به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو» حسن بهشتی پور کارشناس مسائل بین الملل امروز در مناظره با مهدی فضائلی کارشناس مسائل سیاسی و بین الملل در دانشکده خبرگزاری فارس به ارزیابی خود از توافق خوب پرداخت.
وی تصریح کرد: ابتدا توافقی مطلوب است که در مرحله ای چرخه کامل سوخت هسته ای را دارا باشد. چرخه ای که از معدن شروع شده و در نهایت به راکتور تهران و بوشهر ختم می شود.
کارشناس مسائل بین الملل غنی سازی اورانیوم را از دیگر پارامترهای یک توافق خوب عنوان کرد و گفت: این غنی سازی باید بدون فشار بین المللی و سایه تحریم ها باشد این اگر صورت گیرد یک توافق خوب حاصل شده است.
وی که معتقد است توافق لوزان و ژنو مقدمه ای برای رسیدن به یک توافق جامع بوده و این توافقات مسائل کلی در چارچوب های مختلف بررسی شده است گفت: حال باید دقیقا مشخص باشد که چه کسی چه زمانی چه اقدامی را انجام دهد.
بهشتی پور با بیان اینکه فرمول توافق هسته ای بین ایران و ۱+۵ توافق در مقابل توافق است گفت: این گونه نیست که آنها اقدامی انجام ندهند. در تیرماه راجع به همه چیز توافق می کند یا سر هیچ چیز توافق نمی شود.
وی افزود: باید در نظر داشت اکنون ما با شش کشور و شش منافع مختلف روبه رو هستیم و با آنها به مذاکره پرداخته ایم بنابراین بایدگسترده کار را در نظر گرفت.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به متن ان پی تی اظهار داشت: متن انگلیسی و فارسی ان پی تی وجود دارد که از همین جا خواستارم رسانه ها این متن را روی خروجی خود قرار دهندچرا که مطالبی در باره بیانیه لوزان عنوان می کند در رابطه با این متن نیست.
وی افزود: ان پی تی یک سند بین المللی مهم است و به عنوان یکی از مهم ترین اسناد به شمار می رود که بعد از جنگ جهانی دوم تخریب شده است بند چهارم این سند آورده که برخوداری از انرژی هسته ای حق مسلم ما است و ما به اتکا آن می گویم که باید چرخه کامل سوخت هسته ای در کشورمان شکل بگیرد.
بهشتی پور اضافه کرد: من معتقدم متن کامل ان پی تی باید بر روی سایت خبرگزاری ها قرار گیرد چرا که به خاطر متن به کلماتی که در آن به کار گرفته شده است ده ها سال بر روی آن بحث شده و می شود چرا که اگر مسئله به این راحتی بود که ما حقوق هسته ای خودمان را می توانیم از ان پی تی روشن کنیم بحث های دیگر به وجود نمی آمد اما اکنون با قدرت سلطه گری روبرویم و مصادره به مطلوب کرده و از روی پیمان ها و موضوعات مختلف به نفع خود استفاده می کند.
وی اضافه کرد: به طور مثال بند چهارم ان پی تی که برخورداری از انرزی هسته ای حق همه کشورهای جهان است و آژانس باید به آنها کمک کند حتی باید انتقال فناوری نیز صورت گیرد اما متأسفانه مشکل اینجاست که اسمی از غنی سازی مطرح نشده است.
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه برخورداری از انرژی صلح آمیز هسته ای در صورتی که غنی سازی نباشد اصلا برخورداری نیز ندارد گفت: به گونه ای برخورداری تحقق پیدا می کند که بتوانیم غنی سازی انجام دهیم به طور مثال آنها در تیر ۸۹ در مناقصه بین المللی که برپا شد روسیه و فرانسه باید ۲۰ درصد از غنی ساز به ما می دادند اما به دلیل عدم توافق با ما این کار انجام نشد اگر غنی سازی مستتر نباشد آنها آن را همیشه در دست خود گرفته و به عنوان اهرم فشار استفاده می کنند بنابراین همه کشورها مانند ایران و جنبش عدم تعهد که حدود ۱۱۸ کشور هستند برخورداری انرژی صلح آمیز هسته ای بدون غنی سازی ناممکن است و به نوعی غنی سازی جزو آن است به همین دلیل مشکل ما این بوده در متن ان پی تی جزئیاتی وجود ندارد.
وی ادامه داد: ایران نمی خواهد بمب هسته ای بسازد بلکه می خواهد از انرژی هسته ای برخوردار باشد حتی اگر شما به سخنان اوباما و کری توجه کنیدخواهید فهمید که آنها معتقد که فناوری هسته ای در مغز جوانان ایرانی وجود دارد و اذعان می کنند کاری از دستشان بر نمی آید.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به این مطلب که برخی ها مذاکرات لوزان را مانند ترکمنچای می دانند گفت: منتقدان بدانند توافق لوزان ترکمانچای نیست بلکه آنها هنوز خوب ترکمنچای را متوجه نشدند و متن آن را نفهمیدند.
وی با اشاره به اینکه باید از آقای فضائلی تشکر کرد چرا که جنبه مثبت و منفی توافقات لوزان و ژنو را در نظر دارد گفت: با این نگاه سهم دقیق تری نسبت به تجزیه و تحلیل این متون خواهیم د اشت این اولین مناظره ای بود که در آن طرف مقابل مناظره کننده به جنبه های مثبت مذاکرات اشاره کرد و همه جوانب را در نظر گرفته است.
این کارشناس مسائل سیاسی تحریم های شورای امنیت اتحادیه اروپا رئیس جمهور امریکا و تحریم های کنگره را چهار نوع از تحریم های عنوان کرد که علیه ایران وضع شده است.
وی عدم مبادله مردم امریکا با ایران و عدم مبادله کشورهای دیگر با کشورمان را دو ساختار متفاوت ترسیم های دانست که کنگره ایالات متحده و رئیس جمهور امریکا علیه کشورمان وضع کرده است.
بهشتی پور تحریم بانک مرکزی و نفت را از اصلی ترین تحریم ها علیه ایران عنوان کرد و گفت: برخی از آقایان که امروز نگران مذاکرات هستند قبلا می گفتند اگر ایران را تحریم کننده نفت به ۳۰۰ دلار می رسد که اکنون دیدیم که نه تنها این نشد بلکه آنها ناجوانمردانه این کار را هم صورت دادند.
وی با اشاره به سخنان مهدی فضائلی و متنی که مورد تأیید وزارتخانه در مورد انرژی هسته ای است بیان داشت: غربی ها دو هدف را عملا بیان و دنبال می کنند نخست اینکه ماهیت هسته ای صلح آمیز ایران روشن کنند و سپس لینکه تحریم ها لغو شود.
این کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: مردم از سال ۵۸ تا کنون از تحریم های اولیه مواجه بودند به گونه ای که دیگر تحریم های امریکایی در چارچوب کشورشان بوده اما آنچه برای ما مهم بوده تحریم های ثانویه بوده است.
وی با اشاره به این مطلب که منتقدان، متن ان پی تی را مانند ترکنمچانی و خیانت می دانند گفت: برخی ها تحریم ها را سر موضوعات دم دستی می دانند اما باید گفت مجموعه تحریم ها به خاطر مسائل هسته ای ایران بوده که کشور را تحریم کرده اند نه چیز دیگری.
بهشتی پور در پایان خاطرنشان کرد: در رابطه با بحث هسته ای باید بگویم که مجموعه اقداماتی توسط ایران در رابطه با انرژی هسته ای صورت گیرد که تحریم ها به طول کامل حذف شود.