گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»- یادداشت دانشجویی*؛ هزینه های سنگین ورود مستقیم نظامی و تبعات سیاسی و اقتصادی و همچنین هجمه های رسانه ای در برابر رفتار طرفین به ویژه دردوران جنگ سرد باعث پیاده سازی سیاست جنگ های نیابتی شد. جنگ های نیابتی نوعی از درگیری و مداخله نظامی است که طرفین منازعه به دلایل مذکور راغب به ورود مستقیم نیستند و به وسیله ی نیرو های ثالث از جمله دول دیگر و یا گروههای جدایی طلب و مخالف حاکمیت وارد جنگ و ایجاد جبهه جنگ بدون درگیری خود در میادین دلخواه خود می کنند. حمایت های مالی و سیاسی و حمایت های مالی و نظامی اشکار و پنهان درکنار پشتیبانی ایدئولوژیک طرفین از جبهه های وابسته به خود نیز ادامه می یابد حال که گاها نیز ادامه این روند باعث مداخله مستقیم طرف هدایت گر جنگ نیابتی نیز می شود مانند جنگ ویتنام و ...
بررسی وضعیت چند دهه گذشته و مقایسه آن با سال های اخیر نشان از تغییر رویکرد مداخله جویانه کشورهای مستکبر و استعمار طلب غربی، در کنار رفتار سلطه جویانه آنان، در مقابله با مخالفان و رقبای خود در منطقه دارد. بزرگترین عاملی که در به هم زدن معادلات جهانی به ویژه منطقه حساس غرب آسیا نقش بسزایی ایفا می کند انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 است بدون شک الگوی استقلال و مبازره با استکبار با محور دین و دفاع از تمامیت ان با توده های مردم امیدی بس بزرگ و باوری بس شگرف را در دل مردم منطقه به وجود اورد. همزمانی بیداری اسلامی و گسترش نفوذ انقلاب اسلامی و به تبع ان رکود دیدگاه های غربی باعث شد تا سیاست های غربی و عربی منحرف با تمام قوا به میدان امده و با تمام قوا تلاش خود را متوجه تصرف انقلاب های منطقه کنند. حال انکه در بخشی هم موفق شدند با درگیر کردن جبهه های انقلابیون و استفاده از ضعف هایی همچون نبود پشتوانه قوی فکری و رهبری حکیمانه همچون امام راحل، این حرکت های مردمی را به ورطه شکست یا انحراف بکشانند. البته در کنار آن باز هم در چند جبهه به بد ترین شکل ممکن خوار شدند. از جمله شکست از محور مقاومت در سوریه و عراق و ناتوانی در خاموش نمودن شعله انقلاب بحرین.
کشورهای غربی به سرکردگی آمریکا پس از این شکست ها سیاست جدید خود را این بار پخته تر و با مدل ها و ایده های مختلف به غرب اسیا و جهان اسلام روانه کردند.
سیاست اسلام هراسی، تفرقه میان مسلمانان، تلاش برای جلوگیری از پیشرفت های علمی و اقتصادی ملت مسلمان و ... همگی بخشی از صحنه طراحی شده به وسیله جبهه استکبار است. حال می توان به مهمترین ابزار برای رسیدن به این اهداف را جنگ های نیابتی دانست. تذکر رهبر معظم انقلاب به حکام سفیه برخی کشورهای منطقه نشان از لزوم تامل بیش از پیش در این باب دارد.
نقشی که گروه های تکفیری در تصویرسازی از مسلمانان برای مردم بی اطلاع جهان از اسلام پررنگ ترین نقش را در این خیمه شب بازی خون آلود ایفا می کند. این تصویر که به وسیله گروه های تکفیری همچون داعش و النصره و ... ارسال می شود می تواند بسیار تاثیر گزارتر و مخرب تر از جنایاتی باشد که در ادوار گذشته به وسیله دشمنان اسلام بر مسالمانان تحمیل شده است. حال خواستگاه این تفکرات از جایی در میان مسلمانان سر چشمه می گیرد. تفکر وهابی به سردمداری سعودی ها و تغییرات اخیر بعد از مرگ پادشاه قبلی عربستان همه و همه دست به دست هم داد تا سودای قدرت و حاکمیت بر جهان اسلام با به روی کار امدن تیم جدید رنگ و بوی تازه بگیرد.
سیاست های بازگشت به دوران عثمانی، معایب اردوغان و تبدیل شدن ترکیه به عقبه نیرو های تکفیری، رغبت ترک ها در ایفای نقش محوری در جهان اسلام و همچنین تلاش برای خود شیرینی های بیشتر و بیشتر برای اتحادیه اروپا و ناتو روز به روز باعث فرو رفتن هرچه بیشتر ترکیه در باتلاق جنگ های تیابتی غربی ها می شود. تلاش های اردوغان و ترک ها از گذشته برای دخل و تصرف در حاکمیت و جریان سیاسی سوریه موجب شده تا دست و پای خود را گم کرده و بی گدار به اب بزندند حال انکه هم پیمانان ترکیه برخلاف اردوغان آتش تندی برای مقابله مستقیم با اسد را نداشته و بیشتر در تلاش اند تا با ائتلاف کودکانه خود با داعش بجنگند و گروه های تکفیری حاضر در سوریه را مخالفان میانه رو خطاب می کنند.
مصر هم که بعد از کودتا علیه مرسی دیگر تمام و کمال به سیستم قبل از انقلاب مردم مصر بازگشته و رفت و آمدهای پیاپی و حکام دو کشور و مراودات رو به رشد سیاسی فی ما بین نشان می دهد حمایت ها و پیمان های سیسی با آل سعود در حال محکم تر شدن است.
عربستان، ترکیه، مصر و ... رویا پردازان مقابله با جمهوری اسلامی ایران و نفوذ روز افزون انقلاب اسلامی هستند، و اکنون در این مسیر تلاش آنان متوجه کشاندن جنگ های نیابتی به مرزهای ایران شده تا با این اقدام توان و تمرکز کشورمان را از محور مقاومت دور کرده و صرف درگیری نزدیک مرزهای خود کند.
از جمله اقدامات صورت گرفته چند وقت گذشته در راستای این سیاست می توان به حمایت های مالی اخیر از گروهک های شرق کشور اشاره کرد. حضور داعش در افغانستان و اعلام وجود در آن کشور، تلاش برای دست و پاکردن حاکمیت و حتی درگیری با نیرو های نظامی و دیگر گروه های حاضر در افغانستان خود صحت این مدعا را ثابت می کند که باید آماده مقابله و رفتار سنجیده با این تحرکات بود.
وضعیت گروهای تکفیری در مناطق همجوار با مرز ایران در پاکستان نیز به مراتب پیچیده تر و پیشرفته تر از دیگر مناطق است و اهتمام ویژه ای را می طلبد. گروههایی که به مراتب از همسایگان افغانی خود به جبهه های تکفیری وهابی نزدیکترند و سبقه فعالیت انها به خیلی قبلتر از ایجاد داعش باز می گردد. استمرار سیاست های صحیح و تاثیر گذار به کار گرفته شده در شرق کشور می تواند در کنار روشنگری های رسانه ای فضای واقع گرایانه تری در مقابله هجمه های رسانه ای سعودی های وهابی به وجود اورد و نوعی مبازره بدون برخورد فیزیکی را به نفع امت اسلامی و جمهوری اسلامی ایران رقم بزند.
درگیر کردن ایران با عناوینی همچون مذاکرات هسته ای و امثال آن سیاستی است که در دوران ریاست جمهوری اخیر امریکا پرده برداری شد، امری که وزیر سابق امور خارجه امریکا بارها و بارها به آن اشاره نموده است. سیاست غافل سازی ایران از مواضع خود در منطقه در دستور کار غرب قرار گرفته و به کارگیری نیز می شود.
در راستای غفلت ایران از سیاست خارجی خود و عقب نیشنی از مواضع انقلابی شیعی به واسطه منزوی کردن ایران و و حساس کردن و امیدوار کردن ایران به همراهی تهدید و ارعاب دروان قبل نشانه ای از این تحرکات و گاه غفلت مسئولین امر بوده است.
سیاستی که در صورت غفلت دیپلمات های کشورمان و عدم هوشیاری انان باعث کم کاری و از دست دادن سنگر های دور دست و رسیدن وهابی های تکفیری و حامیانشان به اهداف تعیین شده خواهد شد . توجه به درون تقویت جبهه داخل به واسطه اتحاد و همدلی و رشد هر چه بیشتر فضای همکاری، به مراتب بهتر و شایسته تر از چشم دوختن به بیرون است که به از دست دادن نفوذ میان مردم منطقه و به تبع ان از بین رفتن محور مقاومت و صف ارایی دشمنان در مرزهای ما خواهد شد. بر کسی پوشیده نیست با پیروی از سیاست های مدبرانه رهبر معظم انقلاب و پرهیز از مشغول شدن به اهداف کوتاه مدت و حزبی و جناحی با استعانت از الطاف خداوند متعال و با توسل به صاحب الزمان (عج) می توان تمام نقشه های دشمن را نقش بر آب نموده و از به نتیجه رسیدن اصلی ترین هدف آنان یعنی شعله ور شدن جرقه های آتشی که تر و خشک را با هم می سوزاند، جلوگیری نمود.
توحید عدالت نمون - مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد ارومیه
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.