به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، علیرغم مطالبه رهبری در خصوص برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی و تاریخچه 13 ساله بیانات ایشان در این رابطه مشاهده میکنیم که دانشگاهها به این سمت حرکت نکرده و هنوز هم فضای رخوت آلود در محیط دانشگاه حاکم است.
مسئله عدم توجه به کرسیهای آزاداندیشی دارای علل مختلف است که یکی از این علل به نحوه مدیریت دانشگاهها و دغدغهمند بودن و یا نبودن آنان به مسئله آزاد اندیشی و نظریه پردازی و علت دیگر آن به خود دانشجویان و فعالین دانشجویی باز میگردد.
متاسفانه در حال حاضر دانشجویان ما نیز به دلایل مختلف از برگزاری چنین برنامههایی استقبال نمیکنند و حتی کار به جایی رسیده است که آنان نیز از دیگران مطالبه برگزاری کرسی را دارند و همین امر سبب شده تا همه از جمله مدیران و دانشجویان و تشکلهای دانشجویی تنها مطالبه کنند و نه اینکه مطالبه رهبری را پاسخ گویند!!.
خبرگزاری دانشجو بنا به رسالتی که دارد هر ترم اقدام به تهیه گزارشاتی از نحوه برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاههای کشور میکند. در این گزارش نیز بر آن شدیم تا با انجام گفتوگو با تشکلهای دانشجویی ضمن تهیه گزارشی از تعداد این کرسیها به بررسی علل عدم توجه به این مهم نیز از نگاه دانشجویان بپردازیم.
برگزاری ۱۵ کرسی آزاد اندیشی توسط بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد
عماد کاشانی، مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد مشهد، در این رابطه به خبرگزاری دانشجو گفت: کرسیهای آزاداندیشی یکی از جدیترین مطالباتی است که رهبر فرزانه انقلاب همواره در دیدارهایشان با دانشجویان و مجموعههای دانشگاهی مطرح فرمودهاند.
وی ادامه داد: با وجود این و به رغم مطالبه صریح و جدی مقام معظم رهبری، هنوز آن چنان که باید و شاید در دانشگاهها به بحث کرسیهای آزاداندیشی پرداخته نشده است؛ به گونهای که نارضایتی مقام معظم رهبری از روند برگزاری کرسیهای آزاداندیشی را به روشنی میتوان در کلام ایشان مشاهده کرد.
این فعال دانشجویی با اشاره به این مطلب که بررسی اهمیت و لزوم برگزاری کرسیهای آزاداندیشی میتواند دلایل این مطالبه مهم رهبر فرزانه انقلاب را آشکارتر سازد، تصریح کرد: در ذیل همین بررسی است که میتوان نقاط ضعف و کمکارهای دستگاهها و نهادهای مرتبط با این موضوع را شناسایی کرد.
کاشانی کرسیهای آزاد اندیشی را امری بسیار مهم در راستای تولید اندیشه و حرکت فکری و ذهنی دانشجویان دانست و بیان داشت: بنابراین کرسی آزاد اندیشی با معیار مباحث علمی همراه است و از مباحث غیر آن به دور است.
وی افزود: امروز چنانچه کرسی آزاد اندیشی در دانشگاه ها به صورت مستمر و کیفی برگزار شود بعد از مدتی کوتاه، شاهد آن خواهیم بود که دانشجو تکانی به خود داده و در راستای دانشجوی تراز انقلاب عمل خواهد کرد و دانشجو به امر مهم آرمانی و مطالبه گر سوق داده خواهد شد و خوشبختانه امروز به برکت انقلاب اسلامی خیلی بهتر از قبل در دانشگاهها فضای آزاد اندیشی محیاست.
مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد مشهد بیان کرد: یکی از ظرفیتهای این کرسیها بیان سخنانی است که برای دانشجو مدتی سوال شده و نمیتواند سرکلاس درس بیان کند؛ چرا که متاسفانه امروز اساتید دانشگاهها حوصله پرداختن به موضوعات اندیشهای و گفتمانی را ندارند.
کاشانی ادامه داد: بنابراین دانشجویان از هر طیف سیاسی میتوانند مفروضات ذهنی خود را در فضای آزاد و آرام و علمی بیان کنند و دانشجوی دیگری نسبت به آن مسئله نظرات خود را ایراد کند.
این فعال دانشجویی یکی از اولویتهای بسیج دانشجویی در دانشگاه را برگزاری کیفی کرسیهای آزاد اندیشی با موضوعات مختلف دانست و گفت: امسال دو انتخابات بسیار مهم را پیش رو داریم. چنانچه تشکلهای دانشجویی به جای پرداختن به مباحث جناحی و خارج از عرف جنبش دانشجویی به برگزاری این کرسیها کمی فکر کنند، خواهند دید که میشود در این جلسات معیارهای انتخاب کاندیدای مجلس بر اساس گفتمان انقلاب و امام خمینی(ره) بررسی کرد و به نقطه مطلوب رسید.
عدم توجه مسئولان دانشگاهی به برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی
وی تصریح کرد: متاسفانه مسئولین دانشگاهها به امر برپایی این کرسیها توجه نمیکنند که بنظر این جانب چنانچه در این امر اهتمام جدیای باشد بسیاری از پرخاشگریهای احتمالی دانشجویان در نقطه قبل از شروع رفع خواهد شد و همین عامل سبب میشود دانشجو حرف دلش را گفته و مجال بیان در فضای نابهنجار را پیدا نکند.
مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد مشهد تاکید کرد: کانون کرسیهای آزاد اندیشی معاونت سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد مشهد تلاش جدی در راستای برپایی کیفی و کمی کرسیهای آزاد اندیشی داشته و در ترم جاری بیش از 15 جلسه در دانشکدههای حقوق و علوم سیاسی، فنی مهندسی، علوم انسانی و علوم پایه با موضوعات فرهنگی، اجتماعی، علمی و سیاسی برگزار کرده است که با استقبال وسیع دانشجویان همراه بوده است.
برگزاری ۲ کرسی آزاد اندیشی توسط انجمن اندیشههای دانشجویی
شریف ثانی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در مشهد، گفت: کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاهها معمولا توسط تشکلهای دانشجویی و نهاد رهبری و معاونت فرهنگی گذاشته میشوند. کرسیهایی که نهاد و معاونت فرهنگی برگزار میکند از جنس دانشجویی نیست و معمولا به صورت دستوری و آیین نامهای برگزار میشود.
وی ادامه داد: در حوزه تشکلهای دانشجویی نیز ضعیف کار شده است. فعالین دانشجویی باید توجه کنند هنگامی که کرسی آزاد اندیشی در خصوص مباحث نظری و فلسفی و دیگر مسائل کرسی برگزار میکنند باید یک استاد کارشناس دارای تحلیل و قوی دعوت شود تا جلسه بدون نتیجهگیری نماند.
دبیر انجمن دانشجویی دانشگاه آزاد مشهد ضمن بیان این نکته که برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی نه تنها در دانشگاه آزاد که در تمامی دانشگاههای کشور جای کار بسیار دارد، تصریح کرد: آیین نامهای که در خصوص برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی داده شده است بسیار هدفمند و دقیق است که این آیین نامه، اجرای دقیق و قوی را نیز میطلبد.
برگزاری مناظره صرف، شان کرسیها را پایین میآورد
شریف ثانی با اشاره به این موضوع که متاسفانه در زمینه برگزاری کرسیها کم کاری میکنند، خاطرنشان کرد: در آیین نامهای که ابلاغ شده تمامی سازوکارها پیش بینی شده است، بنابراین چنانچه مشاهده میکنید که کم کاری صورت گرفته این کم کاری از ناحیه دانشجویان است.
این فعال دانشجویی در ادامه تاکید کرد: کرسی آزاداندیشی بحثهای قوی و منطقی میطلبد از دل سخنرانیها و مناظرات بحث عمیق فکری استخراج نمیشود.
وی معتقد است: برنامههای مناظراتی و خاصه مناظراتی که در بازه زمانی انتخابات برگزار میشود، شان کرسیهای آزاد اندیشی را پایین میآورد.
شریف ثانی در پایان گفت: ترم گذشته دو کرسی آزاد اندیشی برگزار کردیم و تمام سعی خود را خواهیم کرد تا در ترم آینده پنج کرسی برگزار کنیم.
برگزاری ۸ کرسی آزاد اندیشی توسط انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد
سینا عمرانیان، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه آزاد مشهد با اشاره به این موضوع این تشکل دانشجویی در ترم گذشته هشت کرسی آزاد اندیشی در غالبهای مناظره، نقد و بررسی و سلسله نشستهای سخنرانی برگزار شد.
وی با بیان این مطلب که از این تعداد پنج برنامه صرفا دانشجو محور بود به صورتی که تعدادی دانشجویان مشخص میشد و این تعداد در خصوص موضوعی مشخص به ارائه نظرات خود میپرداختند، بیان داشت: در حوزه وسیعتر نیز مناظرهای با عنوان «نظام انتخابات جمهوری اسلامی ایران»، «حقوق و فقه سیاسی» و سخنرانی حجت الاسلام نقویان در خصوص «سیره سیاسی امام حسین(ع)» برگزار کردیم.
این فعال دانشجویی در ادامه تصریح کرد: چندی پیش شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام کرد دانشگاهیان به سمت برگزاری کرسیهای آزاداندیشی حرکت کنند، ما هزینه این کرسیهای را پرداخت میکنیم؛ اما باز هم مشاهده میکنیم که به این مقوله بیتوجهی میشود.
عمرانیان با اشاره به اینکه باید تعریف دقیقتری از مقوله آزاد اندیشی در دانشگاه ارائه کنیم، بیان داشت: متاسفانه بحثهایی که در غالب آزاد اندیشی در دانشگاه مطرح میشود عموما یک طرفه هستند که این مسئله باعث شده میزان علاقه دانشجویان به مقوله آزاد اندیشی کاهش یابد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود ضمن تاکید بر این مطلب که دانشگاه در برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی هیچ محدودیتی قائل نیست، خاطرنشان کرد: باید دید چرا تشکلها به این سمت نمیروند؟.
دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه آزاد مشهد با بیان این مطلب که باید تعریف دقیقتری از محورها و چارچوبها داشته باشیم، ادامه داد: یکی از آسیبهایی که در مسیر برگزاری کرسیها وجود دارد این است که دانشجویان بیشتر به سمت برگزاری مناظره رفتهاند تا به سمت ارائه نظریه.
عمرانیان ادامه داد: مناظره یک بخش از کرسی آزاد اندیشی است؛ اما متاسفانه به دلیل جذابیت و جذب مخاطبی که این گونه جلسات دارند دانشجویان بیشتر به برگزاری این گونه مراسمات رفتهاند.
این فعال دانشجویی تاکید کرد: یکی از نکاتی که باید در برگزاری این کرسیها به آن توجه شود این است که چارچوب برگزاری باید به گونهای تعریف شود تا دانشجویان حین بحث و ارائه نظر از هر دری وارد نشوند.
۳ کرسی آزاد اندیشی توسط بسیج دانشجویی دانشگاه فردوسی برگزار شد
علی اصغر علیرضایی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد در این رابطه به خبرگزاری دانشجو گفت: در ترم گذشته بسیج دانشجویی این دانشگاه اقدام به برگزاری سه کرسی آزاد اندیشی با عناوین «خطر تحریف خط امام»، «تبیین خط نفوذ» و «مجلس تراز انقلاب اسلامی» کرد.
وی یکی از علل کم توجهی دانشجویان به این مقوله را ناآشنایی دانشجویان با چارچوب برگزاری ایده آل این کرسیها خواند و بیان کرد: امروزه دانشجویان متولی برگزاری این کرسیهای هستند؛ اما این متولیان به دلیل اینکه در حوزه اجرا با برگزاری این کرسیها ناآشنا هستند به این سمت گرایش پیدا نمیکنند.
این فعال دانشجویی ادامه داد: متاسانه امروز دانشجویان علیرغم متولی بودن در این بحث وارد این حیطه نمیشوند، البته در مسیر کرسیها موانع دست و پاگیر بسیاری از جمله تفسیرهای سلیقهای از آیین نامه کرسیها وجود دارد.
علیرضایی تاکید کرد: همین تفسیرهای سلیقهای که اغلب جناحی است، باعث میشود دانشجویان بیرغبت شوند و کمتر به سمت برگزاری چنین جلساتی حرکت کنند.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد در ادامه افزود: فضای آزاد اندیشی لایههای مختلفی دارد که یکی از این لایهها برگزاری مناظره است و نه تمامی آن. برگزاری مناظره به تنهایی آن خروجی ایده آلی که دنبال میشود را ارائه نمیدهد و تنها جذابیتی کاذب ایجاد میکند.
وی در پایان بر مسئله آسیب شناسی کرسیهای آزاد اندیشی تاکید کرد.
برگزاری۴ کرسی آزاد اندیشی توسط انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه فردوسی
مسعود سلطانی، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد با اعلام این خبر که این تشکل دانشجویی در ترم گذشته سه کرسی آزاد اندیشی برگزار کرد، گفت: «مسئولیت جوان منتظر»، «سیر تحولات جنبش دانشجویی»، «نظارت استصوابی شورای نگهبان در جمهوری اسلامی ایران»و «دانشجوی امروز دانشجوی دیروز» از جمله کرسیهایی بود که در ترم گذشته تحصیلی برگزار شد.
این فعال دانشجویی در خصوص علت عدم توجه دانشجویان به مسئله کرسیهای آزاد اندیشی بیان کرد: علت عمده این امر فضای موجود میان فعالین دانشجویی است. سابق بر این دبیرخانه کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاه مشوقهایی برای برگزاری این گونه مراسمات در نظر گرفته بود، اما طبق آیین نامه جدید این مشوق برداشته شده است که این خود میتواند یکی از دلایل باشد.
وی در خصوص مشوق شورای عالی انقلاب به تشکلهایی که اقدام به برگزاری کرسی میکنند، تصریح کرد: این سخن از جانب مسئولان شورای عالی انقلاب فرهنگی زده شده؛ اما این مشوقهای حمایتهای معنوی است و نه حمایتهای مادی.
دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه فردوسی در ادامه تاکید کرد: تلاش میکنیم که تعداد کرسیها افزایش یابد، اما این امر به فضای موجود در دانشگاه نیز باز میگردد. امروز فضای دانشگاهها به سمتی رفته که دانشجویان از برنامههای فکری و عمیق و یا برنامهای که چهرههای شناخته شده در آن حضور ندارند، استقبال نمیکنند.
سلطانی افزود: به همین دلیل تشکلهای دانشجویی مجبور میشوند در کنار برنامههای برگزار میکنند اقدام به برگزاری موسقی زنده، کلیپ و غیره کنند.
این فعال دانشجویی با بیان این مطلب که البته در طول ترم انجمن اسلامی دانشجویان در کنار برنامههایی که برگزاری میکند یک تعداد جلسات با موضوعات مختلف و با حضور جمع کمی از دانشجویان نیز برگزار میکند که به صورت حلقههای مطالعاتی هستند.
وی در پایان تاکید کرد: ما خود را به بخشنامهها ملزم نمیدانیم؛ چراکه برای ما مابه ازایی ندارد.
برگزاری یک کرسی آزاد اندیشی توسط جامعه اسلامی دانشگاه فردوسی
علی ناصری، دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به این نکته که جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد در ترم گذشته تنها یک کرسی آزاد اندیشی برگزار کرد، گفت: سالهاست که رهبری بر مسئله برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی تاکید داشتهاند؛ اما عملا آنچه که از جانب تشکلهای دانشجویی مشاهده کردیم آن مطالبه رهبری نبوده است.
وی بر کم کاری مسئولان و دبیران تشکلهای دانشجویی در این امر تاکید و تصریح کرد: امید است در ترم آینده بتوانیم کرسیهای کوچک در قالبهای ۲۰ و یا ۳۰ نفره به صورت تخصصی برگزار کنیم.