گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»- یادداشت دانشجویی*؛چند سالی است که فضای ترافیکی شهر یاسوج شاهد تردد بسیاری از خودروهایی با نمره پلاکِ کلان شهرهایی همچون تهران ، اصفهان و شیراز است.
به ذهن فرد ناآشنا اینچنین می آید که شهر یاسوج به سبب جاذبه های توریستی، مسافرین عدیده ای از شهرهای دیگر دارد. ولی بخش عمده ای از این وسایل، مالکینی بومی دارند.
تبِ داشتن پلاک های ذکر شده چنان بالا گرفته که بنگاه های فروش خودرو استان های همجوار را نیز متوجه خود ساخته است. شاید ابتدا به ساکن این موضوع امر مهمی به شمار نیاید و توجه و تأمل مردم و مسئولین را به خود معطوف نسازد، اما در واقع آنچه مشهود است بروز یک فقر و فرار هویتی است.
فراری که نشان دهنده ضعف در نگه داشت حافظه تاریخی - فرهنگی و کسب هویتی کاذب است. شکی نیست که هیچ قومی تاریخ سراسر افتخار نداشته و همواره تاریخ ملل و اقوام با نقاط ضعفی همراه بوده ولی این دلیلی برای فرار از تاریخ ، سنت و فرهنگ بومی نمی باشد.
مشابه این موضوع را نه تنها به هیچ وجه در همسایگان هم زبان و یا سایر اقوام ملی خود به این شدت نمی بینیم بلکه برعکس، همگرایی و توافق ارزشی بر سر سنت و ارزش های ُبومی و فرهنگی، بسیار مثال زدنی است.
در ریشه یابی این مسئله باید اذعان داشت که عدم شفافیت فرهنگ و تاریخ این سرزمین مخصوصاً برای نسل جدید به سبب عدم توجه و اهتمام مسئولین و نخبگان فرهنگی استان به حفظ ارزش های فرهنگی بومی و یا اثر تلقی اشتباه ایشان در دریافت از این فرهنگ و تاریخ و تعمیم برخی نقاط ضعف به پهنه وسیع آن، از جمله عوامل مهم در بروز این احساس فقر هویتی است.
آشفتگی فضای فرهنگی به سبب عدم نقد و بررسی گذشته فرهنگی-تاریخی و عدم مواجهه صحیح مسئولین ونخبگان با آن و انعکاس نادرست توسط دستگاه های متولی فرهنگی آثار ناخوشایندی در عرصه های دیگر از جمله مسائل اقتصادی و اجتماعی – سیاسی استان گذاشته است.
به هر حال نباید فراموش کرد ملتی که گذشته تاریخی خود را فراموش کند از ساختن آینده مطلوب ناتوان است. پرداختن به ریشه ها، ابعاد و عناصر این فقر هویتی و پیامد های حال و آتی ناشی از آن، موضوعی است که امید است به آن توجه جدی صورت گیرد.
* حمید دهقانیان: دانشجوی دکتری جامعه شناسی و دبیر اسبق انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه یاسوج
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.