به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ یکی از راههایی که به شما انگیزه پسانداز ماهیانه بهصورت مداوم را میدهد این است که بتوانید روند افزایش پسانداز خود را ثبت و از آن لذت ببرید. شاید بگویید مگر میتوان با اندک حقوق کارمندی و هزینههای سرسامآور، پسانداز هم داشت؟ در پاسخ به شما 15 روش پیشنهادی برای پسانداز و افزایش آن ارائه میشود.
يك دفتر يا تقويم تهيه كنيد و از بزرگترين مخارج تا ريزترين آنها را حتي با تاريخ در آن يادداشت كنيد. سعي كنيد حتيالامكان چيزي را از قلم نيندازيد. حتي اگر چكي را خرج میكنيد یا از كارتهاي اعتباري استفاده میكنيد، سعي كنيد همه و همه را در دفتر مورد نظر يادداشت كنيد. با اين شيوه اولا در آخر ماه در حالي كه بهتزده شدهايد، نميگویيد: «نفهميدم پولم چطور تمام شد.» ثانيا با احتساب روزانه مخارجتان، با كسري بودجه مواجه نمیشويد.
چنان چه در طول سال پاداش و اضافه كاري دريافت كرديد، آن را پسانداز كنيد و تا میتوانيد به آن دست نزنيد. آن وقت در پايان سال میبينيد كه همان پولهايي كه به نظرتان اندك بوده و به قول خودتان متوجه نمیشديد كجا خرج میشده، مبلغ قابلتوجهي شده است كه میتوانيد روي آن حساب كنيد.
هيچوقت هزينههاي احتمالي را از ياد نبريد. وقتي وسايل منزل دچار استهلاك شوند به اين فكر میافتيد كه وسايل نو خريداري كرده و جايگزين وسايل مستهلك كنيد. پس بايد هميشه مقداري پول بابت اين مساله داشته باشيد كه اين امر مستلزم پسانداز ماهانه و سالانه شماست تا در اين مواقع بدون نگراني از هزينهها، وسايل مورد نظر را خريداري کنید.
هيچ وقت براي كارهاي غيرضروري از مساعده يا حتي وام استفاده نكنيد. مثلا تصور كنيد وام گرفته ايد تا يك خودرو خريداري كنيد. پس از خريداري خودرو هم باید به فكر دادن اقساط وام باشيد و هم هزينههاي خودروي خريداري شده را بپردازيد. اين چنين است كه گاهي اوقات فكر میكنيد ديگر از پس مخارج برنميآیيد يا نرسيده به آخر ماه با كسري بودجه روبهرو میشويد یا اگر براي مسافرتهاي برونشهري از مساعده استفاده كنيد، بازهم ممكن است در پايان ماه با كسري بودجه مواجه شويد؛ اما چنانچه موارد 2 و 3 را رعايت كرده باشيد اين مشكلات گريبان شما را نخواهند گرفت.
هميشه هزينههاي معمولي و ماهانه كه ثابت است، مثل قبوض و مخارج روزمره را در اول ماه محاسبه كرده و سعي كنيد تا آنجا كه میتوانيد بيشتر از آن خرج نكنيد. در اين صورت است كه تا پايان ماه هيچ نگراني از بابت كسري بودجه نخواهيد داشت.
برخي از افراد، صرفه جويي را با هزينه نكردن برخي از ضروريات اشتباه میگيرند. مثلا از پرداختن هزينه بيمه اتومبيل خود صرفنظر میكنند كه در اين صورت ضرر را چندين برابر پرداخت میكنند. (البته اگر ضرر مالي باشد). اگر خداي ناكرده تصادفي اتفاق بيفتد كه حتي يك فرد آسيب ببيند، برخي اوقات جبرانناپذير است؛ بنابراين هزينههاي ضروري را هيچگاه از قلم نيندازيد و در محاسبات اول ماه حتما آن را در نظر بگيريد.
به روشنايي منزلتان توجه كنيد تا آنجا كه میتوانيد لامپهاي اضافي و پرمصرف را روشن نكنيد یا لامپهاي كم مصرف را جايگزين آنها كنيد؛ همچنين در هنگام خروج از منزل روشنايي منزل را به حداقل برسانيد؛ روشن گذاشتن تنها يك لامپ كم مصرف كافي است.
هميشه به دنبال يادگيري مهارتي جديد، مثلا آرايشگري، باشيد و در خانه از آن استفاده كنيد؛ چراكه ديگر هزينه آرايشگاه نمیدهيد و موهاي فرزندانتان را خودتان كوتاه میكنيد. اگر خياطي آموخته باشيد، ديگر هزينه خريد لباس را میتوانيد به پساندازتان اضافه كنيد و خودتان لباسهاي مورد نظر فرزندان و همسر و خودتان را بدوزيد.
اگر دست پختتان خوب نيست و به همين جهت است كه مدام به رستورانها و فستفودها میرويد و كلي هزينه صرف میكنيد تا از گرسنگي در امان بمانيد، به شما پيشنهاد میكنيم يك دوره كلاسهاي آشپزي را در آموزشگاههاي معتبر بگذرانيد تا بتوانيد ضمن صرفهجويي در هزينههاي گزاف رستوران، غذايي سالم و خوشمزه و مطمئن را خودتان براي خانواده تهيه كنيد و همگي لذت ببريد.
هميشه دماي يخچال و آبگرمكن را در حد متوسط نگه داريد تا هم مشكلي پيش نيايد و هم در مصرف انرژي صرفه جويي شود.
بعد از شست وشوي لباسهايتان كه باید دقت داشته باشيد در ساعات اوج مصرف برق نباشد؛ براي خشك كردن آنها از خشك كن ماشين لباسشويي استفاده نكنيد، لباسها را در آفتاب پهن كنيد و اجازه دهيد تا انرژي رايگان خورشيد و باد وزنده لباسهايتان را خشك كند. البته حتما از گيره لباس براي نيفتادن لباسها از روي بند یا پايههاي لباس استفاده كنيد.
قبل از خريد هر چيز، قيمتها را مقايسه كنيد و با وارد شدن به اولين فروشگاه، دست به جيب نشويد. سعي كنيد به جاهاي مشابه ديگر هم سر بزنيد و قيمتها را بسنجيد؛ آنگاه خريد كنيد. بدين ترتيب نه سرتان كلاه میرود و نه پول اضافي از جيبتان خارج میشود. ديگر اینکه سر قيمتها چانه بزنيد، بدون اینکه خجالت بكشيد. اگر دقت كنيد میبينيد كه افراد متمول، بيشتر از افراد ديگر بر سر قيمتها چانهزني میكنند؛ چون آنها قدر پولي را كه با زحمت بهدست آوردهاند، بیشتر میدانند.
هيچ وقت فراموش نكنيد كه اكثر افراد ثروتمند و متمول از اول ثروتمند و مرفه نبودهاند و بسياري از آنها با سختي، پسانداز اندك اندك وخودداری از خرج كردنهاي بيهوده به اين ثروت دست يافتهاند. شما هم میتوانيد از همين الان شروع كنيد و زمان را از دست ندهيد.
برخي میگويند ما نمیتوانيم پسانداز كنيم و هر پولي دستمان بيايد خرج میشود. راه ديگر براي پسانداز اين است كه صندوقهاي قرضالحسنه خانوادگي و فاميلي تشكيل دهيد يا اگر هست شما هم عضو شويد. بدين ترتيب اگر هم نخواهيد مجبوريد هر ماه مبلغي را به اين صندوق اضافه كنيد و از وام آن صندوق هم میتوانيد استفاده كنيد.
در نهايت اگر ديديد، پساندازتان مبلغ قابلتوجهي شده است، میتوانيد كمي ريسك كنيد و سرمايهگذاري كنيد یا در سرمايهگذاريهاي مطمئن شريك و سهيم شويد.
هيچوقت بدون فكر و مشورت كاري را انجام ندهيد كه در نهايت به از دست دادن همين مبلغ پساندازتان منجر میشود.