به گزارش گروه اقتصادی«خبرگزاری دانشجو»، وعده های اقتصادی و بهبود در اوضاع معیشت و اشتغال مردم، یکی از بزرگترین و پراستفاده ترین وعده هایی است که پیش از انتخابات های ریاست جمهوری از سوی نامزدها مطرح می شود.
از طرفی نقد سیاست های غلط و اشتباهات دولتی که روزهای پایانی خود را سپری می کند یا تاکید بر نقاط قوت آن هم یکی دیگر از سیاست های انتخاباتی است که نامزدها برای کسب رای مردم از آن بهره می برند.
تناقض های پیش و پسا انتخابی دولت یازدهم
دولت یازدهم نیز طبق این روال البته با مقداری اغراق و گاها اقدامات متناقض و پر ابهام، قبل و حتی تا بعد استقرار دولت از این روند برای ملموس کردن سیاست های فکری و اجرایی خود بهره برده است.
اما در این میان یک علامت سوال جدی وجود دارد و آن تناقض های پیش و پسا انتخابی حسن روحانی و اعضا کابینه دولت یازدهم است. آنجایی که وعده های نامزد انتخاباتی در لوای ریاست جمهوری محقق نشده و البته پاسخ های وزرا به سوالات نمایندگان ملت در عمل رنگ واقعیت نگرفت.
در برخی از موارد که مطالبه مردمی برای ادامه روند کاری دولت سابق وجود داشت، با تغییر اسم سعی شد تا ردپای دولت دهم از افکار عمومی پاک شود و برخی اقدامات نیز به طور کلی تعطیل شد. سفر های استانی که پیش تر و در زمان دولتهای نهم و دهم پوپولیستی نامیده می شد؛ با نام «پویش و پایش استانها» اصلاح شد و کمک هزینه های نقدی و پرداخت های شب عید هم با نام «سبد کالا» ارائه شد و مسکن مهر را هم «مسکن اجتماعی» نامیدند تا عملا نامی از دولت سابق در ذهن مردم باقی نماند.
اما ماجرا آنجا عجیب تر می شود که نه تنها برخی قول ها وعده ها عملی نشده بلکه درست در جهت مقابل آن، حتی اقدام به تخریب و کنار گذاشتن برخی رویه هایی شده است که تا پیش از این صحبت از ادامه روند آن در دولت فعلی بود.
در یکی از این رفتارهای چالش برانگیز یکی از وزرای روحانی که ظاهرا پرچمدار تخریب رقیب است، طی ماه های اخیر به شدت به دو طرح اقتصادی دولت سابق تاخته است. طرح هایی که شخص رئیس جمهور فعلی و البته همین آقای وزیر بارها تا پیش از انتخاب شدن بر لزوم ادامه آن تاکید کرده بودند.
مسکن مهر و یارانه ها خوب است، بد است، مزخرف است یا اقتصاد برانداز؟
وزیر راه و شهرسازی در جدیدترین اظهار نظر خود با بیان اینکه دو طرح مسکن مهر و هدفمندسازی یارانهها، «اقتصاد برانداز» بوده با اشاره به مشکلات اقتصادی که مسکن مهر و یارانهها ایجاد کردند بیان داشته: «پرداخت یارانهها از همان سال اول با کسری منابع روبرو شد و امسال کل بودجه کشور را فلج کرده است.»
این جملات قصار در حالی مطرح می شود که پیش از این آخوندی طرح مسکن مهر را «طرحی مزخرف» دانسته بود. اما این ادعا درست در نقطه مقابل اظهارات وی در پیشگاه مردم و نمایندگان مجلس بود. آنجایی که نه تنها به تعریف و تمجید از آن پرداخت بلکه خود را مبدع آن دانسته و گفته بود «من بودم که برای اولین بار چنین طرحی (طرح مسکن مهر) را وارد ادبیات کشور کردم».
حالا چه اتفاقی روی داده که چنین نگرشی در کمتر از دوسال از بیان آن با چرخشی 180 درجه، گوینده خود را هدف گرفته و تبدیل به طرح هایی اقتصاد برانداز شده است.
جالب تر اینکه حسن روحانی در یکی از اولین مصاحبه های رسمی خود پیش از انتخابات دوره یازدهم ریاست جمهوری در ۲۱ فروردين ۱۳۹۲ در گفتگویی پیرامون هدفمندی یارانه ها اینطور اظهار نظر می کند:« قانون هدفمندی یارانهها، قانون خوبی است. بحث هدفمندی یارانهها از زمان دولت آقای هاشمی مطرح بود. ایشان در مجلس چهارم مصمم بود که هدفمندی را اجرا کند اما مجلس مخالفت کرد. در جلسه مشترک دولت و مجلس، اکثریت نمایندگان مخالفت کردند و ایشان که دیدند مجلس همراهی نمی کند و زمینه پذیرش آن نیست؛ طرح را کنار گذاشتند. کارشناسان آقای خاتمی هم مدتی در پی تدوین لایحه هدفمند کردن یارانهها بودند. پس اصل هدفمند کردن یارانهها مورد اتفاق همه صاحب نظران و دولتهای گذشته و فعلی است.»
آیا از نظر منطق علمی و اقتصادی مسکن مهر و یارانه ها اقتصاد برانداز است؟
جدای از این تفاوت و تغییر نگرش جدی در بین دولتمردان، زوایه دیگر این بحث آثار واقعی این دو طرح عظیم ملی -و نه تنها متعلق به یک دولت- را برای در بین مردم و اقتصاد کشور بررسی کرد.
بر اساس نظر کارشناسان اصلی ترین تاثیر و طبعاتی که این دو طرح عمده بر بدنه اقتصادی کشور داشته اند، کاهش اختلاف طبقاتی بوده است. چرا که هدف اصلی این طرح ها اقشار مستضعف اجتماع و افزایش رفاه و قدرت خرید این بخش از جامعه بوده است.
محمدحسین فرهنگی، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه اقدامات موثر دولت های قبلی نباید نادیده گرفته شود، خاطرنشان کرد: «سیاه نمایی از برخی طرح ها و فعالیت های مفید برای مجموعه اقتصادی کشور مناسب نیست.دولت قبلی در بسیاری از شهرستانها مشکل مسکن خانوادهها به خصوص خانوارهای آسیب پذیر را حل کرد و آنقدر به صورت انبوه مسکن ساخته شد که از مهاجرت بی رویه به کلانشهرها در بسیاری از موارد جلوگیری گردید.کتمان چنین موضوعی در حقیقت نادیده گرفتن اقدامات و دستاوردهای مثبت طرح مسکن مهر است که به راحتی نمی توان از آن عبور کرد.»
نکته بعدی طبعات اقتصادی نظیر کنترل افزایش افسارگسیخته قیمت مسکن و کاهش تقاضا در این کالا و از طرف دیگر بالا بردن توانایی انتخاب مصرف کننده در مصرف انرژی با توجه به آزاد سازی قیمتها و جلوگیری از مصرف ناعادلانه انرژی از سوی پرمصرفان و ثروتمندان جامعه بود.
اتفاقی که در حوزه مسکن نتیجه آن ثبات قیمت نسبی فعلی است و البته کنترل افزایش سال به سال تورم در این حوزه به سبب هجوم تقاضا، از دیگر تبعات طرح کلان و ملی مسکن مهر است. موضوعی که نه تنها مجریان آن بلکه کارشناسان و حتی اعضا دولت فعلی نیز آنرا تائید کرده اند.
علاوه بر این طرح مسکن مهر موجب ایجاد نشاط و فعالیت خوبی در صنایع پایین دستی مسکن از جمله تولید سیمان، کارخانجات ذوب آهن و دهها مورد مشابه گردیده و به این ترتیب زمینه ی اشتغال خوبی برای فعالان این حوزه فراهم آورده بود. متاسفانه با بی مهری های صورت گرفته نسبت به مسکن مهر طی دو سال اخیر، خبرهای نگران کننده ای از رکود بی سابقه در این صنایع و کاهش باورنکردنی تولید در آن به گوش می رسد که نتیجه ای جز افزایش آمار بیکاری و دامن زدن به نرخ اشتغال منفی در دولت یازدهم نداشته است.
در بخش یارانه ها نیز اگرچه باید برای تبعات تورمی توزیع نقدی پول در جامعه چاره ای اندیشید اما اصل کنترل توزیع ناعادلانه یارانه ها و احاطه ثروتمندان بر سهم مستضعفان و البته کنترل مصرف سوخت و انرژی آن هم در شرایط تحریم در آثار غیرقابل انکار هدفمندی است.
هدف از رفتارهای دوگانه با مردم چیست؟
اما اینکه چرا و با چه انگیزه ای برخی از دولتمردان و سیاسیون از تعابیر دوگانه و برخی تغییر رویکردها غیرصادقانه رو به بازی با افکار عمومی آورده اند جای سوال است. از دولتی که با ادعای راستگویی و درست کاری رای مردم را جلب کرد انتظار می رود تا کمی صادقانه تر و با انصاف بیشتری به تحلیل رویدادها و انتقال اخبار به مردم بپردازد.
عقلانیت و فهم مردم بسیار والاتر از این است که تلاش و دستاوردهایی که خودشان در ثمر دهی آن دست داشته اند، روزی برای اهداف سیاسی تائید و تبلیغ شود و روز دیگر برای هدف دیگر امثال هدفمندی یارانه ها و مسکن مهر اقتصاد برانداز قلمداد شوند. که به فرموده امام راحل مردم ولی نعمتان این کشورند و باید با صاحبان اصلی این نظام به از این تعامل شود.
باور کنید که دیگه احمدی نژاد از مشایی جدا نمیشه هر چقدر هم وانمود کنند این اتفاق نمی افته
گرچه تکرار مکررات است لیکن چون هر روز توسط دولتمردان این دروغ بزرگ به مردم القاء میشود ناچارا باید برای هزارمین بار عرض کنیم که
" هیچ دولتی هیچگاه حتی یک ریال به ملت ایران یارانه پرداخت نکرده است"
پولها یا کالاهایی که تحت عنوان یارانه به مردم داده شده است از جیب خود مردم برداشته شده و متعلق به خود مردم بوده و هست و تا کنون هیچ دولتی حتی یک ریال از جیب مبارکش به مردم پرداخت نکرده که هیچ میلیاردها میلیارد از این پولها ار به نفع خود وام بلاعوض گرفته اند،اکون هم که از این وضع ناراحت هستند به خاطر این است که از بخشی از "کیسه خلیفه" که همیشه پربود محروم شده اند ودستشان کوتاه شده وگرنه هر بیسوادی میداند که مردم بنزین لیتری صد تومان را امروز دارند میخرند هزار تومان
واقعا اينجا جا داره ديالوگ اخر مختار نامه پخش بشه