آخرین اخبار:
کد خبر:۴۸۵۰۹۲

فارن‌پالیسی: «برجام» به سازمان سیا ابزار قدرتمندی برای نظارت بر ایران می‌دهد

نشریه آمریکایی «فارن‌پالیسی» با اشاره به «کانال خرید» در نظر گرفته شده در سند توافق هسته‌ای بین ایران و گروه ۱+۵، این توافق را ابزار قدرتمندی برای «ارتقاء» نظارت سازمان سیا بر ایران می‌داند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو، نشریه آمریکایی فارن‌پالیسی نوشته توافق هسته‌ای ایران با گروه 1+5 ابزار قدرتمندی در اختیار سازمان سیا قرار داده تا «نظارتش بر ایران را ارتقاء دهد.»

 

توافق با ایران - به نوشته فارن‌پالیسی - چیزی موسوم به «کانال خرید» ایجاد می‌کند: فرایندی که ایران به منظور دست‌یابی کالاهای مورد استفاده برای فعالیت‌های هسته‌ای یا «کالاهای دارای فناوری‌های دو گانه» باید آن را دنبال کند.

 

مطابق «برجام»، کشورهایی که فهرست بلند بالایی از کالاها به ایران می‌فروشند باید آنها را گزارش کنند. قدرتهای مذاکره‌کننده - آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین و روسیه - حق وتو کردن صادرات این کالاها را دارند.

 

کانال خرید که یکی از جنبه‌های کلیدی توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 است که به نوشته فارن‌پالیسی، به آن بی‌توجهی شده است.

 

«جیمز اکتون»، از اعضای ارشد «بنیاد کارنگی برای صلح» درباره این کانال می‌گوید: «این ثروت بادآورده‌ای برای سازمان‌های اطلاعاتی است.»

 

«اکتون» می‌افزاید: «اگر آنها واردات چیزی اعلام‌نشده را کشف کنند این به خودی خود و به تنهایی می‌تواند تخلف باشد. در چنین حالتی، آن سازمان اطلاعاتی می‌تواند به صورت محرمانه آژانس را مطلع کند و آژانس هم می‌تواند درخواست بازرسی بدهد.»

 

اما اینکه تحت این کانال خرید چه چیزی به قدرتهای جهانی ارائه خواهد شد، در هاله‌ای از ابهام است. این کانال، فروشندگان کالاهای تحت کنترل را ملزم می‌کند موارد صادر شده را به سازمان ملل گزارش کنند و دیپلمات‌های آمریکایی در ماه‌های گذشته سخت در تلاش بوده‌اند تا کشورها را از این تعهداتشان مطلع کنند.

 

یک مقام وزارت خارجه آمریکا که در ایجاد این کانال مشارکت داشته به وزارت خارجه آمریکا گفت: «واکنش اولیه‌ای که ما (از سایر کشورها) دریافت می‌کنیم این است که آنها هنوز دارند تلاش می‌کنند از ساز و کارهای آن سر در بیاورند.»

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار