به گزارش گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ روزنامه هافینگتون پست در تحلیلی نوشت: عربستان با سلاح های آمریکایی و حمایت این کشور، مردم یمن را می کشد.
هافینگتون پست نوشت: به نظر می رسد دولت اوباما نمی تواند در مقابل وسوسه مداخله در خاورمیانه مقاومت کند و به همین دلیل بخشی از ائتلاف ده عضو به رهبری عربستان سعودی برای مقابله با شورشیان حوثی در یمن شده است.
بر اساس این گزارش دولت اوباما با عربستان همکاری اطلاعاتی و لجستیک دارد و محموله های تسلیحاتی برای عربستان می فرستد و حتی ناوگان نیروی دریایی این کشور، دربرگیرنده یک ناوگان هوایی آمریکایی، کشتی های ایرانی را رصد می کند. به نظر می رسد واشنگتن به دلیل تعهدی که به عربستان دارد، می خواهد هر کشتی نظامی ایران را که قصد دارد به شورشیان حوثی کمک کند، متوقف کند.
مایه تاسف این است که کل جنگ عربستان در یمن، یک دروغ بزرگ است. بر خلاف ادعاهای ریاض، حوثی ها به هیچ عنوان از سوی ایران هدایت نمی شوند و به نظر می رسد در مواردی تهران از آنها حمایت می کند. حتی فیلیپ هاموند، وزیر خارجه انگلیس اذعان کرده است، روشن است که حوثی ها گماشتگان ایران در منطقه نیستند.
در واقع، شورشیان چندین سال است که در حال جنگ هستند یمن در سال 1990، بار دیگر متحد شد و از آن زمان، این کشور همواره جرم و جنایت و درگیری را تجربه کرده است. حوثی ها با وجود برخی شباهت های فقهی مذهبی با سنی ها به عنوان یک فرقه شیعی در نظر گرفته می شوند که چندین سال است علیه دولت شورش کرده اند. صفا الاحمد، یک فیلم ساز که یک مستند درباره حوثی ها ساخته است، می گوید: آنها نیاز ندارند که ایران به آنها اسلحه دهد. آنها در تسلیحات غوطه ور هستند.
علی عبدالله صالح، متحد پیشین آمریکا در یمن در یک دهه پیش از همین تسلیحات آمریکایی برای مبارزه با حوثی ها استفاده کرد. ولی بعد از اینکه صالح از قدرت برکنار شد، علیه عبدربه منصورهادی جانشین خود می جنگد. شورشیان تازه به قدرت رسیده که برخی از آنها مقامات امنیتی وفادار به صالح هستند، هادی را در پاییز گذشته سرنگون کردند. صالح ممکن است امیدوار شود که پسرش را به عنوان رئیس جمهور یمن تعیین کند.
هر کسی که با اوضاع سیاسی در یمن آشنا باشد، با این دیدگاه موافق است که هیچ یک از این کارها با هدایت ایران یا عربستان سعودی انجام نشده است. پیتر سالیسبری(Peter Salisbury) یک روزنامه نگار بر این اعتقاد است که این درگیری، همچون درگیری های گذشته بیشتر نشأت گرفته از مسائل داخلی و رقابت برای به دست آوردن منابع است به جای این که بتوان آن را درگیری منطقه ای یا ایدئولوژیک دانست.
با توجه به این که هیچ یک از گروه ها به آن سوی مرزهای یمن چشم ندارند، این درگیری نمی توانست بتواند پیامدهای منطقه ای یا جهانی داشته باشد. در این جنگ، حتی بازیگران را نیز نمی توان به راحتی دسته بندی کرد. جیمز براندون در بنیاد جیمز تاون نوشت که در هر طرف، یک ائتلاف گسترده از سنی و شیعه می توان دید. منافع شخصی و نه وابستگی های فرقه ای است که بیش از همه چیز در پست خشونت های جاری قرار دارد. ریاض، یک درگیری داخلی و کشمکش بر سر قدرت را به یک جنگ داخلی نیابتی تبدیل کرد و تهران تشویق می کند تا به این کار عربستان واکنش نشان دهد.
عربستان سعودی، خود را در لفافه حقوق بین الملل پیچیده است و ادعا می کند که می خواهد هادی را به قدرت بازگرداند. اما بیشتر طرفداران هادی بعد از این که او فرار کرد و بر حملات عربستان سعودی به شهروندان یمنی صحه گذاشت،از او روی برگرداندند. کشتن مردم به طور کلی، روش خوبی برای جلب مردم نیست. تنها اشغال کامل یمن توسط عربستان می تواند او را به قدرت برساند. یمن نیازمند یک حل و فصل مسالمت آمیز است که ریاض هیچ کاری برای ترویج آن انجام نداده است.
تلاطم و آشفتگی سیاسی در یمن، به میزان زیادی بی ارتباط با اظهارات اخیر آنتونی بلینکن معاون وزیر خارجه آمریکا است که گفته بود، عربستان، متحد آمریکا با این حملات یک پیام قوی برای حوثی ها در یمن و متحدانش فرستاد که آنها نمی توانند یمن را با زور به تصرف خود درآورند.
واقعیت این است که اگر حوثی ها هم این کار را انجام دهند، برای هیچ کس در خارج از یمن اهمیت ندارد. هر کسی که در یمن به حکومت برسد نه قدرت عربستان سعودی را به چالش می کشد و نه کشتیرانی در خلیج فارس را مسدود می کند. تنها نگرانی امنیتی جدی آمریکایی ها، گروه القاعده در شبه جزیره عربی یا اکاپ (AQAP) است. ولی حوثی ها بیش از آنکه از آمریکایی ها نفرت داشتند از این گروه القاعده در شبه جزیره عربی بدشان می آید. متاسفانه القاعده در این آشوب ها که عربستان نقش مهمی در آن داشته است، توانسته است برخی مناطق را به تصرف خود درآورد، به طوری که اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا درباره دستاوردهای اخیر این گروه در یمن ابراز نگرانی کرده بود. کاملا مشخص است که یک دولت تحت رهبری حوثی ها در حالی که زیر حملات بی امان جنگنده های سعودی است، نمی تواند با القاعده هم بجنگد.
شب گذشته جان کری، در هیبت یک کمدین ظاهر شد و اعلام کرد که آمریکا نمی تواند دست بسته بایستد در حالی که منطقه ناآرام است و مردم در همه خطوط،مرزهای بین المللی و دیگر کشورها با یکدیگر درگیر هستند.
واشنگتن به طور منظم و مکرر وارد چنین درگیری هایی می شود و عربستان هم در حال حاضر بدترین بازیگر در منطقه خاورمیانه است. در حقیقت، با معیارهای عادی، سیاست های ریاض بیشتر از ایران مغایر با منافع آمریکا است. کشورهای عادی پادشاهان مشروطه دارند که سران اسمی آنها بیشتر یک نوع جذابیت توریستی هستند. عربستان سعودی یک رژیم مذهبی توتالیتر است که در آن برادران سالخورده و فرزندان آنها بر بیش از سی میلیون نفر حکومت می کنند که تنها چند هزار شاهزاده ثروت های این سرزمین را حیف و میل می کنند. اگر شما بتوانید این مسئله را درک کنید، کار مهمی انجام داده اید.
ملک عبدالله اخیرا در گذشت و رهبران غربی به سرعت به تقدیر و تمجید از او پرداختند. این در حالی است که در عربستان بر خلاف ایران و کویت، نه انتخاباتی برگزار ی شود و نه مخالف سیاسی وجود دارد و مردم هم آزادی بیان ندارند. وزارت خارجه آمریکا نیز اخیرا وضعیت حقوق بشر در عربستان را وخیم ارزیابی کرد.