به گزارش خبرنگار پارلمانی «خبرگزاری دانشجو»، در نشست مطبوعاتی خبرنگاران پارلمانی مجلس با رییس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور و نماینده همدان در مجلس و مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان به مناسبت روزفرهنگی همدان که در نمایشگاه کتاب وبا حضور استاندار، امام جمعه، معاون امنیتی سیاسی استاندار و شخصیت های فرهنگی استان از جمله پرویز اذکایی، علیرضا ذکاوتی قراگوزلو و تعدادی از اهالی فرهنگ و ادب استان برگزار شد و از دو کتاب که در همدان منتشر شده بود رونمایی شد.
درهر دو برنامه به زوایای مختلف گردشگری در همدان تاکید شد اما در نشست مطبوعاتی مدیر کل میراث فرهنگی با خبرنگاران پارلمانی بیشترین تاکید بر توسعه گردشگری همدان بود، به نظر می رسد مدیران ارشد استان تصمیم گرفته اند آنچه در زمینه گردشگری استان تاکنون مورد غفلت واقع شده است را معرفی کنند مدیر کل میراث همدان در این برنامه آماری از وضعیت آثارفرهنگی و جاذبه های گردشگری استان ارایه کرد که حایز اهمیت است.
در این نشست سروش مقدم مدیر کل میراث فرهنگی استان همدان در سخنانی به بیان ویژگیها و شاخصهای تاریخی و فرهنگی این استان پرداخت و گفت: استان همدان با بيش از 3500 سال سابقه مدنيت و تمدن و 500 سال سابقه پايتختي در دوره هاي متفاوت با گستره اي در حدود 196491 كيلومتر مربع، داراي9 شهرستان است و بيش از 1900 جاذبه تاريخي ،فرهنگي و طبيعي را در خود جاي داده است از اين تعداد 993 اثر در فهرست آثار ملي ايران ثبت شده اند .اين استان داراي بيش از 256 بقعه و امامزاده ثبت شده است که از آن جمله مي توان به امامزاده محسن –شاهزاده حسين –امامزاده هود و اظهر –امامزاده يحيي –برج قربان –گنبد علويان –اامزاده عبداله –امامزاده اسماعيل –امامزاده اهل بن علي –بقعه خضر وموارد دیگر اشاره کرد.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان افزود: اين استان در سال 85 با تصويب مجلس شوراي اسلامي بعنوان پايتخت تاريخ و تمدن ايران نامگذاري شده كه شهر همدان بعنوان دروازه تمدن و تدين مي باشد همدان داراي 18 موزه فعال است كه شامل موزه باستان شناسي –موزه سنگ و سايت موزه هگمتانه بعنوان بزرگترين و برترين موزه استان است همچنين موزه آرامكاه بوعلي سينا-موزه تاريخ و فرهنگ ملاير(خانه تاريخي لطفعليان و مصدقي ) –موزه حمام حاج آقا تراب نهاوند –موزه تاريخ و فرهنگ نهاوند –موزه شهداي نهاوند- موزه تاريخ و فرهنگ تويسركان(خانه مسعودي)- موزه مردم شناسي حمام قلعه- موزه تاريخ طبيعي-باغ موزه دفاع مقدس- موزه تاريخ طبيعي و مردم شناسي دانشگاه آزاد اسلامي- موزه صنايع دستي- موزه مشاهير را می توان نام برد.
سروش مقدم خطاب به خبرنگاران پارلمانی مجلس گفت: استان همدان داراي 20 روستاي هدف گردشگري- 28 منطقه نمونه گردشگري همچنين 15 روستاي ويژه صنايع دستي در استان همدان وجود دارد كه داراي پتانسيل هاي بالاي صنايع دستي است.این استان داراي 36 اثر صنايع دستي كه موفق به دريافت نشان ملي و مهر اصالت شده اند و 16 رشته جهت ثبت ناملموس و 7 رشته سوغات آماده جهت ثبت دارد.
این مقام استانی در همدان افزود: مردم اين استان آميختهترين سكنهاي هستند كه در ايران وجود دارد و اقوام مختلف با فرهنگها و آداب و سنن خاص سكونت دارند. در اين ديار اقوام ترك، كرد، لر، لك و فارس در كنار يكديگر زندگي ميكنند كه خود ظرفيتي است چشمگير براي آنكه بتوان آداب و فرهنگ ايراني كوچك را در اين سرزمين به نمايش گذاشت.
سروش مقدم ضمن دعوت از خبرنگاران برای بازدید از این استان گفت: مركز استان، شهر همدان در دامنه الوند واقع شده است. قلهاي با ارتفاع 3 هزار و 574 متر از سطح دريا، نزديكي به كوهستان قابليت گردشگري طبيعتگردي را در همدان ايجاد كرده است. در ميان جاذبههاي طبيعي، شگفتانگيزترين غار آبي جهان در 75 كيلومتري شهر همدان در شهرستان كبودرآهنگ واقع شده است.اين جاذبه طبيعي از سال 1354 آماده براي پذيرايي گردشگران بود و امروز با ارائه امكانات و تأمين زيرساختها ميزبان خيل عظيمي از گردشگران در همه فصول سال است غار عليصدر با روزانه پنج هزار بازديد كننده نقش به سزایی در جذب توریست به این شهر دارد. غار علیصدر یکی از دیدنیهای گردشگري استان همدان است. گفتني است تعداد 23 غار ديگر در استان وجود دارد كه البته هنوز در آنها امكانات موجود در غار عليصدر ايجاد نشده است.
سروش مقدم به گونه های جانوری استان اشاره کرد و گفت: با توجه به شرايط اكولوژيكي استان همدان 151 گونه پرنده، 18 گونه خزنده، 6 گونه دوزيست و 33 گونه ماهي و 21 گونه پستاندار شناسايي شده است. در استان 6 منطقه حفاظت شده، 3 تالاب و يك درياچه و يك آبشار و 17 رودخانه، 9 چشمه و 15 سراب و 10 رودخانه ثبت شده وجود دارد كه هر يك قابليت چشمگيري در گردشگري طبيعتگردي در همدان داراست.
او با تاکید بر پیشینه تاریخی استان همدان گفت: نام همدان براي اولينبار در سال 1100 قبل از ميلاد در كتيبهاي آشوري عنوان شده است و اين شهر را پيش از آن امدانه، همدانا، هگمتانه و اكباتان نيز ناميدهاند. از لحاظ تاريخي همدان داراي آثار چند هزار ساله است. از تپه گيان نهاوند با قدمت 6 هزار و 500 سال تا ارگ نوشيجان با قدمت 3 هزار و 500 سال در ملاير تا تپه هگمتانه 3 هزار ساله در همدان و كتيبههاي 2 هزار و 500 ساله گنجنامه يكي پس از ديگري بيانگر آن است كه همدان ميتواند از جمله شهرهاي تاريخي حائز اهميت براي گردشگران ورودي به ايران باشد.
در اين ميان وجود آرامگاه بوعليسينا، باباطاهر، مير رضيالدين آرتيماني در كنار 35 آرامگاه و بقعه ديگر در استان همدان ميتواند از جمله ظرفيتهاي مطرح براي توسعه گردشگري همدان باشد. در اين ميان لازم است به 284 امامزاده و اماكن مذهبي همدان نيز اشاره كرد. از جاذبههای گردشگری استان میتوان به سایت تاریخی هگمتانه، گنبد علویان، برج قربان، آرامگاه بوعلی سینا، آرامگاه باباطاهر، بقعه استرومردخای، حمامهای تاریخی قلعه و حاجی، مسجد جامع، امامزاده محسن، کتیبههای گنجنامه، شیرسنگی، ارگ نوشیجان، مجموعه بازار تاریخی ملایر، معبد سلوکی، سرابهای گیان و گاماسیاب، حمام حاج آقا تراب نهاوند، آرامگاه میر رضیالدین آرتیمانی، مدرسه شیخ علیخان زنگنه و دیگر آثار تاریخی همدان اشاره کرد. در كنار اين آثار مجموعه دستكندها و شهرهاي زيرزميني سامن و ارزانفود هم توانسته است همدان را در جايگاه خاصي در حوزه باستانشناسي قرار دهد. اين مجموعههاي تاريخي در حال حاضر در دست بررسي كارشناسان براي تعيين قدمت و تاريخ دقيق لايههاي آن است كه ميتواند همدان را در عرصه گردشگري ماجراجويانه حائز اهميت نگه دارد.
مدیر کل میراث همدان ضمن برشمردن پتاسیل های صنایع دستی در استان ادامه داد: همدان به لحاظ تنوع توليدات صنايع دستي رتبه دوم را در سطح كشور به خود اختصاص داده است. سفالگري و سفال بگونهاي شاخص توانسته است لالجين پايتخت سفال ايرانزمين را مورد توجه گردشگران قرار دهد.
پيشينه اين حرفه به 700 سال پيش بازميگردد و امروز بيش از هزار و700 كارگاه سفالگري در لالجين فعال است و فروشگاههاي متعددي در اين ديدار هنر دستان مردان و زنان لالجين را به گردشگران عرضه ميكند. از آنجا كه درختان گردو در شهرهاي ملاير و تويسركان بسيار وجود دارد توانسته است ظرفيت مطلوبي براي توسعه صنعت مبل و منبت ايرانزمين را در اين ديار فراهم كند و اكنون 8 هزاركارگاه مبل منبت با بيش از 20 هزار نفر شاغل در اين رشته صنعت و هنر مشغول به كسب درآمد هستند و بنا بر آمار 60 درصد مبل و منبت كشور در شهرستان ملاير توليد ميشودكه از اين حيث همدان رتبه اول كشور را داراست 15 اثر صنایعدستی همدان دارای مهر اصالت یونسکو و 21 اثر نیز دارای نشان ملی هستند.
از جمله رشتههای صنایعدستی که هنرمندان در آن فعال هستند میتوان به سفال و سرامیک، چرم، منبت، کندهکاری روی چوب، تراش سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی، گلیم، مرواربافی، سبدبافی، ساخت سازهای صنعتی، کاشی کتیبه هفت رنگ، معرق، گردشگری، قلمزنی، مس، تذهیب، شیشهگری، مصنوعات فلزی و قالیبافی اشاره كرد. از كل رشته هاي صنايع دستي در سطح كشور 150 رشته را استان همدان به خود اختصاص داده است.
این مقام مسئول افزود: استان ما به لحاظ معدني نيز بسيار غني است به طوري كه عليرغم وسعت كم نسبت به ساير استانها رتبه هشتم ذخاير معدني را در كشور به خود اختصاص دادهايم و معادني همچون سيليس و فلدسپات و گرانيت و ياقوت كبود،توانسته است استان همدان را از غنيترين و استثناييترين استانهايي در سطح كشور رقم زند كه داراي سنگهاي تزييني مي باشد كه اين سنگها در دو نوع گرانيت تيره به نام گابر و گرانيت خاكستري تشكيل شده است.
اين ويژگي در همدان موجب شد پروژه ساخت شهر جواهرات آسيا در همدان مطرح شد و در حال حاضر بخشهايي از اين پروژه نيز در دست اجرا و بهره برداري است.
سروش مقدم در پایان سخنان خود به شرایط حمل و نقل گردشگری استان اشاره کرد و خطاب به خبرنگاران گفت: یکی از مهمترین ارکان دیپلماسی در گردشگری خبرنگاران به ویژه خبرنگاران پارلمانی هستند و بار دیگر از خبرنگاران دعوت کرد از جاذبه های دیدنی استان بازدید کنند.
رییس کمیسیون شوراها در مجلس نیز با اشاره به مشکلات خبرنگاران گفت: با توجه به این که بیمه خبرنگاران هنوز تعیین تکلیف نشده و اسباب نارضایتی در بین اصحاب رسانه را پدید آورده است نمایندگان مجلس باید به فوریت این موضوع را پی گیری کنند چرا که اصحاب رسانه سرمایه های نظام هستند.
خجسته با تاکید براهمیت گردشگری استان همدان ادامه داد: باتوجه به این که تنها راه نجات استان توسعه گردشگری است باید توجه بیشتری به سرمایه گذاری در این حوزه و رضایت بخش خصوصی را در نظر داشت.
این نماینده مجلس ادامه داد: این نکته را نباید فراموش کرد که محور توسعه اصلی استان توسعه گردشگری پایدار است سرمایه گذاران در این بخش باید بتوانند با امنیت کامل در همدان فعالیت کنند من بارها تاکید کردم مدیران گردشگری کشورو استان باید گزارش عملکرد خود را به مردم ارائه دهند.
خجسته در پایان گفت: گردشگری استان همدان به دلیل نبود زیر ساخت با چنگ و دندان مدیریت می شود متاسفانه تاکنون گردشگری همدان در حد طرح و برنامه جلو رفته است.و حالا نوبت این است که به سمت عملیاتی کردن برنامه ها گام برداریم اقداماتی که صورت گرفته خوب بوده اما کافی نیست استان همدان یکی از مهمترین فرصت های گردشگری کشور به شمار می رود وما با همکاری مدیران استانی و شما خبرنگاران باید این استان را معرفی کنیم.