به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، محزون در دوره خط امام در مشهد در خصوص جمعیت فعلی کشورمان گفت: ما در دنیایی زندگی می کنیم که جمعیت آن به هفت میلیارد و جمعیت کشور ما به بیش از 79 میلیون رسیده است؛ به طوری که یک درصد جمعیت جهان در کشور ما وجود دارد که باید این نرخ به 1.4 دهم درصد برسد.
وی افزود: به لحاظ رشد جمعیتی رتبه ما در جهان 18، در آسیا 10 و در منطقه سه می باشد.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت کشور به ساختار و ترکیب درونی جمعیت اشاره کرد و بیان داشت: علاوه بر افزایش جمعیت ساختار و تناسب نسل ها در هر جامعه ای حائز اهمیت است.
محزون در بیان ترکیب جمعیتی کشورمان گفت: 23.4 جمعیت کشور ما زیر 15 سال، 31.5 دهم درصد جوان، 39.3 دهم درصد میان سال و 5.7 دهم درصد بالای 65 سال هستند که بیشترین سن کشور ما را افراد میانسال تشکیل می دهند؛ به طوری که تا قبل از سال 90 جمعیت کشور ما جوان بود.
وی تصریح کرد: کشور در حال توسعه برای رسیدن به کشور توسعه یافته یک دوره زمانی صد ساله را می طلبد و نیازمند یک بازه طلایی است، زمانی که جمعیت جوان و میانسال به حداکثر میزان برسد این بازه محقق می شود.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت کشور بیان داشت: در سال گذشته 724 هزار ازدواج به ثبت رسید که متاسفانه با رشد منفی 6.5 دهم درصد ازدواج رو به رو هستیم و این رشد منفی را از سال 90 شاهدیم.
محزون در خصوص آمار طلاق در کشورمان گفت: آمار طلاق در سال گذشته 164 هزار مورد بوده است که 14 درصد این طلاق ها مربوط به سال اول زندگی و 48.5 دهم درصد مربوط به پنج سال اول زندگی بوده است، به طوری که الان با رشد 5.3 دهم درصدی آمار طلاق روبه رو هستیم و استان هایی مانند خراسان رضوی، کرمانشاه، گیلان، البرز، تهران بیشترین میزان طلاق را داشته اند که یکی از علل آن مهاجرت بوده است.
وی با ابراز تاسف گفت: در مقابل هر 4.4 دهم درصد ازدواج یک طلاق در کشور ما روی می دهد.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت کشور متوسط تعداد فرزند آوری که همان نرخ باروری عمومی است را در افزایش جمعیت موثر دانست و افزود: چنانچه سطح سلامت ارتقا یابد، مرگ و میر کاهش پیدا می کند و اگر موالید در سطح خودش باقی بماند با رشد انفجاری جمعیت مواجه خواهیم شد.
محزون بیان داشت: در سال 1367 تصمیم سیاست تحدید موالید، وارد برنامه اول توسعه کشور شد؛ در سال 69 شورای مجدد این سیاست تشکیل و در سال 72 قانون تنظیم خانواده و جمعیت به تصویب رسید که این ها از مواردی بود که باعث کاهش جمعیت و موالید در کشورمان شد، به طوری که به لحاظ نرخ باروری کشور ما از بین 26 کشور رتبه 25 را به خود اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه 33.3 دهم درصد خانواده های ما حداکثر یک فرزند دارند، تصریح کرد: اگر باروری به این سمت پیش رود در سال 1415 جمعیت کشور به 84.5 میلیون می رسد و در این صورت رشد جمعیت با در نظر گرفتن نرخ مرگ و میر به صفر خواهد رسید.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت کشور اشاره داشت: در نسل قبل 79 درصد جمعیت حداقل سه فرزند داشتند؛ ولی در نسل جدید 82 درصد از خانواده های ما حداکثر دو فرزند دارند.
محزون سن ازدواج و فرزند آوری را از جمله عوامل موثر در میزان باروری عنوان کرد.
وی تصریح کرد: متاسفانه سن ازدواج در 30 سال برای بانوان از 6.3 دهم به 14.5 درصد رسیده است که این آمار در کلانشهرها افزایش یافته است.
محزون بیان داشت: بسیاری از بانوان به تحصیلات طوری می نگرند که آن را مانع ازدواج خود قرار داده اند؛ به طوری که افرادی که ادامه تحصیل می دهند از ازدواج و تشکیل خانواده در طول تحصیل خود خودداری می کنند.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت کشور خطاب به کسانی که شرایط اقتصادی را مانع ازدواج و فرزندآوری می دانند، گفت: شرایط اقتصادی برای تشکیل خانواده لازم است؛ ولی کافی نیست، چرا که برای ازدواج و فرزندآوری باید نگرش ها تغییر کند چه بسا کسانی هستند که به لحاظ معیشتی و اقتصادی مشکلی ندارند؛ ولی از تشکیل خانواده خودداری می کنند.
وی خاطرنشان کرد: مسئولیت پذیری عامل مهمی در تشکیل خانواده و فرزندآوری است و کسی که مسئولیت پذیر باشد با وجود مشکلات اقتصادی درصدد تشکیل زندگی برمی آید.