رئیس دانشگاه خیام مشهد در گفتگو با «خبرگزاری دانشجو»:
کد خبر:۴۲۹۱۴۳
پذیرش دانشجو در رشته مهندسی راهآهن در دانشگاه صنعتی کرمانشاه
رئیس دانشگاه صنعتی کرمانشاه در گزارشی به ایجاد رشته مهندسی راهآهن در دانشگاه صنعتی کرمانشاه و پذیرش دانشجو در این رشته از نیمسال اول سال تحصیلی ۹۵-۹۴ خبر داد.
به گزارش «خبرگزاری دانشجو»، علی اکبر اختری در گزارشی به ایجاد رشته مهندسی راه آهن در دانشگاه صنعتی کرمانشاه و پذیرش دانشجو در این رشته از نیمسال اول ۹۵-۹۴ اشاره کرد.
وی افزود: با پیشرفت سریع علوم و فناوری در صنعت راه آهن و نقش سازنده آن در توسعه کشورها به خصوص در زمینه اقتصاد، همسو با سایر علوم، سیستم های حمل و نقل و خدماتی ریلی نیز گسترش یافته است و مدیریت کارا و مؤثر سازمان های مرتبط با این صنعت به صورت سیستماتیک مستلزم به کارگیری تکنیک های علمی و تخصصی است.
رئیس دانشگاه صنعتی کرمانشاه خاطرنشان کرد: امروزه با افزایش کارکردهای راهآهن در حمل و نقل بار و مسافر و به وجود آمدن شکلهای جدیدی از حمل و نقل ریلی همچون مترو، تراموا، منوریل و …، این رشته همچنان در حال گسترش است. رشته مهندسی راه آهن با مسائلی از قبیل کنترل و هماهنگی فعالیت های ریلی و برنامه ریزی ترافیکی و بهره برداری و کنترل خدمات، استفاده مؤثر از وسایل نقلیه ریلی، ماشین آلات، تجهیزات و امکانات روبنائی و افزایش کارائی و اثربخشی سازمان های حمل و نقل ریلی سرو کار دارد و با بهره گیری از یافته های علمی و تربیت منابع انسانی متخصص، می تواند در طرح، ایجاد و بهبود یک سیستم راه آهن (متشکل از نیروی انسانی، وسائل نقلیه ریلی، ماشین آلات، ساختمان و تأسیسات، لکوموتیو، واگن و غیره )کمک مؤثری کند.
وی تصریح کرد: حیطه شغلی یک مهندس راه آهن به صنعت راهآهن محدود نمیشود؛ بلکه دانش آموختگان این رشته میتوانند در صنعت ذوبآهن، مترو، واگنسازی و کارخانجات مشابه نیز اشتغال یابند و یا به عنوان یک مهندس مکانیک فعالیت داشته باشد. فارغالتحصیل رشته حمل و نقل ریلی میتواند موقعیت شغلی یک مهندس صنایع و یا یک مهندس عمران را نیز داشته باشد.
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.