گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»؛ حسین افراخته؛ تحولات منطقه غرب و جنوب غرب آسیا در روزها و هفته های اخیر هم سرعت بیشتری به خود گرفته است و هم دچار تحولات جدی در عرصه میدانی و پشت پرده تحولات گردیده است. به جهت فهم بهتر و در اختیار داشتن تصویری روشن تر از آن چیزی که امروز در منطقه در حال رخ دادن است، ابتدا نیازمندیم تا نگاهی هر چند گذرا به وقایع و تحولات روزهای اخیر داشته باشیم تا متوجه تغییرات در روند تحولات منطقه شویم.
واقعیت این است که محور مقاومت در روزهای اخیر شرایط خوبی را سپری نکرده است. در جبهه عراق داعش موفق شد در یورشی برق آسا شهر "الرمادی" مرکز استان الانبار را تصرف کرده و هزاران نفر را آواره و تعدادی را قتل عام کند. اما در جبهه سوریه شرایط وخیم تری را شاهد هستیم . شهرهای حلب، ادلب و تدمر توسط نیروهای تکفیری شامل داعش و جبهه النصره سقوط کرده است . در یمن نیز جنگ روند فرسایشی به خود گرفته است و هر روز شاهد تلفات و خرابی های بیشتر در شهرهای مختلف این کشور هستیم.
اما چرا و به چه دلیل تحولات و شرایط میدانی در این جبهه ها تقریباً به شکل ناگهانی دچار تغییرات جدی گردید. در این گزارش تلاش ما این است تا با مرور این تحولات به بررسی چرایی و چگونگی این تحولات بپردازیم.
یکی از دلایل و عوامل اصلی موفقیت جریان تکفیری اتحاد و هم راستایی عملی حامیان اصلی این جریان در منطقه است. سه کشور ترکیه، عربستان و قطر از ابتدا به عنوان حامیان اصلی جریان تکفیری شناخته می شدند ولی هیچ زمان درباره کیفیت و نحوه حمایت از گروه های تکفیری با هم اتفاق نظر نداشتند و حاصل آن نیز تعارضات و در برخی موارد خود زنی های داخلی بود که توسط این گروه ها صورت می گرفت. اما امروز با نگاهی به واقعیات صحنه میدانی به روشنی در می یابیم که سه کشور فوق الذکر در رابطه با کل جریان تکفیر به یک رویکرد مشترک رسیده اند و حاصل این اتحاد نیز به روشنی در عرصه میدانی قابل مشاهده است.
تایید دیگر برای این مسئله سخنان سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان در "روز مجروحان مقاومت" به تاریخ 26 اردیبهشت است. ایشان با تاكيد بر اينكه « در شرايط كنوني كه هجمه عليه مقاومت بزرگ است، مقاومت نياز به قرباني زيادي دارد» گفت: «اختلافات بين سعودي ها ، قطري ها و تركيه پايان يافته در حالي كه در گذشته هر كدام از آنها براي خودش حساب جداگانه اي باز كرده بود».
سید حسن نصرالله ضمن اشاره به خطر ایجاد شده که حاصل این اتحاد نامیمون است بیان داشت: «اكنون هر سه آنها وارد نبرد عليه ما شده اند اما اگر ما آستين همت را بالا بزنيم و به اندازه مسئوليت خود همت كنيم آنها را شكست خواهيم داد و استخوان هايشان را خرد خواهيم كرد و پيروزي همراه ما خواهد بود».
مسئله دیگری که می توان از آن به عنوان عامل جدی در ایجاد شرایط جدید نام برد ، حمایت جدی و علنی آمریکا از جریان تکفیری است. این نقش را می توان در چند بخش و سطح ترسیم کرد.
آمریکایی ها پس از آزادسازی تکریت توسط ارتش و نیروهای مردمی عراق، فشار زیادی را بر دولت عراق وارد کردند تا نیروهای مردمی و گروه های شبه نظامی شیعی مانند "حشد الشعبی" را از عرصه میدانی نبرد در عراق خارج کنند. اجرای این طراحی متاسفانه یکی از دلایل اصلی پیشروی های جدی داعش در عراق بود.
در سطحی دیگر آمریکایی ها و ائتلاف ضد داعش آن ها به طور جدی حملات خود علیه داعش را تخفیف داده اند و دیگر حتی شاهد حملات و عملیات های نمایشی آمریکا و ائتلاف تحت رهبری اش علیه مواضع داعش نیستیم. تایید این مسئله را می توان به وضوح در سخنان سرلشگر سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران دید. ایشان در گردهمایی جانبازان و رزمندگان استان کرمان گفت: «آقای اوباما فاصله پایگاههای شما با الرمادی چند کیلومتر است و چه طور میشود کشتار در یک کشور صورت گیرد و شما به بهانه حمایت از آن ملت در آن کشور استقرار پیدا کنید، اما هیچ غلطی نکنید! این اسمش چیست. آیا این چیزی به غیر از شریک بودن در توطئه و ضلعی از توطئه است و این به غیر از این است که هیچ ارادهای برای مقابله با آن وجود ندارد».
همچنین در این راستا در روزهای اخیر خبری در رسانه های منطقه منتشر شد مبنی بر اینکه خلبانان آمریکایی ائتلاف ضد داعش اذعان داشته اند که در عملیات های خود در عراق زمانی که با تجمعات داعش روبرو می شوند اجازه شلیک و انهدام مواضع داعش به آن ها داده نمی شود!
همه این موارد نشانگر این موضوع است که امروز خطر جریان تکفیر بیش از گذشته کشورهای منطقه را به طور جدی تهدید می کند و این مسئله ای است که می تواند موجودیت کل منطقه را تهدید نماید. در این راستا سید حسن نصرالله در سخنان خود در "روز مجروحان مقاومت" گفت: «امروز به این بازنگری نیازمندیم چون در آستانه نکبتی جدید، بزرگتر و خطرناکتر قرار داریم و آن نکبت پروژهی تکفیری است». دبیرکل حزب الله همچنین در توصیف این پروژه جدید بیان داشت: «کسی که اولین نکبت را به منطقه آورد{اشاره به تشکیل رژیم صهیونیستی}، پروژه بریتانیایی صهیونیستی بود و امروز پروژه آمریکایی تکفیری صهیونیستی است. آمریکا این طرح را برای تضعیف، پاره پاره کردن و سلطه یافتن بر امت و تصمیمگیریهای آن اجرا می کند. تاریخ در حال تکرار است؛ با عناوین و قالبهای جدید اما با همان محتوای قبلی!». همچنین سردار سلیمانی در سخنان خود در جمع رزمندگان کرمان با تأکید بر خطر جدی جریان تکفیری بیان داشت: «این توطئه خطرناکی علیه جهان اسلام است و والله اگر کسی در تشخیص آن شک کند، باید به فکر و عقل خودش شک کند».
اما راهبرد جبهه مقاومت نیز در قبال جریان تکفیر و رویکرد جدید حامیان آن به طور کامل روشن است و می توان نشانه های آن را در چه در عرصه میدانی و چه در سخنان چهره های برجسته این جریان مشاهده نمود. سید حسن نصرالله با توجه به روند جدید تحولات منطقه و حمایت های جدی از جریان تکفیر و خیز جدی این جریان برای تسلط بر منطقه از لبنان تا عراق در سخنرانی 26 اردیبهشت بیان داشت: «امروز مي گويم درهر جايي و مكاني كه لازم باشد با چشم هايي باز و بدون اينكه از طرفي اجازه بگيريم، مي جنگيم و از هم اكنون هرگز سكوت نخواهيم كرد زيرا برگ هاي قوي زيادي در اختيار داريم كه هنوز از آنها در نبرد با تكفيري ها استفاده نكرده ايم».
در همین راستا فرمانده نیروی قدس در سخنرانی مورد اشاره در بالا گفت: «به عنوان یک انسان نمیتوانیم ملتهای اطراف خود را دچار چنین بلای سهمگینی مانند داعش ببینیم. البته دلیل دینی و منافع ملی هم برای ما مهم است» . ایشان همچنین با تاکید بر نقش جمهوری اسلامی ایران در مقابله با داعش افزود : «امروز به شکل حقیقی و راستین به غیر از جمهوری اسلامی کسی در تقابل با داعش قرار ندارد، مگر ملتهایی که در کنار جمهوری اسلامی ایران و یا مورد حمایت کشور ما هستند.»
البته در صحنه میدانی نیز پیروزی های بزرگ حزب الله لبنان و ارتش سوریه در منطقه القلمون سوریه در نزدیکی مرز لبنان و همچنین آغاز عملیات آزادسازی الرمادی توسط ارتش و نیروهای مردمی عراق که در حال کامل کردن محاصره این شهر هستند، همگی نشانگر اراده جدی در محور مقاومت برای عقب راندن و نابودی جریان تکفیری در منطقه است.
به عنوان جمع بندی در یک نمای کلی جریان تکفیر و حامیان منطقه ای و بین المللی آن در صدد هستند با اتحاد بوجود آمده میان خود، طراحی خطرناک خود را در منطقه با سرعت بیشتری عملیاتی نموده و منطقه را با یک تغییر ژئوپولیتیکی جدی مواجه سازند . در طرف مقابل محور مقاومت نیز امروز بیش از گذشته برای مقابله و برخورد با این جریان عزم خود را جزم نموده و در این مسیر تعارفات معمول را نیز کنار گذاشته است و در زبان و عمل به طور جدی به جنگ این جریان رفته است که به تعبیر سید حسن نصرالله نکبت جدید جهان اسلام است.
در نهایت باید گفت تحولات روزهای آینده نمایانگر طرف غالب در این جنگ اراده ها و نبرد موجودیت در منطقه با تکفیری ها خواهد بود و به تعبیر سید حسن نصرالله: « مقاومت وارد يك نبرد به تمام معناي كلمه حياتي و بزرگ بلكه وارد نبرد دين و آبرو با تكفيري هايي شده است كه هيچ دين مشتركي با آنها ندارد».