچنین آیت الله صافی روز دوشنبه هفتم اردیبهشت ماه در دیداری با اشاره به اینکه نیت پاک شهیدان هم برای اجرای احکام اسلام و دستورات شرع مقدس بود، گفت: اگر نهادهای انقلابی ما ارزشمند هستند؛ به خاطر اجرای خوب قانون اسلام است و این بزرگترین افتخار یک نهاد است که مجری قانون اسلام و دستورات قرآن باشد. هر فرد و نهادی در این مملکت هرچه بیشتر به قوانین شرع مقدس احترام گذاشته و به آن اهمیت دهد و اجرای آن را برای خود اصل و هدف بداند و به آن افتخار نماید، پیش خداوند متعال و حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف مأجور و مقرّب است. اینجانب بسیار نگران شدم از اینکه بعضی حرفهایی زده میشود که فلان نهاد مثلاً نباید مجری قانون اسلام باشد. این حرف درست نیست و مسئولین ما باید مراقبت بیشتری نمایند که سخنانی زده نشود که باعث نگرانی مردم با ایمان شود.
پس از آن آیت الله نوری همدانی در درس خارج فقه خود در مسجد اعظم گفت: قانون اساسی ما برگرفته از موازین اسلامی است و اینکه گفته میشود وظیفه نیروی انتظامی اجرای احکام اسلامی نیست؛ به این معناست که امر به معروف و نهی از منکر انجام نشود؛ در حالی که این فریضه الهی، وظیفهای همگانی بوده و همه باید ملزم به اجرای آن باشند.
به هر حال نگاهی گذرا به قانون اساسی جمهوری اسلامی نشان میدهد که به عنوان نمونه در این قانون به عنوان اصلیترین سند قانونی کشور از قوه مجریه به عنوان مجری احکام و قوانین اسلامی نام برده شده است و رئیس جمهور موظف است به «پاسداری از مذهب جعفری» سوگند بخورد.
آنچه که قابل اهمیت بوده این است که در نظام مقدس جمهوری اسلامی کلیه قوانین منطبق با شرع مقدس بوده واگر هم قانونی وجود دارد که به صراحت از آن به عنوان شرع نام برده نشده عقلا وعرفا هم مغایرتی با روح احکام اسلامی ندارد.
لازم به ذکر این نکته است که در بیانات بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی و نیز رهبر فرزانه انقلاب اسلامی، نسبت به وظیفه قوای نظامی و انتظامی تاکیدات جداگانهای صورت گرفته است و همچنین واکنش مراجع عظام تقلید به این مهم دربردارنده اهیمت پرداختن به فریضه امر به معروف و نهی از منکر برای تمامی قشرها است.