به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو» مهدی فضائلی کارشناس مسائل سیاسی در مناظره مذاکرات هسته ای در مناظره ای با عنوان مذاکرات هسته ای کدام گفتمان خوب یا بد؟ که امروز در دانشکده رسانه خبرگزاری فارس برگزار شده بود گفت: در شرایط عادی توافق خوبی توافقی است که براساس معاهده ان پی تی تنظیم شود و مطابق آن حقوق و تکالیفی نیز مشخص شود.
وی تصریح کرد: توافق خوب یعنی اینکه ما نه به عنوان یک کشور استثنا بلکه مانند دیگر کشورها مطابق این معاهده تکالیف را پذیرفته و از حقوق آن نیز برخوردار شویم که البته این مربوط به شرایط عادی است و ما نیز باید به سمت آن پیش برویم.
کارشناس مسائل سیاسی افزود: یکی از نقدها این است که ما از حقوق مندرج در معاهده ان پی تی برخوردار نیستیم اما تکالیف آن بیش از چیزی است که در ان پی تی آمده است.
وی با بیان اینکه ما می پذیریم که اقتضائاتی وجود دارد که نمی توان مطلوب را مهیا کرد تصریح کرد: ما باید حداقل ها را بپذیریم که بر همین اساس و بر مبنای همین انعطاف که می پذیریم نرمش قهرمانانه نیز داشته باشیم.
فضائلی افزود: در توافق نهایی باید به چند نکته توجه داشت اول اینکه چرخه سوخت به طور کامل در دست ما بوده و علاوه بر آن اگر این چرخه سوخت در حد آزمایشگاهی تعریف شود حتما خوب نیست بلکه باید در یک حداقل صنعتی تحقق پیدا کند.
مدیر عامل اسبق خبرگزاری فارس با اشاره به نکته دوم در توافق نهایی اظهار داشت: بحث فناوری هسته ای با استقلال سیاسی ما گره خورده است و در طول بیش از ده سال توافقاتی که صورت گرفته به هیچ عنوان نباید به استقلال سیاسی ما آسیب وارد کند.
کارشناس مسائل سیاسی با تأکید بر اینکه فقط بحث سوخت داشتن کفایت نمی کند گفت: در این حالت ممکن است چرخه سوخت حداقلی داشته باشیم اما در کنار آن تعهداتی را بپذیریم که به استقلال سیاسی ما آسیب بزند.
وی افزود: اگر قرار باشد توافقی به استقلال سیاسی ما آسیب بزند خوب نیست چرا که این استقلال را به راحتی به دست نیاوردیم و در مرحله بعدی برای ما گران خواهد شد.
وی با اشاره به توافق خوب گفت: توافق خوب باید ناظر به شناخت ما از طرف مقابل که دشمن ما است باشد ما این مسئله را نه یک تجربه تاریخی در یک قرن اخیر بلکه در حد همین ده سال ماجرای هسته ای مطرح می کنیم.
فضائلی با اشاره به فریبکاری دشمن در ده سال اخیر از پرونده هسته ای کشور گفت: توافق خوب توافقی است که به لحاظ دقت به گونه تنظیم شود که از هر گونه فریبکاری و زیاده خواهی طرف مقابل و دشمن جلوگیری کند.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به اظهارات بهشتی پور مبنی بر قابل مصادره بودن محتویات ان پی تی از سوی قدرت های غربی گفت: اینکه آمریکایی ها می خواهند ان پی تی را مصادره کنند نمی تواند دلیلی برای عقب نشینی ما باشد.
وی ادامه داد: نباید اجازه دهیم تقصیر جانبدارانه چند کشور بر ان پی تی احاطه پیدا کند.
فضائلی با اشاره به اینکه در معاهده ان پی تی هیچ محدودیتی برای غنی سازی و تعداد سانتریفیوژها وجود ندارد گفت: البته ما گفتگو ها موضوع کاهش تعداد سانتریفیوژها و همچنین کاهش سطح غنی سازی را پذیرفته ایم که این نیز به دلیل آن است که قطعا در مذاکرات نمی تواند همه مطلوب ها به دست آورد.
این کارشناس مسائل سیاسی بااشاره به اینکه ماهیت بیانیه لوزان هنوز مشخص نیست و ما نمی دانیم درباره چه چیزی باید صحبت کنیم گفت: هم اکنون ما شاهده هستیم در مذاکرات فعلی برخی مسئولین می گویند که نما نمی توانیم از متن اعلام شده در لوزان عدول کنیم ولی همین افراد در نهایت نمی گویند یک توافق صورت گرفته است.
وی افزود: اگر بپذیریم که متن لوزان یک چارچوب اصلی است باید بگویم که اشکالات زیادی بر این متن وارده بود البته می پذیریم که گام های براساس اظهارات بیان شده از سوی ظریف و تیم مذاکره کننده برداشته شده است که از جمله آنها حق غنی سازی ایران، حفظ تأسیسات فردو همچنین آب سنگین باقی مانده تأسیسات اراک است که یک گام به جلو محسوب می شود.
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه این دستاوردهای محصول ۱۳ ساله مردم و مسئولین است گفت: اگر امروز طرف مقابل ناگزیر می شود حدود ۶ هزار ماشین سانتریفیوژ ما را بپذیرد به دلیل ین است که پیش از این با فناوری بومی ۲۰ هزار ماشین را نصب کرده ایم.
وی ادامه داد: اگر این نتایج را با مذاکرات ۸۲-۸۳ تیم هسته ای که در آن طرف غربی حتی داشتن ۵ عدد سانتریفیوژ ما را نمی پذیرفت مقایسه کنیم این مذاکرات یک دستاورد محسوب می شود.
فضائلی با اشاره به اینکه متن لوزان دارای اشتباهات زیادی است گفت: در متن لوزان این امکان به طرف مقابل داده شده که اقدام به فریبکاری کند.
وی ادامه داد: اگر امروز از مردم سوال شود که امروز برای چه مذاکره می کنیم همه آنها می گویند برای اینکه تحریم ها از بین برود و وضعیت اقتصادی بهتر شود این در حالی است که خیلی از دولتمردان فعلی بیش از آنکه دولتمرد شوند معتقد بودند تحریم ها ۳۰ درصد در اقتصاد تأثیر دارد اما الان می گویند تحریم ها بیش از ۹۰ درصد بر اقتصاد تأثیر گذاشته است.
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه اگر سرانجام توافق چنین بازده ای نداشته و تحریم ها لغو نشود توافق خوبی نیست گفت: بحث های حقوقی باید با توجه به فریبکاری دشمن در همین زمینه تضمین شود.
وی ادامه داد: آنچه در بیانیه لوزان به دست آمده به هیچ عنوان چنین چیزی را برای ما تضمین نمی کند. زمان که توافق کنیم این مسئله تصریح نشده که طرف مقابل تحریم ها را کاملا لغو می کند بلکه تعابیر تفسیر برداری آمده است.
کارشناس مسائل سیاسی اضافه کرد: ما اگر اظهارات اخیر مقامات امریکایی و گزارش رویترز مبنی بر اینکه بانک های خارجی حاضر نیستند مسئله خود با ایران را حل کنند رجز خوانی بدانیم طبق مستندات یعنی توافق لوزان باز هم ضمانتی نیست که تحریم ها با حداقل اولویت ها بعد از توافق لغو شوند.
وی با اشاره به بحث کنگره امریکا و مصوبه اخیر این موضوع را از حاشیه های همین مسئله دانست و اظهار داشت: طبق توافق لوزان تحریم ها پس از راستی آزمایی متوقف خواهد شد و این زمان بر است. از زمانی که ما متعهد شدیم تعهدات خود را اعمال کنیم قرار شد سانتریفیوژهای نصب شده در نطنز و فردو را کاهش داده و گاز قطع و تغییر راکتور اراک را شروع کنیم.
فضائلی با اشاره به فریبکاری های طرف امریکایی در طول ده سال مذاکرات هسته ای و بازخوانی متعدد از این فریبکاری ها گفت: ما پروتکل الحاقی را پذیرفته و بازرسی از تأسیسات ما در آن دوره انجام شد ما گفتیم ۳۰ سانتریفیوژ به ما بدهیدکه ندادند حتی ۵ تا هم ندادند و آخرش هم که باعث شد توافق پاریس متوقف شود این بود که گفتند باید کل تأسیسات خود را برچینید.
وی اضافه کرد: ماهیت دشمن همان است آنها همان موقع گفتند که تأسیسات ایران باید ابتدا از کار بیفتد و تکفیک و سپس نابود شود و زمانی که کار به اینجا رسید که رهبری تأکیدکردند بحث توافقات منتفی است و تأسیساتی که پلمپ شده باید برداشته شود و این کار را باید آن کشوری انجام دهد که تعهدات را پذیرفته است.
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه که دولت اصلاحات فکر می کرد اگر انعطاف نشان دهد این مسائل حل می شود گفت: فضای که آنها برای فک پلمپ ساخته بودند این بود که اگر دست به پلمپ یو سی اف اصفهان بزنیم بمباران کرده و حمله امریکا قطعی است و دیدیم که پلمپ باز شد و اتفاقی نیفتاد و فعالیت ما ادامه دارد.
وی با بیان اینکه فرزندان انقلاب باید توجه بیشتری داشته باشند گفت: آنها نباید در این مذاکره عجله کنند برای اینکه دشمن فکر می کند ما در این مذاکره همه چیز خود را به این موضوع گره زده ایم.