گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو» - یادداشت دانشجویی*؛حدود دوسال است که از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید میگذرد، دولتی که امروزه وزارت بهداشت آن با طرح تحول نظام سلامت توانسته افکار عمومی را به سمت و سوی خود سوق دهد.
این طرح جامع و نظام مند که با هدف ارتقاء سلامت مردم ایران رقم خورد، توانست در حوزه درمان، رضایت مردم را جلب کند و تمامی متخصصین حوزه سلامت به نتایج مثبت آن اذعان دارند.
مع الوصف آنچه در حوزه بهداشت این طرح عظیم رقم خورد، متفاوت با آن چیزی بود که در حوزه درمان اتفاق افتاد و انتقاد برخی نیروهای متخصص حوزه بهداشت هنوز پابرجاست. نگاه پیشگیرانه محوری در طرح تحول نظام سلامت با حواشی و انتقادهایی روبروست که نیاز به بررسی تامل برانگیزی دارد.
بعنوان مثال با اجرای این طرح در حاشیه شهر مشهد مقدس شاهد واگذاری مراکز بهداشتی درمانی به بخش خصوصی بودیم که در اوایل راه خود، با آنچه انتظار میرفت ،متفاوت بود، بطوری که در این واگذاری، در پیمانکاران و شرکتهای پذیرنده، عملا نگاه مالی به اجرای طرح های سلامت ایجاد شده و عملا برای تحقق این نگاه، آمارها و خدمات ارائه شده در پایگاههای سلامت براساس واقعیات نخواهد بود، حال اینکه نگاه وزارت بهداشت به ارائه خدمت باید کیفی باشد نه کمی.
از طرفی نیروهای جذب شده برای اجرای طرح تحول سلامت در حاشیه شهر مشهد، تنها با یک قراردادی یک ساله شرکتی در سختی کاری زیادی قرار دارند ودر شرایطی که گاها به آنها حتی مرخصی ماهیانه هم داده نمی شود، همواره این نیروها بیم این دارند که توسط شرکت اخراج شوند.
با این وصف، آیا در شرایطی که نیروهای بهداشتی جذب شده در این طرح، جایگاه چندانی ندارند و همواره در سختی بسیار فعالیت میکنند، اجرای کیفی طرح تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت به درستی رقم میخورد؟
از نگاهی دیگر، امروزه نیروهایی که بعنوان کارشناسان مراقب سلامت در حوزه بهداشت جذب شده اند، اکثرا ماما و پرستار هستند، این درحالی است که در حوزه بهداشت،کارشناسان بهداشت عمومی با مجموعه آموزشی کامل در حوزه پیشگیری تربیت میشوند و با گذشت بیش از چهار سال از نبود حتی یک استخدامی برای این نیروها در طرحی که به نام بهداشت است هم باید شاهد حضور نیروهای درمانی و غیر تخصصی در این حوزه باشند.
آیا با توضیحات فوق میتوانیم ارائه خدمات بهداشتی که عملا باید بر پایه قدرت تخصصی بهداشتی با نگاهی سلامت محورانه و آموزشی باشد را در این طرح عظیم سلامت شاهد باشیم؟
از نگاهی دیگر در این طرح عظیم سلامت، حقوق پزشکان به بیش از سه الی پنج برابر افزایش یافته است و در این میان در حقوق کارشناسان و مهندسین بهداشت که بعنوان خط مقدم تلاش در جهت ارتقاء سلامت و بهداشتند و سختی کار و شرایط نامناسب کاری نیز دارند، هیچ بازنگری نشده است.
به جرات می توان گفت حقوق دریافتی بسیار پایین تر کارشناسان بهداشت از حوزه های دیگر در سیستم بهداشت و درمان باعث کم شدن انگیزه پرسنل بهداشت در انجام امور محوله شده است که طبعا باعث افت کیفیت و کارایی سیستم بهداشت خواهد شد، چرا که بر اساس نیازهای مازلو تا زمانی که نیاز های پایه و اساسی انسان براورده نشود نیازهای متعالی جایی نخواهد داشت.
بی شک ارائه خدمات بهداشت محیط و حرفه ای بعنوان بازوی توانمند حوزه پیشگیری خواهد توانست بسیاری از عوامل خطر مرتبط با سلامت مردم را تا مرحله حذف پیش ببرد. در اجرای این طرح عظیم مرتبط با بهداشت، چقدر به اهمیت این دورکن پایه بهداشتی توجه شده است؟آیا می توان ادعا کرد کارشناسان این دوحوزه با مشارکت و انگیزه بیشتر، برای برخورد با متخلفین از حمایت های قانونی مراجع ذیربط برخوردار می شوند؟
امروزه طرح تحول نظام سلامت از بنیه، بعنوان بهترین برنامه پیش روی وزیر بهداشت قرار دارد. باید دید دکتر هاشمی میتواند نگاه درمان محوری به حوزه پیشگیری را با اقدامات موثر و میدان دادن به متخصصین و کارشناسان بهداشت بردارد یا خیر؟
اعتقاد براین است واگذاری بهداشت به متخصصین این حوزه (نه متخصصین درمانی)خواهد توانست گره بزرگی را از مشکلات سلامت باز کند. امید میرود با اجرای طرح تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت، حجم عظیمی از مراجعات مردم به بیمارستانهای کشور کاسته شود و بجای درمان محوری، سلامت محوری، بطور واقع بینانه در نظام سلامت حاکم شود.
احمد مهری- دانشجوی کارشناسی رشته بهداشت علوم پزشکی مشهد
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.
با سلام.با توجه به مطالب گفته شده می توان گفت دانش آموختگان بهداشتی نقش مهمی در سلامت مردم دارند و بی شک به آنان باید به عنوان یک رکن نگاه کرد.و برای رسیدن به بالاترین سطح خودمراقبتی که بالاترین هدف ارتقای سلامت است باید حقوق آنان مورد توجه ویژه قرار گیرد.
اول از همه واقعا متشکرم از مطلبی ک گذاشتین..
گفته ها واقعا جای تامل داره...
امیدوارم فکری به این وضع بشه...
ممنون
امیدواریم من بعد شاهد مطالب و اطلاعات بیشتری در این زمینه و در حوزه بهداشت و مشکلات آن در رسانه شما باشیم
ب امید روزی ک شعار " پیشگیری بهتر از درمان است" تبدیل ب عمل شود
لازم بذکر است که طرح مشابه همزمان در تبریز هم در حال اجراست و در ابتدای کار واحد مبارزه با بیماریهایی که حلقه گمشده بهداشت و درمان می باشد و در فلوچارت تشکیلاتی دانشگاه تعریف نشده بود اضافه شد و این واحد به دستاوردهای مهمی هم در بیماریابی و مراقبت و درمان در مراحل اولیه دست یافت. ولی چه شد که خیلی زود این واحد را از مراکز تابعه واگذار شده به بخش خصوصی که عمر چندانی هم ندارد جمع کرده و به نیروهای ستاذی بیماریها بسنده کردند!!
از طرفی هم مراقبان زن که کلا به بخش درمان و ماماها واگذار شده و واحد واکسیناسیونی که بطور جداگانه کار میکند بجز دو مرکز به کارشناسان محترم پرستاری واگذار شده است.(وبخاطر محدود بودن تعداد کلمات مجبورم تمام کنم)
کاش جناب آقای وزیر ومسءولین محترم دانشگاه علوم پزشکی اجازه میدادند نتایج طرح حاشیه شهر مشهد مشخص گردد سپس این طرح را به کل شهر مشهد تعمیم میدادند ، بی شک یک طرح جدید با مشکلات عدیده ای برای پرسنل بهداشتی رقم میخورد .با تشکر فراوان
واقعا داره به حوزه ي بهداشت ظلم ميشه
آقای مهری ممنون واقعا عالی بود
امیدوارم فکری به حال کارشناسای بهداشت بشه
باتشکر از زحمت های شما
صدای رشته های بهداشت به دلیل کم اهمیت شمردن بهداشت به هیچ جایی نمیرسه/
امید وارم بدانیم ک " پیشگیری بهتر از درمان" است
مطلبی ک چاپ کردید عالی بود.ممنون لطفا ب این مطالب بیشتر بپردازید
احسنت بسیار عالی....
متأسفانه مشاهده شده که وقتی ماما به عنوان مراقب کودک که تخصص این مراقبت را ندارد جایگزین بهداشت خانواده میشود،در ثبت مراقبتهای کودک و رسم و تفسیر نمودارمشکل دارد و سهل انگاری میکند.
حتی پرستار و ماما به واکسن کریر به اشتباه کولد باکس میگویند،فرق این دو وسیله ی ابتدایی جهت اتاق واکسیناسیون را آشنا نیستند و این جای تامل دارد...
چرا نیروهای بهداشتی چهار سال در دانشگاه آموزش دیده اند و حال که موقع به کار گیری این هزینه است متأسفانه بجای بهداشت از ماما و پرستار و گاها از روانشناس و مدارک پزشکی استفاده شده است....
بخصوص نیروی بهداشتی مرد که در کشور ما مردان تأمین کننده هزینه ی زندگی هستند،در سیستم بکار گرفته نمیشوند و کار این بزرگواران به پرستار و مدارک پزشکی،محول
محول شده است و زمان زیادی طی شود تا کار یک کارشناس بهداشت به این رشته ها بعد استخدام آموزش داده شود....
باتشکر از شما
از اینکه این مطلب،نوشته شده و به چاپ رسیده واقعاااا متشکرم
مراقب سلامت باید برای تمام جمعیت تحت پوشش خود پرونده بهداشتی بر اساس گروه سنی تشکیل دهد(کودک,نوجوان,جوان,سبا,سما,سالمند و بهداشت روان)
این در حالیه که اکثر مراقبین حقوق خوبی ندارن این وضع توی شهرستان ها بدتر هم هس طوری که یک مراقب با 8 ساعت کار در روز فق 400 هزار تومن حقوق میگیره درحالی که پزشک باید شیفتی 600 به مراقبین حقوق بدن.
امیدوارم که مسئولین رسیدگی کنند و بعدها مطالب این چنینی را شاهد باشیم.
مطلب حرف دل ما بهداشتیا بود
با آرزوی تغییر و تحول در حوزه بهداشت
با تشکر از درج مطلب عالی و ابراز امیدواری جهت موارد مرتبط جدید
به نظر میرسه دیگه وقت اون رسیده که به جای اهمیت دادن بیش از حد به درمان، گوشه چشمی هم به بهداشت داشته باشیم
به امید توفیقات بیشتر در عرصه بهداشت در آینده نزدیک
با تشکر فراوان......
امیدوارم روزی مسءولین هم باچشمان بازبه مسایل بهداشت وسلامت بنگرند
فقط یک موضوع کوچک اینکه نقش بچه های بهداشت عمومی بسیارپررنگ است به دلیل اینکه درحوزه ی بهداشت فردی وتغدیه فعالیت دارندولی متاسفانه خیلی کمرنگ دیده میشوند
بله واقعا همینطوره که نویسنده مطلب می فرمایند.
اگر واقعا سلامت مردم و جامعه در دستور کار دولت باشه و احیانا براشون مهم باشه با یه تحقیق سر انگشتی میتونن بفهمن که در هیچ جای دنیا درمان مقدم بر بهداشت نیست و اگه نگیم تمام نیرو ولی حداقل بیشترین نیرو و فورس یه مملکت رویه قضیه بهداشت و پیشگیری گذاشته میشه مگر در کشورهای جهان سومی که چشمشان را بر رویه تمامی واقعیت ها بسته اند...
نمیدونم چرا همیشه همه دم از عقب بودن مملک میزنن اما برا رو به جلو بودنش هیچکس نمیخواد تکونی بخودش بدهد.
بخصوص متاسفم برای سران بلادست مملکت که با سیاست ها و برنامه های کشورهای متمدن و بروز مدام در ارتباط هستند و خوب میدونند که در حوضه سلامت و علوم پزشکی در این کشورهای متجدد بر پایه سلامت محوری و پیشگیری در صف اول هست٬ چرا ایران اینطور نباشه..!!؟
شاید چون خود وزیر بهداشت هایی که تا الان بر سر کار آمدن از پزشکلن و متخصصین بودند که نباید اینطور باشه٬ و میخواهن به جامعه پزشکی خودشون خدمت کرده باشن.
واقعا مشکل ریشه ایست٬ حتی رئس WHO که به ایران آمده حرف از داروها و مسایل پزشکی ایران میزنه نه از پیشگیری و ارتقا سلامت مردم.
یه سوال از این مسئولین بزرگوار دارم: اگر واقعا به نی
شاید فقط بخاطر نشان دادن به سازمان جهانی است که بگویند ما در این زمینه نیز متخصص تربیت نموده ایم و سری بالا بگیرند که ما از جهان عقب نیستیم (در واقع ظاهر سازی دروغین) تاسف بار است.
خواهش میکنم صدای بچه های بهداشت رو ب وزیر برسانید با گذاشتن مطالب بیشتر و این ک دوران شعار پیشگیری بهتر است از درمان ب سر آمده عملا باید کاری بکنن ن حرف
در طنز جدید دکتر سلام منتظر خبرهایتان و بازتاب نظرات بچه های بهداشت هستیم
ممنونممممممم
موفق باشید
یاعلی
از شمام ممنونم.واقعا ممنون که توجه کردید.امکان داره خبرگزاری بهم جواب بده که ایا مجدد مطالب اقای مهری یا هر مطالب مرتبط رو میذارید یا نه؟
با سلام و تشکر خیلی خیلی زیاد از خبرگزاری snn
امیدوارم روزی برسه که همه ی بچه های بهداشت به جایگاه واقعیه خودشون دست پیدا کنن (از نظر جایگاه اجتماعی و اقتصادی و....)
با سلام.با توجه به مطالب گفته شده می توان گفت دانش آموختگان بهداشتی نقش مهمی در سلامت مردم دارند و بی شک به آنان باید به عنوان یک رکن نگاه کرد.و برای رسیدن به بالاترین سطح خودمراقبتی که بالاترین هدف ارتقای سلامت است باید حقوق آنان مورد توجه ویژه قرار گیرد.
پزشک سالاری متاسفانه از گذشته در نظام بهداری ما بوده سا ۶۶ حتی پزشکان هندی برای کاردانهای بهداشتی شاخ می کشیدند امروزه وزارت بهداشت و درمان با ایجاد پزشک خانواده شهری و روستایی کار را خرابتر کرده نظام غلط پرداخت حقوق ٬کارایی بسیار پایین ٬وبسیار دلیل دیگر که در این مجال نمیگنجد
بزرگترین معظل واگذاری کاربه بخش خصوصی است ونظارتهای بسیارمحدوده وبراساس فقط,مستندسازی دفاتره وکسی در سطح منطقه عملکرد را نمیسنجه.
بدتراینکه بودجه کاررا هم تحویل دادن وهیچ نظارتی برای میزان پرداختی هانیست.حقوق یکی پنجاه تومن میشه وحقوق یکی هفتصدتومن.واقعا باید به این موضوع بیشتر رسیدگی بشه
همکاوان خبرنگاراگربه عنوان یه سوژه خبری برن وچندین منطقه را بررسی کنن واز مردم سوال وجواب کنن ودرخبرگزاریها منتشر کنن شاید مسولین یه حرکتی برای بررسی مشکلات انجام بدن
بازم ممنون ازمطلبتون که حداقل یکی کمی از دردهای ما کارشناسان بهداشت را گفت.
خدا کند جناب دکتر هاشمی نظرشان درمورد بهداشت عوض بشه.
اول حق بهداشت و بعد حق افراد سالم این مملکت با عدم رعایت شعار پیشگیری مقدم است واقعا ضایع می شود و خواهد شد.
مدت ۴ سال است که وزارت حتی یک کارشناس بهداشت استخدام نکرده است. لطفا کس نیست صدای ما بهداشتیان رو بشنوه؟؟؟؟؟؟؟؟؟
از اینکه بالاخره یک خبرگزاری پیدا شد و قسمت بسیار کوچکی از مشکلات عدیده قشر کارشناسان بهداشت, مجاهدان بی ادعای عرصه سلامت, این مظلومان و تحقیرشدگان نظام پزشک سالار حاکم بر بخش بهداشت کشور را منعکس کند, بسیار سپاسگزارم. اما عزیزان عمق فاجعه ای که بر سر سیستم بهداشت و سلامت کشور آمده بسیار عمیقتر از آنست که با یک مطلب و یک رسانه قابل بازگو کردن باشد. نمیدانم چرا اکثر رسانه ها زمانی که بحث پرداختن به حاشیه ها و دردهای اجتماعی پیش می آید, آنها هم سراغ بخش درمان و پزشکان میروند. عاجزانه استدعا دارم کمی هم پای درد دل ما بنشینید, قول میدهم اخبار ناب و دست نخورده ای حاصل شود. شاید کمی مسؤلین را قلقلک داد!!
با سپاس بسیار از بزرگواری که این مطلب را نوشتن
ان شاءالله که مسئولین ذیربط رسیدگی کنند