به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ همزمان با سی و هفتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی نشست خبری بیژن زنگنه، وزیر نفت صبح امروز در محل سالن شهید بهشتی ساختمان مرکزی وزارت نفت با نمایندگان رسانه های جمعی برگزار شد.
زنگنه در این نشست خبری اظهار داشت: مهمترین برنامه ما توسعه پارس جنوبی است و این کار کارستان وزارت نفت و کلیت جمهوری اسلامی است.
وی با بیان اینکه فازهای در دست توسعه پارس جنوبی را اولویت بندی کردیم و 7 فاز را در اولویت اول و 10 فاز را در اولویت دوم قرار دادیم،گفت: خوشبختانه با توجه به اینکه بعدا دچار معضلات مالی شدیم این برنامه جواب داد، چنانکه فاز 12 سال گذشته و فاز 15 و 16 امسال و چند ماه قبل از افتتاح رسمی به مدار آمد، فاز 18 با گاز دریا در مدار است و فاز 17 هم با گاز فاز 6 و 7 و 8 کار میکند که امیدواریم اوایل سال آینده تولید گاز آن از دریا آغاز شود.
* مشکلات مالی باعث شد فازهای 19 و 20 و 21 امسال وارد مدار نشود
وزیر نفت در ادامه تصریح کرد: اگر مشکلات مالی نبود 4 فاز 19 و 20 - 21 را امسال وارد مدار میکردیم که به سال آینده موکول شد اما تا پایان دولت اول آقای روحانی همه 10 فاز باقی مانده را به جز نیمی از فاز 14 که عقب ماندگی زیادی دارد وارد مدار خواهیم کرد و دیگر دغدغه عقب ماندگی از قطر را نخواهیم داشت.
وی با بیان اینکه توسعه این فازها 13 میلیارد دلار هزینه دارد گفت: از یاد نبریم که ما در بدترین شرایط تحریم و مشکلات مالی ناشی از کاهش قیمت نفت این کار را کردیم.
زنگنه ادامه داد: در سال 92 نزدیک 45 درصد ارزش حرارتی سوخت مورد نیاز نیروگاهها از سوخت مایع تامین میشد که 18 میلیارد دلار ارزش داشت اما این رقم سال گذشته به 27 درصد رسید و امیدواریم امسال به 17 درصد برسد. سال بعد هم کمتر خواهد شد و به لطف ورود گاز پارس جنوبی صنایع را بدون مشکل گاز اداره کردیم و به همین دلیل تولید پتروشیمیها هم بالا رفته است.
وی در ادامه با بیان اینکه از اقداماتی که برای آن دستور داریم افزایش ظرفیت تولید نفت با اولویت میادین مشترک است،گفت: ما اولویت اول را غرب کارون گذاشتیم که از 50 تا 60 هزار بشکه تولید آن به 300 هزار بشکه در پایان دولت خواهد رسید و در میانه سال آینده این تولید از 200 هزار بشکه بیشتر خواهد شد.
* تولید پتروشیمی در سال 96 به 22 میلیارد دلار خواهد رسید
زنگنه گفت: تولید پتروشیمی با قیمتهای پایه سال 90 در سال 92 حدود 16 میلیارد دلار بود که امسال به 18 میلیارد دلار رسید و با طرحهای جدید به 22 میلیارد دلار در سال 96 خواهد رسید.
وی توضیح داد: فازهای 15 و 16 و 17 و 18 خوراک جدید اتان به پتروشیمیهای نیازمند خوراک مانند کاویان میدهد که این کار تولید ما را جهشی بالا خواهد برد.
وزیر نفت افزود: در شروع این دولت 2 و نیم میلیون لیتر بنزین یورو 4 تولید میشد که این رقم الان به 24 میلیون لیتر رسیده است و در تهران نیز گازوئیل با 10 هزار پی پی ام گوگرد توزیع میشد که امروز گازوئیل زیر 50 پی پی ام گوگرد تولید میشود.
* افزایش ظرفیت پالایش نفت کشور به 3.2 میلیون بشکه در روز تا آخر برنامه ششم
وزیر نفت در ادامه با بیان اینکه احداث پالایشگاه ستاره خلیج فارس واردات بنزین را متوقف خواهد کرد، گفت: الان این پالایشگاه 90 درصد پیشرفت دارد و از سال آینده دو ترین آن وارد مدار میشود و تا پایان دولت هم ترین سوم وارد مدار خواهد شد.
وی اضافه کرد: عمده سهام این پالایشگاه مربوط به دولت نیست اما چون مهمترین طرح پالایشی کشور است همه با جدیت روی آن کار میکنیم، چنانکه فاز یک آن در قسمتهایی وارد مرحله راهاندازی شده است.
زنگنه افزود: به غیر از آن پالایشگاه سیراف را با 400 هزار بشکه و پالایشگاه دوم پارس را در دستور کار داریم، در مجموع یک میلیون بشکه خوراک میعانات نیاز دارد که این میزان مساوی تولید ما از پارس جنوبی خواهد بود و صادرات میعانات پس از آن نخواهیم داشت.
وی ادامه داد: همچنین پالایشگاه آناهیتا و یک پالایشگاه 300 هزار بشکهای در جاسک داریم که اگر فعال شود در اواخر برنامه به ظرفیت پالایش 3.2 میلیون بشکه در روز خواهیم رسید.
وزیر نفت در ادامه با اشاره به اجرای پروژه گازرسانی به شهرها و روستاهای سیستان و بلوچستان گفت: امسال 800 هزار خانوار روستایی در کشور گازرسانی شدهاند و شخصاً این را دنبال میکنم چرا که محور توسعه عدالت در سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی دقیقا به همین بخش برمیگردد.
* متهم نفتی چند سال است که قرار است پول ما را هفته آینده بدهد
وی ادامه داد: برای مبارزه با قاچاق طرح تخصیص گازوئیل حمل و نقل برونشهری را بر مبنای بارنامه جلو بردیم و داخل شهرها هم با همکاری وزارت کشور و نیروی انتظامی سهمیه خودروها را کاهش دادیم که باعث کاهش چند میلیون لیتر مصرف گازوئیل کشور شد.
زنگنه افزود: به ما رقم 7 میلیون لیتر کاهش مصرف گازوئیل را اعلام میکنند اما واقعیت این است که بخشی از آن کاهش مربوط به کاهش میزان بار ورودی در کشور در سال 93 است اما فکر میکنم اجرای این طرح روی کاهش 4 تا 5 میلیون لیتر از مصرف گازوئیل تأثیر داشته است.
وی در خصوص فساد اظهار داشت: یک متهم نفتی هم داریم که دیگر نام او را نمیآورم و چند سال است که قرار است پول ما را هفته دیگر بدهد اما هنوز هفته دیگر نیامده است.
وزیر نفت ادامه داد: طرحهای کاهش مصرف سوخت بر اساس بند ق و ماده 15 در حال فعال شدن است که تاکسیها و اتوبوسها در اولویت هستند و بعضی از این طرحها را هم با فاینانس خارجی میتوان فعال کرد.
وزیر نفت در ادامه اظهار داشت: برنامه آتی ما سرمایهگذاری 130 میلیارد دلار در بالا دست و 70 میلیارد دلار در پاییندست است که جمعا به 200 میلیارد دلار بالغ میشود که عمده پول را هم باید از منابع خارجی جور کنیم.
وی تصریح کرد: برای میادین مشترک و همین طور برای بالا بردن ضریب بازیافت میادین در حال تولید هم به فناوری و هم به پول نیاز داریم و با مدل جدید قراردادها که در دولت تصویب کردهایم به دنبال آن هستیم که این کار را انجام دهیم و به مرحله عقد قرارداد برسیم.
زنگنه با اشاره به رقابت سنگین و فشرده نفتی در منطقه گفت: بعضی کسانی که ما را دوست ندارند کارهایی میکنند که جاذبه طرحهای ایران را کاهش دهند. چنانکه سابقه نداشته است تا به امروز کسی سهام شرکت ملی نفت یک کشور را فروخته باشد اما یکی از کشورهای منطقه این کار را مطرح کرد و بعضی گفتند برای کاهش جذابیت صنعت نفت ایران این کار را کرده است.
درخواست 15 تا 20 میلیارد دلاری از صندوق توسعه ملی
وزیر نفت ادامه داد: ما برنامهریزی کردیم 15 تا 20 میلیارد دلار منابع جدید از صندوق توسعه ملی بگیریم چرا که منابع داخلی ما در این اوضاع حتی جواب بودجه جاری ما را هم به سختی میدهد و علاوه بر آن به فناوری هم نیاز داریم.
وی با اشاره به دو کار مهم وزارت نفت برای توسعه فناوری در داخل گفت:یک قرارداد هزار میلیارد تومانی برای افزایش ضریب بازیافت میادین نفتی با بهترین دانشگاههای کشور منعقد کردیم که در حال تشکیل انستیتو و کار روی آن هستند و برای فرآیندهای پاییندستی در پالایش و پتروشیمی هم 500 میلیارد تومان موافقتنامه امضا کردیم که آن هم باید تبدیل قرارداد شود.
زنگنه تأکید کرد: اتکا ما به خارجیها نیست اما باید با آنها کار مشترک انجام دهیم تا نهادهای داخلی ما تقویت شوند.
* پیشنویس IPC قابل استناد نیست
وی در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره الگوی جدید قراردادهای نفتی با تأکید بر اینکه برای ما در این مسئله مصوبه دولت ملاک عمل است، تصریح کرد: ما هنوز پیشنویس قرارداد را در اختیار نداریم چنانکه متنهایی تهیه شدهاند اما قابل استناد نیستند و تنها چیز قابل استناد مصوبه دولت است.
وزیر نفت اضافه کرد: زمان آقای احمدینژاد 5 قرارداد و زمان قبلی مسئولیت من هم تعدادی قرارداد بسته شده است اما در دوره جدید هیچ قراردادی بسته نشده و ما چطور قراردادی که متن آن تصویب نشده لغو کنیم؟
وی تأکید کرد: وقتی کسی بگوید این قراردادها خیانت است چطور میشود با او صحبت کرد.
* بخش مهمی از نگرانی منتقدان IPC را قبول دارم
زنگنه ادامه داد: آقای توکلی در مجلس مخالف من بودند و علیه من صحبت کرد اما ایشان فرد محترمی هستند و من برایشان چه در جایگاه نمایندگی و چه در خارج از آن احترام قائل هستم چرا که دل ایشان برای کشور میسوزد .
وی افزود: ممکن است نظر ما با هم متفاوت باشد اما ایشان هم من را به عنوان وزیر قبول دارد و با هم حرف میزنیم؛ من به آنها گفتم شما نگران هستید و بخش مهمی از نگرانیها شما را قبول دارم اما بگویید چه کار کنیم تا اصلاح شود.
وزیر نفت تصریح کرد: متنی که ما تهیه کردیم مصنوع انسان است و وحی نیست و ممکن است اشکالاتی داشته باشد که میتوانیم آن را درست کنیم اما وقتی کسی میگوید خارجی به کشور نیاید دیگر حرفی نداریم یا وقتی کسی میگوید بنده نباشم باز هم حرفی نمیماند چرا که من مقام مشروع قانونی هستم.
وی تأکید کرد: ما حرفها را میشنویم و اصل هم باید بر این باشد که ما به هم حسن نظر داشته باشیم.
* با هم بسازیم
وی با یادآوری یک خاطره از امام گفت: امام به زوجهایی که پیش ایشان عقد میکردند سه کلمه فارسی میگفتند که این سه کلمه این بود «با هم بسازید» و باید بگویم همه زندگی سیاسی یک کشور همین است.
زنگنه با بیان اینکه با هم ساختن به معنای اعلام مواضع نیست گفت: با هم مخالف باشیم اما دشمن و از هم متنفر نباشیم، چرا که ما یک نسل هستیم که انقلاب را پیروز کردیم و به همین مسئله که آقا فرمودند همدلی و همزبانی را باید عملی کنیم و گام اول هم همدلی است.
وی ادامه داد: نحوه بیان ما درباره اختلافات نحوه بدی است و در عین حال معنی با هم ساختن هم این نیست که هر کسی حرف دیگری را به طور مطلق قبول کند.
وی افزود: من علیرغم اینکه آقای توکلی مخالف بنده است بارها از ایشان مشورت گرفتهام چرا که میدانم ایشان با من مخالف است اما اصل برای او جمهوری اسلامی و منافع ملی است.
وزیر نفت تأکید کرد: در مواردی هم که به توافق نمیرسیم در نظام رأی گرفته میشود.
* قبل از من قرارداد مشارکت در تولید با هندیها در حال انعقاد بود
وی در ادامه گفت: میگویند شما مشارکت در تولید درست کردهاید چون 50 درصد از محصول میدان را میخواهید به طرف خارجی بدهید در حالی که این مسئله بازپرداخت از طریق عواید میدان در برنامه چهارم و پنجم هم وجود دارد.
زنگنه ادامه داد: به ما میگویند سقف را باز گذاشتهاید و OPEN CAPEX طراحی کردهاید در حالی که 5 قرارداد زمان احمدینژاد با همین شرایط اجرا شد و به آن اشکالی نگرفتید؛ البته من معتقدم مجبور بودند و باید همین کار را میکردند.
وی اضافه کرد: قبل از من قرارداد مشارکت در تولید داشت با هندیها امضا میشد و همه اسناد آن هم رد و بدل شده بود که من جلوی آن را گرفتم و ظاهرا عیب ما این است که همه چیز را شفاف کردیم.
وزیر نفت ادامه داد: من به آقای سرافراز نامه نوشتم که درباره 5 موضوع مناظره بگذارید که هر کدام از آنها هم چند ساعت بحث میخواهد و برای آن حوصله کنید و لازم نیست این برنامهها در ساعات پرمخاطب باشد.
* دو تغییر IPC نسبت به بیع متقابل/ خارجیها زیر بار ضمانت تولید بدون حضور در مرحله بهرهبرداری نمیروند
وی با تأکید بر اینکه الان وقت کلیگویی نیست و این 11 ماده مبنای بحث است گفت: ما دو تغییر در IPC نسبت بیع متقابل دادهایم و IPC هم یک نام تجاری است چنانکه این قرارداد همان بیع متقابل است.
زنگنه افزود: تغییر اول آن است که گفتیم اکتشاف و توسعه با هم پیوند داشته باشد چرا که قبلا میدان اکتشاف شده را به مناقصه میگذاشتیم و شرکتی که ریسک اکتشاف را پذیرفته بود از توسعه میدان بهرهای نداشت.
وی ادامه داد: تغییر دوم هم این است که قبلا به ما میگفتند شما قرارداد میبندید و طبق این قرادادها اگر 21 روز از 28 روز کاری عملکرد توافق شده در میدان وجود داشته باشد یعنی کار انجام شده و مسئولیت کار از این به بعد با طرف ایرانی است و پیمانکار مستحق همه پاداشها پرداختها است اما آنها کلک میزنند و 21 روز تولید را به اوج میرسانند و بعد تولید میدان افت میکند و این مسئله به خصوص در میدانهایی که تولید آن در حال افت است و نیاز به افزایش بازیافت دارد بیشتر خودنمایی میکند.
وزیر نفت اضافه کرد: در این راستا ما به شرکت خارجی گفتیم باید تعهد تولید بدهید و ما سود و پاداش تو را متناسب با عملکرد تو پرداخت کنیم که آنها هم میگویند قبول است اما بهرهبرداری باید در اختیار ما باشد تا بتوانیم ضمانت بدهیم چرا که اگر قرار است ضمانت بدهد و متناسب با عملکرد پاداش بگیرد باید در تولید حضور داشته باشند.
وی تصریح کرد: ما دوست داشتیم آنها این را قبول کنند و یا حتی مجانی برای ما میادین را توسعه بدهد اما متاسفانه قبول نمیکنند.
* هر چیز نویی که ایجاد کردم مرا آزار دادند
زنگنه در ادامه اظهار داشت: آنهایی که از دستگاههای کشور هستند و ادعا میکنند و میگویند کارشناس هستند باید اگر نقد میکنند پیشنهاد هم بدهند چنانکه ما در مجلس میگوییم پیشنهاد بدهید و چون نمایندگان با این رویه آشنایی دارند راحتتر به تفاهم میرسیم.
وزیر نفت تصریح کرد: حرف ما این است که اگر قرار است سود طرف خارجی و دستمزد او را به تولید وابسته کنیم او هم میگوید من باید نظارت استصوابی داشته باشم تا به دستورالعملهای من قطعا عمل شود و اگر قرار باشد روز اول پول آنها را بدهیم و بروند دیگر نباید این حرفها را که آنها دوپینگ میکنند و کلک میزنند و امثال آن تکرار کنیم.
وی در ادامه گفت: میگویند شرکت نفت تضعیف میشود و از بین میرود اما بعد از 100 سال یک شرکت E&P در کشور نداریم.
وی ادامه داد: هر چیز نویی را که آوردند یکبار من را جاهای خیلی بد بردند، چنانکه که مپنا را درست کردند همین اتفاق افتاد و پتروپارس را که آوردم تا پای زندان بردند به گونهای که قاضی میگفت سرمایه شرکت چیست و من گفتم نیروی انسانی و او قبول نمیکرد چرا که اصطلاح شرکتهای دانشبنیان در کشور رایج نشده بود و ما میگفتیم مغزافزار.
زنگنه تصریح کرد: ده سال دیگر هم همه خواهند گفت این شرکتهای E&P خیلی خوب است اما امروز همه ما را بیچاره خواهند کرد چنانکه 8 سال آزار دیدیم تا پتروپارس جا افتاد و فهمیدند چیزی پشت آن نیست و آمریکا و اسرائیل پشت آن نیستند.
وی ادامه داد: اگر در کشور E&P نمیخواهید که بگویید اما میگویند داشتن چنین شرکتهایی خوب است اما شما روش تشخیص صلاحیت آن را طوری انتخاب میکنید که قوم و خویش و رفقا و جریان سیاسی خودتان فقط میتواند بیاید؛ خب بگویید چه بنویسیم که چنین نشود،چرا که عزت و افتخار ایران و جمهوری اسلامی برای ما اصلیترین مطلب است.
پیشنویس تهیه شده برای قراردادهای نفتی مورد تائید وزارت نفت نیست
بر اساس این گزارش زنگنه در پاسخ به درخواست فارس درباره انتشار پیشنویس انگلیسی الگوی جدید قراردادهای نفتی ایران گفت: 3 پیشنویس تهیه شده که چهارمی هم در حال تهیه است اما هیچ کدام مورد نظر وزارت نفت یا شرکت ملی نفت نیستند و جایی آنها را تهیه کرده است.
وی ادامه داد: خیلی از زمینهها در حال تدوین است و بعضی از پیوستها مانند MDP و وندورها بعد از مناقصه تدوین میشود.
زنگنه با تأکید بر اینکه اشکالات حقوقی ماهیت IPC را هدف نگرفته است، گفت:تصور نمیکنم که مصوبه دولت بر اساس آن چیزی ک گفته میشود با قانون اصل 44 تعارض داشته باشد.
وزیر نفت ادامه داد: ما نگرانیها را با تأکیداتی که نگرانیها از بین برود درست میکنیم چنانکه درباره مدت قرارداد هم زیاد صحبت میشود.
وی تصریح کرد: پیشنویسها تدوین شده برای IPC بعضی را نگران کرده است و به آن ارجاع میدهند در حالی که آن پیشنویسها مورد تائید وزارت نفت نیست و تنها وقتی نهایی شد قابل تطبیق و نقد است.
زنگنه در ادامه در پاسخ به این پرسش که برای یارانهها چه میزان برای وزارت نفت پرداخت کردهاند گفت: درباره یارانهها مواضع ما همان است که قبلا گفتهایم و دولت هم پولی را که بگیرد را پس نمیدهد.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره واگذاریها گفت: ما نمیتوانیم در پتروشیمی و پالایش سرمایهگذاری کنیم و با فعالان بازار سرمایه هم جلسه گذاشتیم که فاند و صندوق پروژه درست کنیم تا برای سرمایهگذاریهای جدید آن پول تأمین شود.
وزیر نفت با بیان اینکه بر طبق اصل 44 بالادستی نفت را نمیتوانیم واگذار کنیم و یکی از اشکالاتی که به IPC میگیرند نیز همین است، گفت: در سیاستهای کلی برنامه ششم که آقا اعلام فرمودهاند شرکتهای ایرانی در بخش اکتشاف و تولید واگذار میشود اما بدون مالکیت؛ چنانکه من در مجمع تشخیص بودم و در دو کانال مختلف آن را نوشتم که هم مخازن و هم شرکت ملی نفت قابل واگذاری نیست.
وزیر نفت در ادامه اظهارداشت: عرضه نفت خام در بورس اگرچه میزان آن کم است اما باید راه بیافتد ولی در بدنه نفت مخالفت سنتی در این مورد وجود دارد چون چیز جدیدی است.
وی در پاسخ به پرسشی درباره کاهش قیمت نفت و جذابیت ایران برای شرکتهای نفتی گفت: ارتباط ایران با نفت یا جذابیت و عدم جذابیت نفتی برای شرکت خارجی چیست؟ حتی هزینه تولید هم برای او مهم نیست بلکه برای من مهم است که باید در شورای اقتصاد طرح توسعه را تصویب کند.
زنگنه اظهارداشت: اینکه میگویند قراردادهای نفتی ما با همسایگان شبیه است خوب است یا خیر؟ آیا هرکاری کردیم باید با دیگران فرق کند؟ مثلاً کفش و لباس متفاوتی با دیگران بپوشیم؟
وی اضافه کرد: من معتقدم عراق قراردادها را از ما الگوبرداری کرد و موفق هم بود چرا که در دوره صدام بیش از 3.3 میلیون بشکه تولید نکرد اما شهریور امسال تولید او به 4.3 میلیون بشکه در روز رسید.
وی تاکید کرد: ما الگوی جدید قراردادی را از عراق برداشت نکردیم و حتی متن مدل آنها را هم نداریم بلکه تنها چیزهایی درباره آن شنیدهایم اما حتی اگر شبیه باشد هم چه ایرادی دارد؟ اگر شرکت داخلی را درست نکنیم مهندسهای نفت ما کجا بروند؟
وزیر نفت در پاسخ به پرسش فارس درباره تفاوت شرایط ایران با عراق و دیگر کشورهای همسایه گفت: بله شرایط فنی ما با عراق و کشورهای منطقه یکسان نیست اما فقط به من بگویید به این ملاحظه در بستن قرارداد توجه کنید؛ اینکه دعوا ندارد.
* موافق ادامه کارت سوخت بنزین نیستیم
وی در ادامه در پاسخ به پرسشی اظهارداشت: ما موافق ادامه کارت سوخت در بخش بنزین نیستیم اما بعضی دوستان ما در دولت موافق هستند و باید بگویم ادامه آن خرج عظیمی هم دارد که به همین دلیل گفتم از دولت امتزاجی بشود که ما این کار را ادامه بدهیم یا نه.
زنگنه ادامه داد: میگویند در این سامانه اطلاعات زیادی تولید میشود اما از این اطلاعات در سالهای گذشته استفادهای نشده و وقتی سهمیهای هم وجود ندارد عملاً اطلاعاتی جمع نمیشود چون مردم از کارت سوخت استفاده نمیکنند.
وی افزود: بعضی میگویند سوختگیری با کارت جایگاهدار انجام شود که این کار فساد زا است چنانکه وقتی قیمت را تک نرخی کردیم از نظر فساد خیلی به نفع ما شد.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه به نظر من تا سهمیه وجود نداشته باشد کارت سوخت هم عملکردی نخواهد داشت، گفت: وقتی از دستگاهها استفاده نشود و کارت جدید صادر نشود سیستم خود به خود حذف میشود اما هنوز تصمیم نهایی در اینباره گرفته نشده است.
* یخهای تحریم فروش نفت هنوز کاملاً آب نشده است/ عدد افزایش تولید را ندارم
وی در ادامه درباره میزان افزایش تولید نفت گفت: یخهای تحریم هنوز کاملاض آب نشدند و زمان میبرد چنانکه ما مشتری داریم و قرارداد هم بستهایم اما گیرهایی در بیمه حمل و نقل و بانکها داریم چرا که بعضی بانکها ترسیدهاند و جریمههای سنگینی هم پرداختهاند و هنوز ترس از دل آنها نریخته است.
زنگنه تصریح کرد: عدد افزایش تولید و صادرات نفت را ندارم اما از اواسط فوریه افزایش تولید و صادرات داشتهایم.
* برگزاری مناقصه برای توسعه میادین مشترک اوایل سال آینده
وی با بیان اینکه کار فشردهای میشود که اوایل سال آینده بتوانیم مناقصه برای میادین نفتی برگزار کنیم گفت: 15 یا 16 میدان انتخاب شدند که اغلب آنها مشترک هستند و یا مربوط به افزایش بازیافت نفت هستند.
وزیر نفت تصریح کرد: با دوستان توافق کردیم که با توجه به نگرانیها در وهله اول به گرین فیلدهای مستقل اولویت ندهیم و روی میادین مشترک متمرکز شویم.
وی افزود: ما قرار بود یک رونمایی از قراردادها در انگلیس داشته باشیم که به دلیل ندادن ویزا و نه دلیل دیگری آن را لغو کردیم که ظاهراً این کار ما هم اثر کرد و انگلیسیها دادن ویزا را آغاز کردند.
* در مورد کرسنت به زودی گفتوگو خواهم کرد
زنگنه در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره ابهامات قرارداد کرسنت گفت: در مورد کرسنت به زودی قبل یا بعد از انتخابات توضیح خواهم داد و یک مصاحبه نیمه اختصاصی با رسانههای منتقد مانند فارس و تسنیم و موافق مانند ایرنا خواهم داشت.
وی ادامه داد: عالیترین مرجع تعیین منافع ملی شورای عالی امنیت ملی است که زیر نظر مقام معظم رهبری است و این افتخار نیست که کسی مصاحبه کند و بگوید علیرغم مصوبه شورای عالی امنیت ملی در این باره صحبت میکنم؛ این کار خلاف است و یک آدم پر رویی که آن طرف است پر رو تر میشود.
وزیر نفت اضافه کرد: من به خاطر منافع ملی سکوت میکنم چون مصلحت کشور و دستور شوراست اما همه این مصاحبهها سند میشود و روی میز داور میگذارم؛ آن شرکت 500 میلیون دلار هم خسارت ندیده است چطور میگویید 50 میلیارد دلار و او را پر رو میکنید؟
وی تصریح کرد: چرا وقتی اتفاقی به نفع منافع ملی در حال رخ دادن است حرف میزنید و ایجاد مشکل میکنید؛ به منافع ملی توجه کنید، من مهم نیستم، منافع ملی مهم است.
زنگنه افزود: بعضی از این بحثها هم انتخاباتی است اما اشکال من مربوط به مصوبه شورای عالی امنیت ملی است.
* در قراردادهای گازی از جمله کرسنت، قیمت اولیه مهم نیست
وی در پاسخ به پرسشی درباره قرارداد گازی ایران و ترکیه گفت: در قراردادهای گازی چون تحول زیادی در آن اتفاق میافتد و از طرف دیگر قرارداد خط لوله هم درازمدت است نمیشود قیمت را تا پایان دوره نهایی کرد و 2 طرف اجازه دارند تقاضای تجدید نظر روی قیمت ارائه کنند.
وزیر نفت تصریح کرد: در قراردادهای گازی از جمله کرسنت، قیمت اولیه چندان مهم نیست چرا که شما بارها میتوانید در آن تقاضای تجدید نظر کنید.
وی افزود: ترکیه 2 بار تقاضای تجدید نظر کرده است که یک بار 12 درصد حکم به نفع خود گرفت و یک تقاضا هم سال 91 داد که در بخشی از آن خواستار 25 درصد و در بخش دیگر 37 درصد کاهش قیمت گاز کرده بود.
وی با بیان اینکه تقاضای تجدید نظر یک کار طبیعی است، گفت: داوری با دفاعیات ما 25 درصد اولیه را کاملاً رد کرد؛ در مذاکرات آقای اردوغان و آقای روحانی و مذاکرات خودمان آنها گفتند گاز شما خیلی گران است و آقای روحانی هم گفت شما به اندازه روسیه از ما گاز بخرید تا ما هم قیمت را به اندازه روسیه برسانیم اما آنها گفتند 20 درصد بیشتر میخریم و شما قیمت را 50 درصد کاهش دهید که منطقی نبود و طبیعتاً کار به داوری رفت.
وی با بیان اینکه شاید قیمت ما اندکی بالاتر از روسیه باشد، گفت: داوری 12 تا 15 درصد برای آنها حق قائل شد و یک بازه 60 روزه برای توافق به ما دادند که بعد از آن حکم نهایی میشود.
* تهاتر نفت با روسیه کاملاً تمام شده است/ از مذاکره با عربستان درباره قیمت نفت استقبال میکنیم
زنگنه در ادامه اظهار داشت: ماجرای تهاتر نفت با روسیه کاملاً یک موضوع تمامشده است، اما روسیه میتواند شریک خوبی برای ما هم در موضوع فروش نفت و هم در توسعه میادین نفت و گاز باشد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره احتمال مذاکره ایران و عربستان در مورد قیمت نفت گفت: همیشه از هر مذاکرهای با هر یک از اعضای اوپک ازجمله عربستان استقبال میکنیم.
* به شرط وجود اراده سیاسی، قیمت نفت را یکماهه میشود درست کرد
وی درباره انگیزههای واقعی بعضی کشورها درباره کاهش قیمت نفت گفت: من نمیتوانم حرف قطعی دراین باره بزنم،اما تا الان به دلایلی که ظاهر آن اقتصادی است و همه میگویند درواقع نیست، قیمت نفت پایین مانده است.
وی افزود: آقای دانیل یرگین که یکی از برجستهترین تحلیلگران بازار نفت محسوب میشود، اخیراً مقالهای نوشته و گفته است که اینها قیمت نفت را پایین آوردهاند تا ایران دچار مشکل شود.
وزیر نفت تصریح کرد: اگر اراده سیاسی وجود داشته باشد قیمت نفت را در عرض یک ماه میشود درست کرد؛ بارها گفتهام که خود آنها بیش از ما آسیب میبینند و در جلسات خصوصی هم به ما این را میگویند؛ بههرحال ما به نخوردن عادت کردهایم اما آنها این طور نیستند.
وی در پاسخ به انتقاداتی که از شخص وی درباره کاهش قیمت نفت میشود، گفت: اگر من میتوانم قیمت نفت را در دنیا کاهش دهم و اقتصاد دنیا و آمریکا و چین و کشورهای خلیج فارس را دچار مشکل کنم خیلی آدم مهمی هستم اما خودم دچار چنین توهمی نشدهام.
* امنیت ایران از خیلی از بخشهای اروپا بیشتر است
زنگنه در پاسخ به پرسشی درباره امنیت سرمایهگذاری در ایران گفت: ایران امنترین کشور منطقه است، امنیت ما حتی از خیلی کشورهای اروپایی بیشتر است؛ ما امن، مقتدر و قوی هستیم.
وی ادامه داد: التهابات زودگذر است و بسیاری از صحبتها هم طبیعی است اما همه باید قبول کنیم منافع ملی اولویت اول است و اصل بر این است که همه ما که با هم صحبت میکنیم نظر بر خیر داریم.
وزیر نفت تصریح کرد: من نگران این نیستم که خارجیها احساس عدم امنیت کنند البته شاید در کوتاه مدت از خودشان بپرسند که چه خبر است اما در بلند مدت چنین احساسی نخواهند داشت.
* در حد لالیگا درباره الگوی جدید قراردادها توضیح دادهایم/ چوب شفافیتمان را میخوریم
وی در پاسخ به پرسشی درباره سیاسی بودن انتقادها از قراردادهای جدید نفتی گفت: در ایران همه چیز به هم پیوسته است چون همه ما سیاسی عقیدتی حرف میزنیم اما عدم شفافیت به ما نمیچسبد و ما چوب شفافیت خودمان را خوردهایم چنانکه به ما میگویند ما از قرارداد مشارکت در تولید که دولت قبل در حال انعقاد آن با هندیها بود، خبر نداریم.
زنگنه افزود: ما در حد لالیگا توضیح دادهایم و باز هم توضیح میدهیم و جلسه می گذاریم چرا که این توضیحات لازم است چون کار پیچیده و تخصصی است و هرکس متن را میخواند همانی را نمیفهمد که من میفهمم اما من تصور میکنم همه نگرانیها قابل رفع است.
* سوآپ اولویت نیست اما برای آن آمادگی داریم
وی در پاسخ به پرسشی درباره سوآپ نفت و فرآورده گفت: سوآپ اولویت ما نیست اما از نظر ما درب آن باز است و برای آن آمادگی داریم چنانکه بعضی کشورها به ما مراجعه کردهاند و در ادامه باید قرارداد ببندند تا این کار اجرایی شود.
وی افزود: قبلاً در این باره ملاحظاتی داشتیم اما الان باب سوآپ نفت و گاز باز است.
وزیر نفت در پاسخ به پرسش دیگری گفت: ما به صادرات گاز به پاکستان متعهد و علاقمند هستیم و بقیه خط لوله را هم احداث میکنیم.
وی افزود: پاکستان تخلف کرد و از ابتدای 2015 که قرار بود از ما گاز دریافت کند این کار را نکرد که من از وزیر پاکستان دعوت کردم که ایجا با هم مذاکره کنیم.
زنگنه تاکید کرد: آنها تخلف کردند و باید خسارت بدهند اما اولویت ما فعال کردن خود قرارداد صادرات است.
* دولت نمیتواند به پتروشیمیها تخفیف بیحساب بدهد
وی در پاسخ به پرسشی درباره پتروشیمیهای خوراک مایع گفت: بعضی پتروشیمیها گفتهاند با 5 درصد تخفیف نمیتوانیم کار کنیم و ما هم میگوییم دولت نمیتواند بینهایت تخفیف بدهد تا بالاخره در قیمتی این پتروشیمیها سودآور شوند.
وزیر نفت با بیان اینکه در دنیا هم پتروشیمیهای زیادی دیگر کار نمیکنند اضافه کرد: چرا در ایران هیچ شرکتی ورشکست نمیشود؟ آیا این خوب است؟
وی تصریح کرد: یک کارخانه پتروشیمی قرار نیست 100 سال کار کند؛ شما استهلاک و سود را بردهاید و شرکت هم سودآور نیست خب آن را جایگزین کنید.
* پالایشگاه آبادان سالی 2 میلیارد دلار ضرر میدهد
زنگنه ادامه داد: مزیت ما در ایران خوراک گاز یعنی اتان، متان و NGL مایع است اما همیشه میگویند قیمت میعانات و نفتا را پایین بیاورید در حالیکه همان تخفیفی که در قانون آمده سالی چند میلیارد دلار میشود.
وی گفت: پالایشگاه آبادان سالی 2 میلیارد دلار ضرر میدهد و محکوم به فناست و باید کنار آن یک پالایشگاه جدید احداث شود.
* منتقدان را دشمن نمیدانیم
وزیر نفت در پاسخ به پرسش دیگری اظهارداشت: همه مدیران در نفت حاضر هستند از IPC دفاع کنند اما دفاع باید معقول باشد اما برنامههای کوتاه تلویزیونی بیفایده است ما را خراب میکند.
وی تاکید کرد: ما مصر هستیم که حرفها همه زده بشود و بعد به یک فصلالخطاب برسیم و پس از آن یک الگوی جدید اجرا شود.
زنگنه افزود: ما منتقدین را دشمن نمیدانیم اما با کسی که میخواهد شعار بدهد نمیتوانیم حرف بزنیم.
وی اضافه کرد: من از تجمع جلوی وزارت نفت خبر نداشتم و برخورد نیروی انتظامی براساس وظیفه خود آن کار را کرد اما به معاونانم گفتم با نمایندگان آنها صحبت و مذاکره کنید چرا که اینها بچههای ما هستند.
* برنامه ایران و آذربایجان برای بهرهبرداری مشترک از نفت دریای خزر
وزیر نفت در ادامه گفت: برنامههایی برای همکاری با آذربایجان وجود دارد که نهایی نشده و در حال مذاکره در سطوح بالای سیاسس است که اگر نهایی شود کار بسیار بزرگی در بهرهبرداری مشترک از میادین نفت و گاز دریای خزر خواهد شد که ممکن است با سفر آقای الهام علیاف به ایران این مسئله نهایی شود.
وی افزود: شاید در قالب IPC بشود در دریای خزر کاری کرد اما تولید نفت از خزر برای ما اولویت ندارد چون خیلی گران خواهد بود و فعلاً فقط حضور ما در دریای خزر مهم است.
*وی در ادامه اظهارداشت: تبدیل دلار و یورو در معاملات فروش نفت یک کار عملیاتی است چنانکه ما نفت را با قیمتهای دلاری میفروشیم اما بانک مرکزی هر ارزی را که اعلام کند ما بهای نفت را با همان ارز میگیریم.
زنگنه افزود: دلار مشکل شفافسازی حسابهای دلاری را داشت و احتمالاً در آینده هم به یورو بهای فروش نفت را دریافت خواهیم کرد و مطالبات ما از دیگر کشورها هم به ارزهای مورد نظر بانک مرکزی دریافت خواهد شد.
وی اضافه کرد: وزارت نفت از شل، ساراس و هلنیک طلب نفتی دارد و پول اینوک امارات، ژاپن و هند دست بانک مرکزی است و ظاهراً پرداخت مطالبات نفتی ایران از اینوک در حال شروع شدن است.
وزیر نفت ادامه داد: شل و ساراس مطالبات خود را پرداخت میکنند و هلنیک هم مشکلاتی دارد که احتمالاً قسطی پرداخت میکند.
وی اظهارداشت: در مجموع رقم مطالبات وزارت نفت 4 میلیاد دلار است که این پول در اختیار شرکت نفت است و باید واریز شود و بعد از آن شرکت نفت سهم خود را از آن بر میدارد و بقیه به بانک مرکزی تحویل میشود.
انگلیس و امریکا از همون روزهای اول دولت محرم و مردم نامحرم بوده
چون گندهایتان رو میشه؟
جنبش ممانعت از جنگ با خدا(Reba.ir)، امسال در 22 بهمن خدا لطف کرد و دو غرفه نصیب جنبش شد. قرار است با قدرت تمام مواضع جنبش را به گوش همه برساند. میزهای پاسخگویی و آگاهسازی داریم و تلاش میکنیم جامعه را به ربا حساس کنیم. لطفا تا میتوانید در گسترش این خبر به ما کمک کنید و خبرگزاریها و دوستانتان را مطلع کنید و حتما در روز عید 22 بهمن به غرفههای جنبش مراجعه کنید.
غرفه 1: خیابان آزادی غرب به شرق ، بین چهار راه شهید نواب صفوی و شهید اسکندری جنوبی
غرفه 2: خیابان انقلاب اسلامی شرق به غرب تقاطع خیابان قدس، ضلع جنوب شرقی دانشگاه تهران، جنب دبستان دخترانه قدس
Reba.ir
aparat.com/Reba_ir
instagram.com/reba_ir
telegram.me/reba_ir