به گزارش گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، همایش «دین و عقل؛ در نظر و عمل»، 11 تا 13 ارديبهشتماه به همت «بنياد مطالعات اسلامي برلين» و «مؤسسه دومنيكن هامبورگ براي مطالعات تاريخ مسيحيت و اسلام»، «اسقف نشين كلن» و حمايت رايزني فرهنگي ايران در آلمان برگزار شد.
در اين همايش كه جمعي از پژوهشگران و اساتيد دانشگاهي ايران و آلمان حضور داشتند، حجتالاسلام والمسلمین مهدی ایمانیپور، رئیس افتخاری «بنیاد مطالعات اسلامی برلین» در رابطه با رابطه عقل و دين، گفت: بررسی رابطه عقل و دین امری نوظهور نمیباشد، بلکه پيشينه اين مسأله به قدمت پيدايش اديان الهي است.
حجتالاسلام ايمانيپور به دیدگاه قرآن در مورد عقل و رابطه آن با دین اشاره كرد و افزود: قرآن بندگی کورکورانه خداوند را نفی میکند و مسائل اعتقادی نظیر توحید را با براهین عقلی اثبات میكند.
وي ادامه داد: قرآن قانون عليت را كه يكي از مهمترين اصول عقلي است، بدون استثنا در تمام موارد، چه در حيطه موجودات مادي و چه در حيطه مجردات و حتی امور اجتماعی ميپذيرد.
حجتالاسلام ايمانيپور، تأكيد كرد: قرآن كريم تفكر و تعقل را زير بناي تكامل انسانها دانسته و جهالت آنها را موجب هلاكت ميداند.
وي با اذعان اينكه قرآن كريم، مهمترين روش براي دعوت به سوي حق را حكمت و برهان ميداند، گفت: قرآن دلیل پشت كردن به دين الهي را عدم تعقل میداند و همچنين، هم راه عقل و اندیشه را محترم میشمارد و هم راه دل را، امّا در پیمودن راه دل نیز عقل ملاک، جهت و میزان صحت و سقم یافتههای عارف است.
حجتالاسلام ايمانيپور در سخنان پاياني خود، يادآور شد: بشر امروز، بیش از هر چیزی نیازمند دین عقلانی است و تنها در سایه چنین ره آوردی است که میتوان با تأكيد بر تفكر و تعقل جهانی عاری از خشونت را نوید داد.
مباحثي در رابطه با نسبت دین و عقل در اسلام و مسیحیت، ارائه دیدگاههای نظری پیرامون اخلاق زیستی و معنا و روند سکولاریزاسیون به عنوان یک پدیده مدرن و چالش هایی پیش روی آن در ادامه اين مراسم، بيان شد.
گفتنی است، در طول برگزاری سه روزه این همایش «دین و عقلانیت در دوره آغازین اسلام»، «دین و عقل در دوره مدرن»، «اخلاق زیستی در اسلام و مسیحیت» و «روند سکولاریزاسیون» مورد بررسي قرار گرفت.