به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، علی مرتضی بیرنگ در نهمین همایش اساتید و دانشجویان ایرانی خارج از کشور در تالار جم مشهد، ضمن بیان اینکه حمایت از کارآفرینان و سرمایه گذاران ایرانی مستقر در کشورهای خارجی از وظایف بنیاد ملی نخبگان به شمار می رود، بیان داشت: در حاشیه سفر دکتر ستاری به آمریکا درخواست برگزاری کنفرانس تدکس به ایشان داده شد و علی رغم فشارهای بسیار این کنفرانس با کیفیت عالی در ایران برپا شد.
وی ادامه داد: طرح میزبانی از اساتید و دانشمندان ایرانی از دیگر طرح هایی است که بنیاد ملی نخبگان تلاش داشته هماهنگی های اولیه آن را انجام داده و از ظرفیت اساتید و دانشمندان ایرانی که در دانشگاه های خارج از کشور تحصیل می کنند، استفاده نمایند.
مشاور امور بین الملل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهور به سامانه هماهنگی با دانشجویان مقیم در خارج از کشور اشاره کرد و گفت: در 5 ماه گذشته حرکت های خوبی جهت ساماندهی دانشجویان مقیم خارج از کشور انجام داده ایم و اکنون در صفحه اول بنیاد ملی نخبگان، سایتی جهت لینک یا همراهی این دانشجویان با خود ایجاد کرده ایم.
معاونت بین المللی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به توانمندی دانشجویان محصل در خارج از کشور اشاره و خاطر نشان کرد: ما نمی خواهیم شعار بدهیم که شما به ایران بیایید و توان خود را نمایان سازید اما این مهم را می دانیم که باید جهت نهادینه شدن فرآیند استفاده از پتانسیل دانشجویان و نخبگان خارج از کشور به برقراری ارتباط موثر دست پیدا کنیم.
وی افزود: بنیاد ملی نخبگان در ایران برنامه هایی جهت جذب دانشجویان خارجی دنبال کرده است که یکی از مهمترین این برنامه ها استخدام این دانشجویان به عنوان استادیار پایه یک می باشد.
بیرنگ ضمن اشاره به زمان طولانی تایید صلاحیت مدارک دانشجویان ایرانی خارج از کشور در داخل ایران بیان داشت: ما تلاش داریم زمان هدر رفته ای را که دانشجویان ایرانی خارج از کشور در داخل ایران مجبور به گذراندن آن است، در اختیار خود گرفته و شرایط مناسب برای این دانشجویان را ایجاد کنیم.
وی به دریافت حقوق و مزایای یک استادیار پایه یک در داخل ایران برای دانشجویان نخبه ایرانی مقیم خارج در طول مدت یک سال زمان تایید صلاحتی مدرک آنها اشاره کرد و متذکر شد: دانشجویان ایرانی خارج از کشور می توانند در طول یک سال زمانی که جهت تایید صلاحیت مدرک خود در ایران بیکار هستند، به عنوان استادیار پایه یک استخدام شده و از حقوق و مزایای استادیاران پایه یک کشور استفاده کنند.
معاون بین المللی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از در اختیار گذاشتن کمک هزینه 20 میلیون تومانی به دانشجویان ایرانی محصل در خارج از کشور اشاره و تاکید کرد: این هزینه جهت آغاز به کار دانشجویان ایرانی خارج از کشور در داخل ایران به آنها داده می شود و در کنار این بیمه، حقوق و مزایای یک استادیار پایه یک نیز برای این دانشجویان لحاظ خواهد شد.
بیرنگ با بیان اینکه ما نمی خواهیم بگوییم دانشجویان در داخل ایران تاثیری در پیشرفت کشور ندارند، گفت: اگر نگاهی به موفقیت های کشور چین بیندازیم به اعتراف خود کارشناسان چینی به این مسئله می رسیم که دلیل اصلی موفقیت اقتصاد چین استفاده از دانش متخصصان خارجی این کشور بوده است.
وی به پایگاه های همکار با بنیاد ملی نخبگان اشاره کرد و افزود: دانشگاه شریف با پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشرفته ، دانشگاه تهران با مرکز بیوفیزیک-بیوشیمی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، پژوهشگاه فناوری های نوین پزشکی در بیمارستان امام خمینی (ره) که توانسته است در بحث رباتیک پزشکی فعالیت های بی نظیری داشته باشد، پژوهشگاه رویان، پارک فناوری پردیس تهران و شرکتهای سیناژن و آریوژن، پتروپارس، سازمان نظام صنفی رایانه ای و دانشگاه صنعتی اصفهان از جمله پایگاه هایی هستند که بنیاد ملی نخبگان را در امر همکاری با متخصصان و دانشمندان ایرانی غیرمقیم یاری می کنند.
بیرنگ در خصوص حضور مدیرعامل شرکت فیلیپس و بازدید وی از دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: مدیرعامل شرکت فیلیپس که برند شرکتش جزو 3 برند برتر جهان می باشد در دانشگاه علوم پزشکی تهران از ربات امدادگر ساخته شده توسط این دانشگاه که نمونه ارتقا یافته طرح آمریکایی آن می باشد استقبال کرده و بنا شده است این ربات در ایران و با برند فیلیپس در جهان به فروش برسد.
معاون بین المللی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری طرح دیگر جهت حمایت از اساتید ایرانی در حال تدریس در دانشگاه های کشور را طرح حمایت از فرهیختگان فناورانه نامید و افزود: در این طرح که در پردیس تهران کارهای آن دنبال می شود اساتید مقیم دانشگاه های خارج از کشور مورد حمایت قرار گرفته و تسهیلات ویژه ای به آنها قرار داده خواهد شد.
وی افزود: تسهیلات نظام وظیفه نیز طرح تازه ای است که بر اساس آن دانشجویان محصل خارج از کشور که به داخل ایران آمده اند می توانند با در دست گرفتن یک پروژه در طول مدت سربازی این طرح را جایگزین و سربازی خود را انجام داده باشند.
بیرنگ خاطر نشان کرد: البته طرح نظام وظیفه سخت گیری های خاص به خود را دارد و باید حتما دانشحویان ایرانی خارج از کشور در طول مدت گذراندن این طرح در داخل ایران باشند و همان مدت زمان سربازی را صرف کار بر روی یک پروژه علمی کنند.
وی به برنامه های دولت یازدهم اشاره کرد و گفت: به دنبال شرایطی هستیم تا ظرف دو سال آینده و قبل از پایان دوران کار دولت یازدهم تعداد پایگاه های خود را به یکصد پایگاه ارتقا بدهیم.
بیرنگ در پاسخ به سوال فلسطین، دانشجوی دانشگاه یوآن مالزی در خصوص ضمانت اجرایی طرح های عنوان شده از سوی بنیاد ملی نخبگان کشور متذکر شد: دوستانی که نگران این هستند که در طول یک سال حضور در ایران ضمانتی جهت دریافت خدمات عنوان شده نداشته باشند، می توانند از افرادی که ثبت نام کرده و این بروکراسی را پشت سر خواهند گذاشت، سوال نموده و یا اینکه در نهایت از شرکت محل کار خود مرخصی گرفته و در صورت قبول نداشتن این طرح به کشور مربوطه بازگردند.
بیرنگ در پایان در پاسخ به این سوال که جهت ایجاد شرکت های دانش بنیان چه میزان حمایت مالی صورت می گیرد، با بیان اینکه اکنون سرویس های شرکت های دانش بنیان ما نزدیک به 100 هزار دلار می شود، یادآور شد: در ایران جهت ایجاد شرکت های دانش بنیان تا حدود 300 میلیون تومان هزینه در اختیار متقاضیان قرار می گیرد و بر اساس نظرسنجی صورت گرفته از دانشجویان خارج از کشور حدود 80 درصد از این دانشجویان تنها به این دلیل قصد بازگشت به ایران را دارند که جزو هیئت علمی محسوب شوند، نه چیز دیگر.
در ضمن دانشجویانی که در خارج هستند، از کمک هزینه های تحصیلی برخوردار میشوند که دانشجویان داخلی ندارند و هنگام جذب هیات علمی هم اساتید سنگ دانشجویان خارج را به سینه میزنند.