فضای رسانه ای که برای «رستاخیز» پیش آمده است به گونه ای است که مسئولان فرهنگی، با تناقضگویی هایشان همچنان درحال غافلگیر کردن مردم و رسانهها هستند. تناقضگویی که عوامل فیلم را هم دچار سردرگمی در مورد وضعیت فیلم کرده است.
به گزارش گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، دو سال پیش نوسان در بازار باعث شده بود قیمت دلار به لحظه تغییر کند. در همان روزها لطیفهای بر سر زبانها افتاده بود که شخصی از قیمت دلار میپرسید و فرد مقابل پاسخ میداد: الان یا الان؟ کنایهای از تغییر لحظه به لحظه قیمت دلار.
تصمیمگیری برای اکران «رستاخیز» هم این روزها چنین نوساناتی دارد. تصمیمات مقطعی مدیران فرهنگی با روح و روان عوامل سازنده «رستاخیز» که هیچ؛ با روح و روان مخاطبان هم بازی میکند. تجمع کنندگان همیشه حاضر هم نمی دانند چه باید بکنند؟
آخرین اظهار نظر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برنامه وزارت ارشاد برای اکران فیلم رستاخیز؛ این بود که در مورد «رستاخیز» با برخی مراجع حرف زدند واحمدرضا درویش کارگردان «رستاخیز» هم فیلم را در قم و در بیوت برخی از مراجع نمایش داده است.
جنتی در این زمینه گفته است: اصلاحات مد نظر مراجع بر فیلم انجام شده است اما برخی مراجع نظرات فقهی خاصی دارند و نظرات فقهی هم قابل تغییر نیست و نمیتوان با مذاکره یا گفتوگو آنها را حل کرد.
وی ادامه داد: ما به دنبال این هستیم که هم فیلم در اولین فرصت اکران شود و هم به نوعی مراجعی که مخالفتی دارند را قانع کنیم که اگر نظر فقهی دارند این نظر فقهی برای خودشان و مقلدانشان مورد احترام است. بنابراین اجازه دهند فیلم به نحو مطلوب برای علاقهمندان منتشر شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین اظهارات جالبی در مورد حمایتش از زمان تولید فیلم رستاخیز اظهار داشت و گفت: فیلم رستاخیز تنها فیلمی است که من بیشترین کمک را در دوران تولید و پس از تولید نسبت به آن داشتهام. هم از نظر مکاتبه با دستگاههای مختلف و هم پیش خرید سیدیهای فیلم برای کارکنان دولت که به نوعی بتوان از این طریق به کارگردان و تهیهکننده آن کمک کرد.
فیلم سینمایی «رستاخیز» در روز 24 تیر 1394 با وجود داشتن مجوز قانونی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به اکران عمومی درآمد اما ساعاتی از اکران نگذشته بود که برخی از معترضان مقابل سینما شکوفه علیه فیلم تجمع کردند و پس از آن از پرده سینماها به پایین کشیده شد.
چند روز بعد خبرگزاری تسنیم، از شکایت سازندگان فیلم «رستاخیز» به دیوان عدالت اداری خبر داد. خبری که با تایید تقی علیقلیزاده، تهیهکننده فیلم همراه شد. علیقلیزاده، درباره سرنوشت فیلم چنین گفته است: مسلم است که ما از تمام راهکارهای قانونی برای احقاق حق رستاخیز استفاده خواهیم کرد و طبیعتا حق سینما و رستاخیز نباید پایمال شود. راههای متنوعی وجود دارد و از نظر ما اولین راه مذاکره است. خوشبختانه باید گفت طی گفتوگوهایی حضوری که با رئیس سازمان سینمایی داشتیم و همینطور در اظهارنظرات ایشان در رسانهها، به نظر میرسد شرایط نسبت به قبل مساعدتر شده است.
این تهیهکننده سینما درباره موضوع شکایت از سازمان سینمایی به دستگاه قضا عنوان کرده است که شکایتبردن به قوه قضائیه چیز مذمومی نیست و فکر نمیکنم مدیران و مسئولان نسبت به این قضیه برداشت شخصی داشته باشند. این فرصتی است که هرکسی از آن برای احقاق حق خود استفاده میکند و مسلما دو طرف که درباره موضوعی به توافق نرسند، نفر سومی باید حکمیت کند. ما هم چنین نظری داریم. البته درنهایت امید داریم که متوسل به دستگاه قضا نشویم.
تصویر پروانه نمایش «رستاخیز» که در فضای مجازی دست به دست شده است
جالب است نظر دیگری از علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد پدیده عدم اکران «رستاخیز» بخوانیم. این مصاحبه هم وجه دیگری از تصمیمگیری در مورد این فیلم نشان میدهد.
جنتی در مصاحبه ای که هفته پیش در خبرگزاری ایسنا منتشر شده بود درمورد حاشیههای «رستاخیز» گفته است که: فیلم «رستاخیز» ممکن است مثل بعضی از فیلمهای دیگر با بعضی از اصلاحات جزئی اکران شود.
البته آنچه جنتی به عنوان اصلاحات جزئی نام می برد همان استفاده از افکت نوری است که سخنگوی او دو هفته پیش مطرح کرده است. نوش آبادی سخنگوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دو هفته پیش در نشست رسانه ای دو هفته پیش خود گفت: مشکل به وجود آمده در فیلم «رستاخیز» به همت کارگردان و تهیهکننده فیلم و قرار دادن افکت نوری در صورت بازیگری که نقش حضرت ابوالفضل (ع) را بازی میکند، حل میشود و من امیدوارم احمدرضا درویش کارگردان این اثر سینمایی، همکاری لازم را داشته باشد تا مخاطبینی که در انتظار دیدن یک فیلم فاخر از سینمای دینی ایران هستند، به مراد دلشان برسند.
استفاده از افکت نوری بر چهره بازیگر نقش حضرت ابوالفضل (ع) در فیلم «رستاخیز»، پیشنهادی است که نوشآبادی به عنوان آخرین موضع وزارت ارشاد مطرح کرده است. پیشنهادی که با استقبال سازندگان این فیلم همراه نبود. درویش و تیم تولید «رستاخیز» معتقدند با حذف 40 دقیقه ای فیلم، به اندازه کافی اصلاحات انجام شده است و دیگر زیر بار تغییر دیگری نمیروند.
فضای رسانه ای که برای «رستاخیز» پیش آمده است به گونه ای است که مسئولان فرهنگی، با تناقضگویی هایشان همچنان درحال غافلگیر کردن مردم و رسانهها هستند. تناقضگویی که عوامل فیلم را هم دچار سردرگمی در مورد وضعیت فیلم کرده است.
جنتی در همان مصاحبه دربارهی اینکه چرا نمایش «رستاخیز» به تعویق افتاد هم توضیح داد: منتهی در آن مقطع زمانی من احساس کردم یک عده عناصری میخواهند علیه دولت و فعالیتهایش، تظاهراتی را به عنوان دفاع از تاریخ عاشورا راه بیاندازند و به دنبال بهانهگیری هستند، همانطور که شاهد بودید، عدهای دو روز در مقابل وزارت ارشاد تظاهرات کردند که خیلی هم آدمهای مذهبیای نبودند ولی این بهانهای بود برای اینکه با دولت مخالفت کنند بنابراین ما اکران این فیلم را به تعویق انداختیم بخصوص که نمیخواستیم جشن هستهای تحتشعاع این موضوع قرار بگیرد.
با این اظهارات جدید جنتی است که معنای معامله سیاسی را در متن یادداشت احمدرضا درویش پس از تعلیق اکران فیلم، میفهمیم. درویش در این یادداشت آورده بود:
در آستانهی عید سعید فطر، به دستور دولت تدبیر و امید! در معاملهای کاملاً سیاسی، در برابر جهل و بیاخلاقی، پژواک ندای حسین (ع)؛ رستاخیز را از اکران سینماهای کشور پایین کشید... به قضاوت تاریخ، پرچم حسین (ع) با ندای مراجع عالیقدر، افراشته خواهد ماند.
در میان مسئولان سینمایی گویا فقط حجت الله ایوبی رییس سازمان سینمایی در کنار عوامل فیلم رستاخیز است. ایوبی در مهم ترین اظهار نظرش در هفته گذشته گفت: اگر کارگردان فیلم نخواهد صحنه هایی از فیلم را تغییر دهد طبعا ما نمی توانیم او را مجبور به این کار کنیم بنابراین در حال گفتگو هستیم. اگر آنها بپذیرند از افکت نور بر چهره بازیگر نقش حضرت عباس (ع) استفاده می شود وگرنه ما آنها را مجبور به این کار نمی کنیم. البته پیشنهادات دیگری هم در این مورد وجود دارد.
کمتر از یک ماه از شروع اکران یک فیلم تاریخی دینی دیگر باقی مانده است. پروژه فاخر «محمدرسول الله (ص)» که با کارگردانی مجید مجیدی با هزینههای میلیاردی تولید شده است. با اکران این فیلم تاریخی و ترس از برخی اعتراضهای احتمالی، شرایطی را شکل داده است که مسئولان سینمایی با احتیاط بیشتر قدم بردارند و موضع بگیرند.
احتیاطی که شرایط را به گونهای رغم میزند تا دیگر سازمان سینمایی، احمدرضا درویش و عوامل تولید «رستاخیز» برای اکران فیلمشان چانه زنی نکنند.