به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ معاونت علمی بسیج دانشجویی استان تهران در راستای منویات مقام معظم رهبری و مصوبات سازمان برای شش ماهه دوم سال ۹۴ برنامه هایی در جهت ترویج و به روزآوری علمی بسیج تدوین کرده است. به همین منظور با محمدرضا کریمی معاونت علمی بسیج تهران بزرگ به گفت و گو نشستیم.
در ابتدا درباره ساز و کار معاونت علمی بسیج دانشجویی توضیح دهید؟
در راستای برنامه هایی که مصوبه ستاد کل سازمان بسیج مستضعفین دنبال می کند یک سری برنامه ها، با چند رویکرد کلی که سازمان بسیج دانشجویی دنبال می شود.لذا این برنامه ریزی ها انجام شده و بناست در دو فصل پایانی سال جاری این برنامه ها را دنبال کند. معاون بسیج دانشجویی تهران بزرگ برنامه ها در چند شاخه تقسیم می شوند بحث گفتمان سازی مطالبه تخصصی و توانمندسازی حرکت های علمی و دانشجویی است.
ایجاد و راه اندازی انجمن های تخصصی علمی
یکی از برنامه ها که دنبال خواهیم کرد ایجاد و راه اندازی انجمن های تخصصی به صورت رشته ای و میان رشته ای است که هدف از ایجاد این انجمن ها تحقق خواست مقام معظم رهبری مبنی بر گفتمان سازی مسائل اصلی نظام توسط تشکل های دانشجویی است. یکی از مدل های موفق در تحقق این مهم مطالبه گری تخصصی است این انجمن ها وظیفه شناسایی مسائل کشوری و استانی و پیگیری در جهت حل آن مشکلات را دارند.
بنا داریم که در سال جاری در مدت و فرصتی که در اختیار داریم حدود 100 انجمن را در دانشگاه ها ایجاد کنیم. هر انجمن بین 3 الی 7 نفر عضو دارد همه اعضا از دانشجویان هستند و با کمک و مشارکت نخبگان صاحب نظر و اساتید خواهد بود.
علاوه بر انجمن ها، چه برنامه هایی برای شش ماهه دوم سال دارید؟
برنامه بعدی ما برگزاری کارگاه های علمی کاربردی با حضور و ارائه مسئولین و نخبگان است که در این کارگاه ها ما به دنبال آشنا کردن دانشجویان و دانشگاهیان با کلیات و مفاهیم اقتصاد مقاومتی برمبنای نظرات مقام معظم رهبری و ترویج گفتمان مطالبه گری تخصصی برای حل تخصصی مشکلات کشور هستیم.
این کارگاه ها آن چیزی که به دنبالش هستیم این است که این ها به صورت صد تا کلاس و کارگاه به صورت غیرمتمرکز در دانشگاه تهران ان شالله در مدت باقی مانده سال جاری برگزار شود اساتید را چون این کارگاه ها به صورت رشته ای برگزار می شود ما یک سری اساتید را عزیزانی که می خواهند کارگاه برگزار کنند معرفی می کنیم اما گاهی اوقات عزیزان به اساتید دسترسی دارند و نظر خودشان روی افراد و اشخاص خاصی است اصراری روی اساتید نداریم اما روی اصل کارگاه ها و اهدافی که دنبال می کنند مصر هستیم که اجرا شود و نظارت نیزداریم.
برگزاری کرسی نظریه پردازی در دانشگاهها
برنامه دیگری که داریم برگزاری کرسی های نظریه پردازی دانشجویان در موضوع تحول در علوم انسانی است که البته باز یک مقدمه قبلش بگویم شاید بهتر باشد که ما در راستای اجرای منویات رهبر معظم انقلاب در خصوص ضرورت راه اندازی کرسی های نظریه پردازی در دانشگاه ها و ایجاد فضای آزاد استماع سخن و لزوم آزادی اندیشه و فرهنگ سازی تضارب آرا یک سری کرسی های نظریه پردازی را با موضوع تحول در علوم انسانی اسلامی برگزار کنیم. امیدواریم با بهره گیری از نظرات اساتید و نخبگان بتوانیم گامی در تحقق این مطالبه به حق رهبر انقلاب برداریم.
کرسی هایمان هم به صورت متمرکز احتمالا خواهد بود و یک سری سلسله کرسی خواهد بود پیش بینی ما این است که حداقل 4 کرسی امسال برگزار کنیم ما برنامه های متمرکزمان را بنا داریم که در دانشگاه های مادر برگزار کنیم اما کارگاه ها چنین شرطی و قیدی نداریم در هر دانشگاهی متناسب با فضای دانشگاه می توانند کرسی ها را برگزار کنند.
در حوزه علوم انسانی برنامه ای تدوین شده است؟
برنامه بعدی ما برگزاری دوره توجیهی یک روزه علوم انسانی اسلامی است که با هدف آشنایی با کلیات و مفاهیم اصلی جنبش نرم افزاری برمبنای نظرات رهبر انقلاب و تحقق گفتمان جنبش نرم افزاری و تولید علوم انسانی و تبدیل آن به خواست و مطالبه عمومی و آشنایی دانشجویان با مباحث پیرامون علوم انسانی و ایجاد دغدغه برای این دانشجویان که برای یک ورود تخصصی به این حوزه داشته باشند ان شالله قصد داریم برگزار کنیم که به صورت سه نشست و در قالب سخنرانی با مخاطبین عام، مناظره و تشکیل کارگروه های تخصصی با مخاطبین خاص خواهد بود.
جشنواره حمایت از مبتکرین و مخترعین برتر بسیجی برگزار می شود
جشنواره حمایت از مبتکرین و مخترعین برتر بسیجی در پایان پاییز امسال خواهد بود که فرصت خوبی برای ارزیابی فعالیت های علمی ایجاد فضای رقابت علمی در مجموعه بسیج دانشجویی از آثار این عزیزان از قبیل نشریات، مقالات، بازدیدهای علمی که داشتند همایش هایی که برگزار کردند پایان نامه هایی که ارائه شده و کرسی های آزاد اندیشی که برگزار کردند داوری به عمل می آید و ما از این ها از بهترین آن ها تقدیر می کنیم.
جشنواره تبلیغاتش انجام شده فراخوانش به دانشگاه ها داده شده الان در مرحله دریافت آثار هستیم که آثارشان را ارسال می کنند . اگر همایشی بوده که آن ها را به صورت یک گزارش همایش کرسی ها را به صورت گزارشی در اختیار ما قرار می دهند که بهترین کرسی ها و بازخوردهایی که داشته آن ها را به داوری می گذاریم و تقدیر و تشکر می کنیم. جوایز هم نفیس خواهد بود.
اعتکاف علمی با حضور ۱۰۰۰ دانشجو
اردوی شبانه روزی علمی یا اعتکاف علمی برگزار می شود که با هدف ایجاد بستری مناسب برای ترویج مطالعه و کار علمی و درسی در بین نخبگان بسیجی است و با همکاری اساتید و چهره های شاخص علمی در هر رشته با در نظر گرفتن برنامه های معنوی و به صورت غیرمتمرکز برگزار می شود که بنا داریم چون حوالی ایام امتحانات برگزار شود که هم از ظرفیت بیشتری استفاده شود هم برد بیشتری داشته باشد در اوایل زمستان برگزار خواهیم کرد.
در اعتکاف علمی پذیرای 1000 دانشجو باشیم که به صورت غیرمتمرکز است.
آیا برنامه بازدید از مراکز علمی هم وجود دارد؟
برنامه بعدی در راستای حضور بسیج در عرصه های مختلف علمی و افزایش مهارت تخصصی و آگاهی آن ها از آخرین دستاوردها و پیشرفت های علمی ما برخود لازم دیدیم که با برگزاری یک سری بازدیدهایی به صورت رشته ای و غیرمتمرکز به طور مستمر هم در فصل پاییز و هم در فصل زمستان یک ارتباط موثری بین دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی صنعتی برقرار کنند که این بازدیدها به صورت هدفمند برگزار خواهد شد.
یکی دیگر از اهدافی که ما دنبال می کنیم علاوه بر ارتباط بین دانشگاه و صنعت آگاهی و بینش دانشجویان نسبت به جایگاه و کاربرد رشته تحصیلی شان در جامعه ارتقا پیدا کند و فرصتی جهت تطبیق مطالعات تئوری و درسی دانشجویان با دستاوردهای فنی و صنعتی ان شالله ایجاد کنیم. باز حدود هزار نفر را در این بازدیدهای علمی پذیرایشان باشیم و کارهای هماهنگی و حمایتی را انجام دهیم.
گروه های جهادی چه فعالیتی در عرصه علمی دارند؟
برنامه دیگر ما که به صورت مشترک با معاونت سازندگی سازمان بسیج دانشجویی ان شالله اجرا خواهد شد تشکیل و راه اندازی گروه های جهادی تخصصی با هدف رفع مشکلات اصلی صنایع غیرفعال و نیمه فعال و کمک به نوسازی و به روز اوری و ارتقای بهره وری کارخانجات گوناگون خواهد بود با شهرک های صنعتی و اتحادیه ها وارد گفتگو شدیم چند تا تفاهم نامه با شهرک صنعتی شمس آباد امضا شده است که پذیرای گروه های جهادی ما باشند و اجازه بدهند این گروه های تخصصی در این صنایع حضور پیدا کنند مشکلات را احصا کنند این گروه ها با تعریف برنامه مشترک بین معاونت علمی و سازندگی تشکیل خواهند شد اعضای این گروه ها متشکل از اساتید دانشگاه ها دانشجویان و استاد کاران ماهر است و به حل علمی مشکلات صنایع غیرفعال و نیمه فعال می پردازند و بستر مناسب جهت افزایش اشتغال را ایجاد می کنند که کمک به همان سیاست های اقتصاد مقاومتی در کشور است.
برنامه های قبلی معاونت علمی بسیج را چگونه ارزیابی می کنید؟
من حدود یک ماه و یک ماه و نیم است که این مسئولیت را پذیرفتم و کاری که در گذشته انجام شده بود در معانت علمی کار خوبی بود دوستان ما زحمت کشیده بودند با نظام مهندسی معدن، با بنیاد معماری انقلاب اسلامی تفاهم نامه امضا کرده بودند که هم بسیج دانشجویی از ظرفیت این دو نهاد استفاده کند هم اینکه این دو نهاد از ظرفیت علمی و نیروی انسانی بسیج دانشجویی در پیشبرد ماموریتشان کمک بگیرند .
تدوین برنامه معاونت علمی بسیج برای هدفمندی پایان نامهها
کار دیگری که استارت خورد هدفمندی پایان نامه ها بود ما به دنبال این بودیم که پایان نامه های دانشجو هدفمند شوند و پایان نامه ها وقتی تعریف می شوند به منظور رفع مشکلات صنعت تعریف شوند و یک نیازی را از کشور کم کنند و مشکلی را از میان بردارند. با چند تا از دانشگاه ها صحبت ها و جلسات مستمری داشتیم دانشگاه امیرکبیر و دانشگاه شریف همکاری خوبی داشتند.
هدفمندی پایان نامه برای کسانی که در سال گذشته فارغ التحصیل شدند انجام شد؟
هنوز اجرایی به آن شکل که بگوییم انجام نشده . 50 تا 100 تا پایان نامه تعریف شده این اتفاق نیفتاده اما کاری که انجام شده این بوده که ما باید یک تفاهم نامه ای بین صنعت و دانشگاه ایجاد کنیم چون برای ما سهل الوصول تر نیروهای مسلح بودند ما از ظرفیت آن ها استفاده کنیم و گفتگو می کنیم ما با ارتباطاتی که با دانشگاه داریم این تبدیل به پایان نامه با هزینه های کمتر و سهل الوصول تر پایان نامه ها هم در مقطع کارشناسی و هم در مقطع ارشد و هم در دکترا تعریف و اجرایی شوند .
بیشتر قصد داریم از ظرفیت خود دانشگاه استفاده کنیم بستری که دانشگاه در اختیار ما قرار داده و با کمک صاحب نظران ما یک سری برنامه هایی تنظیم کردیم ساز و کارهایی تنظیم کردیم که با همکاری دانشگاه می توانیم در سطح دانشگاه به آن هدفی که مطلوب است به اندازه وسعمان انجام دهیم.
کار علمی که انجام شده عموما از جنس کارهای محتوایی بوده تولید محتوا ، آسیب شناسی برخی جریان های فکری بوده که انجام شده نشست های تخصصی زیادی در سطح استان و تهران برگزار شده با همکاری استان ها با همدیگر بوده
نحوه تعامل و ارتباط معاونت علمی با اساتید و دانشجویان چگونه است؟
ما یک بخشی از اساتیدی که باهاشون تعامل می خواهیم داشته باشیم با کمک سازمان بسیج اساتید است از این عزیزان کمک می گیریم و اساتید مجربی به ما معرفی می شوند یک سری اساتید دانشجویان پیشنهاد می دهند ما با این عزیزان هماهنگی می کنیم و وقت می گیریم و بیشتر از اساتید بسیجی استفاده می کنیم.عموما سراغ اساتیدی می رویم که سابقه بسیج زیادی داشته باشند ولی اگر نبود مد نظرمان سابقه انقلابی است.
ما خودمان در دانشگاه اقدامی انجام نمی دهیم خود دفاتر پایگاه و حوزه های بسیج در دانشگاه برنامه هایشان را اجرایی می کنند ما کمک و هدایت و حمایت می کنیم اما این که ما مستقیما در دانشگاه حضور داشته و برنامه ای پیاده کنیم این اتفاق رخ نمی دهد.
حوزه های بسیج نماینده های علمی و مسئولین هر پایگاه و حوزه را معرفی می کنند ما معمولابه عزیزان اعتماد می کنیم و تایید می کنیم و کمک می کنیم همان افراد رابط بین ما و حوزه در دانشگاه می شود که مستمر با این عزیزان جلساتی داریم بنا بر این است که این جلسه هر دو هفته یک بار باشد اما آنچه که در عمل اتفاق افتاده هر ماه برگزار شده است.