به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از شیراز، علم آموزي زمان، مكان و پير و جوان نمي شناسد، همت والايي مي خواهد تا آدم در هر سن وسالي كه باشد، در وراي همه گرفتاري ها ومشغله هاي زندگي دوباره به خود بيايد وعزمش را جزم كند براي رفتن به دانشگاه و نشستن در كلاس درس استاد.
مي داند كه نمي تواند همپاي جوانان مسير ورودي دانشگاه تا رفتن به ساختمان قلم را به راحتي قدم بزند! اما او اين را هم پاي ورزش كردنش مي گذارد كه روزگاري خود قهرمان دو و ميداني كشور بود.
قدم به قدم كه برمي دارد خنكاي پاييزي شهرك گلستان را حس مي كند. نگاهي به كوه هاي زيباي دراك مي اندازد كه هنوز گرد برف برروي آن ننشسته است. "دراك" سال ها او را از بالاترين نقطه شهر نگريسته است حتي آن سال ها كه هنوز گرد سفيد بر روي موهايش نقش نبسته بود. روزهايي كه براي حضور در جلسات قضاوت، پله هاي دادگستري را دوتا يكي مي كرد.
فيل" حسنعلي ممتحن" دوباره ياد هندوستان كرده و پس از سالها دوري از درس و مشق، دوباره او را به تحصيل كشانده است.
او را خيلي از شيرازي ها مي شناسند، از ۸۶ سال سني كه از خدا گرفته است، ۳۷ سال به قضاوت در ۹ شهر از جمله شيراز،آبادان واهواز پرداخته و بعد از آن به وكالت مشغول بوده است. دادستان شيراز و معاونت دادسراي استان فارس نيز در كارنامه دارد.
خودش مي گويد در زمان تحصيل كارشناسي وكارشناسي ارشد دردانشكده حقوق دانشگاه تهران در زمان دكتر مصدق، كه رياست دانشكده نيز برعهده دكتر موسي عميد بود ا از دانشجويان برتر بوده و زير نظر اساتيد به نامي به تحصيل پرداخته است.
او امروز مدرس انجمن خوشنويسان ايران نيز هست و منتخب قرآن مجيد به خط نسخ از وي به چاپ رسيده است.
علاقه زياد او به زبان فرانسه موجب شد تا رشته زبان خود را در دانشگاه، فرانسوي انتخاب كند. اگر چه حالا او مترجمي زبان انگليسي در دانشگاه پيام نور شيراز را براي تحصيل دوباره اش انتخاب كرده؛ اما هنوز هم با خارجي ها در اماكن توريستي شهر با زبان فرانسه محاوره مي كند كه براي توريست ها خصوصاً فرانسوي ها تعجب برانگيز است.
احسان ممتحن فرزند بزرگ اوست كه پس از اخذ مدرك دكترا از آلمان، الان عضو هيئت علمي دانشگاه ياسوج است.دختر او نيز پزشك است ودريكي از بيمارستانهاي شيراز فعاليت دارد.
حسنعلي ممتحن راز سلامتي اش را ورزش كردن و دور نگه داشتن خود از دخانيات ومواد مخدر مي داند وبه جوانان توصيه مي كند كه هيچگاه لب به سيگار نزنند. او روزگاري ورزش قهرماني را هم دنبال مي كرده و قهرمان دو ۳۰۰ متر كشور بوده است.
امروز دانشگاه پيام نور مفتخر است كه كهنسال ترين دانشجوي خاورميانه دراين دانشگاه مشغول به تحصيل است.ا و دانشگاه پيام نور را بسيار بانظم و مرتب مي داند و مي گويد درحالي كه در طول عمرش دانشگاه هاي زيادي را مي شناخته است؛ اما دانشگاه پيام نور جايگاه خاصي براي او دارد.
علم آموزي، نه تنها زمان ومكان نمي شناسد بلكه بالارفتن سن هم نمي تواند مانع آن شود و امروز حسنعلي ممتحن با حداقل روزانه دو ساعت مطالعه، اين را ثابت كرده است. او سعي مي كند همه كارهايش را خودش انجام دهد وعلاوه بردرس خواندن، پرستار خوبي براي همسر بيمارش هم باشد. حسنعلي ممتحن حالا چند دقيقه اي ديرتر از ساير دانشجويان به كلاس درس رسيده است او هيچ گاه يادش نرفته است كه سنگ و لاخهاي مسير نمي تواند مانع رسيدن رود به دريا شود............