به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ به نقل از روابط عمومی وزارت علوم، محمد فرهادی وزیر علوم در مراسم امضای موافقت نامه دو جانبه علمی و فناوری مابین وزارتخانههای نفت و علوم گفت: امضای این موافقت نامه رویدادی بسیار مهم در صنعت نفت و گاز و در جامعه دانشگاهی و پژوهشی کشور محسوب میشود زیرا انجام آن تجلی بخش فرمایش حضرت امام (ره) است که فرمودهاند از دانشگاه است که یک کشور میتواند مستقل باشد.
وی افزود: همکاری وزارت علوم و نفت در راستای برآورده کردن خواسته مقام معظم رهبری است که فرموده اند همانطورکه مجموع ذخایر نفت و گاز ایران در جهان اول است، باید از لحاظ سطح دانش و فناوری آن نیز به عالیترین حد برسد و در جایگاه اول قرار گیرد و به گونهای عمل شود که هر آنچه صنعت نفت و گاز متکی به آن است در داخل تولید شود.
فرهادی اظهار داشت: پیرو ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و همچنین سیاستهای کلی نظام در بخش نفت و گاز توسط مقام معظم رهبری و نیز ابلاغ سیاستهای کلی علم و فناوری کشور از سوی ایشان، در دولت تدبیر و امید، یک تعامل سازنده بین مجموعه وزارت علوم و وزارت نفت شکل گرفت.
وی گفت : هدف ما از افزایش همکاریها با وزارت نفت، استفاده از سرمایههای علمی و پژوهشی دانشگاهها و مراکز پژوهشی در صنعت نفت و گاز است تا بتوان امور علمی، پژوهشی و فناوری مرتبط با صنعت نفت و گاز را به دست محققین و دانشمندان داخلی سپرد. زیرا پتانسیل بسیار خوبی در مراکز آموزش عالی در زمینه کمیت تولید علم در حوزههای نفت، گاز و پتروشیمی وجود دارد و ایران از نظر تولید مدارک علمی جایگاه خوبی در دنیا دارد.
وزیر علوم افزود: ایران در تولید مقالات علمی در رشته مهندسی شیمی رتبه 3، در مهندسی پلیمر رتبه 8، در مهندسی مکانیک رتبه 5 و در نانوتکنولوژی رتبه 7 دنیا را دارا است. در کنار این ظرفیتها چالشهایی نیز در برای استفاده از این علوم در زمینههای مختلف از جمله صنعت نفت و گاز وجود دارد که وزارت علوم با برنامه ریزی در زمینههای ماموریت گرا و تقاضا محور کردن پژوهش و فناوری، تقویت تعامل و ارتباط صنعت و دانشگاه، حرکت به سمت و سوی اقتصاد دانش بنیان و مقاومتی درصدد رفع این چالشها است.
وی افزود: در راستای ارتباط با حوزههای کاربردی ، اقدامات خوبی در وزارت علوم انجام شده است که از جمله آنها می توان به انعقاد تفاهم نامههای انجام فرصت مطالعاتی و پسا دکترای صنعتی با وزارت صنایع ، انجام بیش از 1000طرح پژوهشی مشترک با وزارت دفاع و همچنین تفاهم نامه با وزارت نفت در زمینه افزایش ضریب برداشت از مخازن نفتی توسط 9 دانشگاه و مرکز پژوهشی اشاره کرد.
فرهادی گفت: مباحث زیادی در حوزه نفت، پتروشیمی و گاز در حوزه پژوهش و فناوری وجود دارد که با همکاری مراکز دانشگاهی، پژوهشی و فناوری میتوان هم مشکلات این حوزهها را برطرف ساخت و هم با ارتقای سطح فناوری باعث افزایش ارزش افزوده در حوزههای مذکور شد.
وی افزود: در حال حاضر از جمله چالشهای موجود در صنعت نفت و گاز و سایر صنایع وابسته که میتواند توسط مراکز آموزش عالی مرتفع شود میتوان به برداشت حداکثری یا ضریب ازدیاد برداشت از میادین نفتی به ویژه میادین مشترک با کشورهای همسایه، عدم تکمیل زنجیره ارزش در صنایع پایین دستی پتروشیمی به دلیل نبود دانش فنی، توسعه صنایع تکمیلی و ارتقای فناوریهای تکمیلی، کاهش هزینه های عملیاتی در صنایع بالادست و پایین دست، خلق نوآوریها و فناوریهای نوین مورد استفاده اشاره کرد.
وزیر علوم اظهار داشت: در شرایط حاضر که قیمت نفت کاهش زیادی یافته است ضرورت سرمایه گذاری در صنایع پتروشیمی و صنایع پایین دست کاملا محسوس است . زیرا از مهمترین ویژگیهای صنایع تکمیلی پایین دست می توان به سرمایه گذاری کم، اشتغالزایی زیاد و ارزش افزوده بالا اشاره کرد.
وی افزود: در این حوزه در شرایط حاضر یکی از سرمایه گذاریهای مورد نیاز سرمایه گذاری فکری و دانشی است که می تواند تحول زیادی را در این حوزه ایجاد کند که با وجود مزیت نسبی ایران در این زمینه با ارتقای توان علمی، تحقیقاتی و فناوری می توان آیندهای را بدون صادرات حتی یک قطره نفت شاهد باشیم و این مراکز علمی هستند که می توانند با تامین دانش فنی مورد نیاز و با استفاده از تجارب موجود کشور را از خام فروشی در حوزه نفت و گاز نجات دهند.
وزیر علوم تاکید کرد: برای رسیدن به این هدف لازم است یک ارتباط مؤثر مابین مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی با مجموعه تحت مدیریت وزارت نفت شکل بگیرد که با تلاشهای انجام شده تا اینجا تعاملات انجام شده رضایت بخش بوده است و کار بسیار ارزنده ای که قبلا انجام شده است واگذاری امور پژوهشی 20 میدان نفتی به دانشگاهها و مراکز پژوهشی فعال و سرآمد در حوزه نفت بوده است.
وی گفت: در موافقت نامه حاضر نیز قرار است شرکتهای ملی صنایع پتروشیمی و پالایش و پخش، انجام مطالعات پژوهشی و فناورانه خود را به 12 مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی بسپارند و هدف از آن استفاده حداکثری از توان علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی، نسبت به تحقق راهبرد توسعه فناوری در تولید صیانتی، سهولت عملیات تولید، کاهش هزینههای عملیاتی و ایجاد ارزش افزوده با خلق نوآوری و بکارگیری فناوریهای روز و تجربه شده جهانی در راستای ارتقاء سطح فناوریها و دانش فنی است.